ConstructLab u Rijeci: „Ćakula o jednoj klupi“

Ciklus razgovora u organizaciji Urbanog separea

Riječka udruga Urbani separe u suradnji s Goethe-Institutom Kroatien u ponedjeljak 14. ožujka u Kružnoj ulici u 18 sati ugošćuje njemački arhitektonski kolektiv ConstructLab.

Kako sveprisutnim, brojnim problemima ulice pronaći prostorno rješenje? Kako jednog dana obična klupa može spojiti zajednicu Kružne ulice te odgovoriti na potrebe stalnih i povremenih korisnika te braniti kvalitetu života susjeda?

 

Udruga Urbani separe, koja metodama taktičkog urbanizma propituje problematična područja u središtu grada Rijeke stavljajući fokus na održivi razvoj, aktivno građanstvo i neformalno obrazovanje, u ponedjeljak 14. ožujka počinje s nizom javnih razgovora - tzv. Ćakula - koji za cilj imaju unapređenje javnog prostora i života u riječkoj Kružnoj ulici.

Riječka Kružna ulica, iako u samom središtu grada, nerijetko je percipirana kao zapuštena, neuredna i nesigurna, a nekad je nudila pregršt kulturnih sadržaja i aktivnosti. Također, nakon jednog od pokušaja ozelenjavanja Kružne ulice tzv. urbanim separeima, odnosno urbanim mobilijarima s mediteranskim biljem, Kružna je trenutno ponovno prazna i „siva“.

O rješenjima za ovakve urbane prostore, kao i o primjerima dobre prakse zainteresirani će moći razgovarati s predstavnicima njemačkog arhitektonskog kolektiva ConstructLab iz Berlina. Kroz diskusiju će se tražiti prostorna rješenja za sveprisutne, brojne probleme ulice s namjerom da jednog dana, obična klupa može spojiti zajednicu Kružne, odgovoriti na potrebe stalnih i povremenih korisnika te braniti kvalitetu života.

Razgovor se organizira u suradnji s Goethe-Institutom Kroatien, a vodit će se na engleskom jeziku u javnom prostoru Kružne ulice ili u prostorima Omladinskog kulturnog centra Palach.

ConstructLab je suradnička građevinska praksa koja projekte na kojima radi postavlja u njihov društveni, ekološki i vremenski kontekst, povezujući kreativno i praktično te razmišljanje i stvaranje. U projektima se koriste reciklirani te često privremeni materijali kako bi se sirovine mogle ponovno upotrijebiti. Kao kolektiv sudjelovali su na Venecijanskom bijenalu arhitekture prošle godine, na Bijenalu arhitekture 2019. u Chicagu, na velikom suradničkom projektu Baupalast u Berlinu te na brojnim manjim i većim intervencijama u Njemačkoj, Portugalu, Francuskoj, Švicarskoj, SAD-u i drugdje.

U suradnji s Društvom arhitekata Zadra te Tehničkom školom i Strukovnom školom Vice Vlatkovića Zadar, Goethe-Institut Kroatien je od 7.-12. ožujka u Zadru organizirao radionicu za učenike koju su mentorirali arhitekti iz berlinskog kolektiva ConstructLab: Alexander Römer, Patrick Hubmann, Dan Doročić i Dan Roth. Učenici su uz vodstvo njemačkih arhitekata osmislili i izgradili parklete - ekstenzije pješačke staze u Ulici Stjepana Radića - potencijalnoj zadarskoj pješačkoj zoni, koje omogućuju zadržavanje, okupljanje i spontano sjedenje građana.

  • Instalacija u Francuskoj „Le cours de l’eau, la cour et l’eau“ © ConstructLab / Mathilde Gintz, Anaïs Renner, Arthur Bed, Alex Lambert
Udruga za promicanje kvalitete urbanog života Urbani separe osnovana je 2014. godine u Rijeci. Udruga djeluje u svrhu osnaživanja kapaciteta zajednica, kako bi se iste vlastitim kapacitetima samostalno razvijale kroz društveno korisne aktivnosti i kulturne sadržaje. Udruga se bavi provedbom dugoročnih kulturnih projekata u javnom prostoru, koji potiču aktivno građanstvo, pristupačnost i urbanu ekologiju, pružaju podršku građanskim inicijativama te educiraju u području aktivnog građanstva, održivih praksi, umjetnosti i kulture te jednakosti.

 

  • S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Već 1573 vrtlara javnog prostora sudjeluje u ozelenjavanju i uljepšavanju Beča

U sklopu inicijative „Vrtlarstvo iza ugla” Bečanke i Bečani mogu sudjelovati u održavanju stabala te ozelenjavanju i uljepšavanju manjih javnih zelenih površina u svojim četvrtima. Ovom inicijativom Grad Beč potiče građan(k)e da postanu vrtlari javnog prostora i pruža im besplatne informacije i savjetovanje.

Zadar: Gradionica MINI s mentorima iz njemačkog ConstructLaba

U suradnji s Društvom arhitekata Zadra te Tehničkom školom i Strukovnom školom Vice Vlatkovića Zadar, Goethe-Institut Kroatien organizira intenzivnu radionicu za učenike koju će mentorirati četiri arhitekta iz berlinskog kolektiva ConstructLab: Alexander Römer, Patrick Hubmann, Dan Doročić i Dan Roth.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER