U Varaždinu predstavljeno novo prometno rješenje za denivelirani prolaz ispod pruge

Zajedno s dvije cestovne trake za automobile, gradit će se i odvojene staze za pješake i bicikliste

Varaždinski gradonačelnik dr. sc. Neven Bosilj i njegov zamjenik Miroslav Marković u ponedjeljak su predstavili novo prometno rješenje podvožnjaka Supilova – Wissertova ispod željezničke pruge, kojim bi se konačno trebao riješiti dugogodišnji problem 'kučanske rampe', izvijestili su iz Grada Varaždina.

Uz gradonačelnika dr. sc. Nevena Bosilja i njegovog zamjenika Miroslava Markovića, na predstavljanju su o svim detaljima novog idejnog rješenja govorili također Bruno Ister, direktor Varkoma, ujedno i predsjednik Stručnog povjerenstva za provođenje postupka valorizacije starog idejnog rješenja, te nabave i analize mogućnosti alternativnog rješenja, i predstavnici tvrtke VIA PLAN d.o.o. Igor Mrak i Damir Crnčec koja je izradila ovaj idejni projekt. Na konferenciji je sudjelovao i Vlado Podbrežnički, pročelnik UO za gradnju i komunalno gospodarstvo.

Govoreći o 'kučanskoj rampi' kao jednom od krucijalnih problema grada Varaždina, o kojem se priča već pedesetak godina, gradonačelnik Bosilj je istaknuo kako se sada došlo do održivog i ostvarivog rješenja. Projekt ima podršku ministra mora prometa i infrastrukture Davora Butkovića pa je izgledno da će biti sufinanciran i sredstvima europskih fondova. Gradonačelnik Bosilj je istaknuo kako je konačno došlo vrijeme za integraciju tog dijela grada te je najavio sjednicu Gradskog vijeća na kojoj će početkom srpnja biti donesen novi prostorni plan, odnosno Generalni urbanistički plan i Urbanistički plan uređenja. U sklopu toga, najavio je gradonačelnik, „doći će do nove prenamjene prostora nekadašnjeg VIS-a i još većeg razvoja tog dijela grada. Podvožnjak je nužan kako bi naši sugrađani koji žive s druge strane rampe imali istu kvalitetu života kao i oni s druge strane pruge koja dijeli Varaždin na dva dijela.“ – zaključio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Očekuje se da će opsežni radovi biti obavljeni za tri do četiri godine

Novo idejno rješenje podvožnjaka predviđa denivelirani spoj, otvorenu cestovnu komunikaciju između istočnog i zapadnog dijela grada iz Supilove ulice podvožnjakom ispod pruge prema Ulici Adolfa Wiesserta koja zadovoljava sve uvjete za takav projekt. Zajedno s dvije cestovne trake za automobile, gradit će se i odvojene staze za pješake i bicikliste, a u Supilovoj su predviđena i dva nova rotora ispred željezničkog kolodvora i križanju Anine i Supilove. Postojeća kučanska rampa se zatvara za automobile, a ostat će mogućnost prolaska pješaka i biciklista. Velika prednost tog novog projekta je i već iskazana podrška od strane Hrvatskih željeznica i to što nema drugih imovinsko-pravnih pitanja. Stručnjaci očekuju dosta izazova u izgradnji zbog podzemnih voda te činjenice da će se radovi odvijati uz prolaz vlakova na nekoliko kolosijeka, ističu u Gradu Varaždinu.

 

Stručnjaci tvrtke VIA PLAN koji rade na idejnom projektu izlaska podvožnjakom iz Supilove na Wiesertovu ulicu definiraju mnoštvo tehničkih detalja koji će omogućiti nesmetani prihvat prometa. Supilova ulica ostat će donekle u današnjem obliku kako bi se promet u pravcu sjever-jug odvijao kao i do sada, uz dodatni dio kojim će se prilaziti u podvožnjak i skretati u Wiesertovu ispod pruge. Planirana je dovoljna visina podvožnjaka od 4,50 m za prolaz svih vrsta vozila. Prolaz teretnog prometa se ipak ne planira kako bi se izbjeglo povećanje prometa u tom gusto naseljenom dijelu Varaždina.

Zasad još nije poznato koliko će u konačnici koštati cijeli projekt, ali će zasigurno biti jeftiniji od dosadašnjih prijedloga koji se, prema mišljenju stručnog povjerenstva, nisu mogli ostvariti zbog svih navedenih nedostataka koje je isto i utvrdilo, zaključuju u Gradu Varaždinu

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

U Varaždinu postavljene nove javne slavine s pitkom vodom

Zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković je s direktorom gradske tvrtke Varkom Brunom Isterom obišao nove javne slavine postavljene uz dječja igrališta, na Trgu Antuna Gustava Matoša – popularnom Štuku, i u Poljani Biškupečkoj.

U Varaždinu uređen prvi javni voćnjak po principima permakulture

U Varaždinu je u ponedjeljak obavljena primopredaja prvog javnog voćnjaka uređenog po principima permakulture. Voćnjak je na upravljanje predan Udruzi „Zasadi drvo, ne budi panj“, izvijestili su iz Grada Varaždina.

U Varaždinu počelo postavljanje polupodzemnih spremnika

Novi pametni spremnici bit će opremljeni senzorima za očitavanje podataka o količinama odloženog otpada svakog pojedinog korisnika, odnosno kućanstva, čime će varijabilni dio računa za uslugu prikupljanja otpada biti proporcionalan volumenu stvarno preuzetog miješanog komunalnog otpada.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER