U Varaždinu počelo postavljanje polupodzemnih spremnika

Ugovorena je isporuka ukupno 480 polupodzemnih spremnika, a očekuje se da će novi sustav prikupljanja i obračuna u cijelosti zaživjeti krajem 2024. godine

Novi pametni spremnici bit će opremljeni senzorima za očitavanje podataka o količinama odloženog otpada svakog pojedinog korisnika, odnosno kućanstva, čime će varijabilni dio računa za uslugu prikupljanja otpada biti proporcionalan volumenu stvarno preuzetog miješanog komunalnog otpada.

U varaždinskom naselju Banfica, djelatnici komunalnih tvrtki Varkom i Čistoća počeli su u srijedu s postavljanje  suvremenih polupodzemnih spremnika za odvojeno sakupljanje različitih vrsta komunalnog otpada.

Grad Varaždin ugovorio je isporuku ukupno 480 polupodzemnih spremnika. Kao što smo već ranije izvijestili, prvim natječajem ugovoreno je 325 spremnika za 65 lokacija, a potom je drugim ugovorena isporuka dodatnih 155 spremnika za 31 lokaciju.

„Postavljanjem ovih modernih spremnika maknut ćemo sve postojeće kontejnere uz stambene zgrade u Varaždinu. To je velik posao, ali je vrijedan truda jer ćemo uljepšati stambena naselja, a korisnici će plaćati  samo prema obračunu stvarno odloženih  količina otpada.“ – kazao je varaždinski gradonačelnik dr. sc. Neven Bosilj.

Naime, novi pametni spremnici bit će opremljeni senzorima za očitavanje podataka o količinama odloženog otpada svakog pojedinog korisnika, odnosno kućanstva. Time će varijabilni dio računa za uslugu prikupljanja otpada biti proporcionalan volumenu stvarno preuzetog miješanog komunalnog otpada.

 

„To je puno pravedniji i ekonomičniji sustav prema građanima u odnosu na ovaj koji imamo sada, a time ćemo i motivirati građane da odlažu što manje miješanog komunalnog otpada.“ – poručio je gradonačelnik Bosilj.

Na svakoj lokaciji uz stambene zgrade ukopava se po pet spremnika: četiri spremnika zapremnine pet kubičnih metara za odlaganje miješanog otpada, papira, plastike i biootpada, dok će spremnik zapremnine tri kubična metra građanima biti na raspolaganju za odlaganje stakla.

Svi spremnici imat će i ugrađene senzore za očitavanje popunjenosti kojima će se ti podaci bežično prenositi davatelju usluga radi učinkovite organizacije pražnjenja i odvoženja otpada iz spremnika.

„Riječ je o jednoj od najsuvremenijih, provjerenih tehnologija kojom će Grad Varaždin, osigurati građanima učinkovit sustav prikupljanja komunalnog otpada. Očekuje se da će novi sustav prikupljanja i obračuna u cijelosti zaživjeti krajem 2024. godine“, zaključuju u Gradu Varaždinu.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Grad Varaždin nabavlja 325 polupodzemnih spremnika za otpad

Varaždinski gradonačelnik dr. sc. Neven Bosilj i direktor tvrtke S.T.P. d.o.o. Marko Brnčić u utorak su u Gradskoj vijećnici potpisali ugovor o nabavi i isporuci polupodzemnih spremnika za prikupljanje komunalnog otpada.

U Varaždinu počeo projekt izgradnje i opremanja sortirnice otpada

Prošlog petka izvršeno je uvođenje u posao tvrtke MEPRO d.o.o. s kojom je Grad Varaždin potpisao ugovor o izgradnji i opremanju sortirnice u okviru projekta „Izgradnja i opremanje postrojenja za odvojeno prikupljanje otpadnog papira, kartona, metala, plastike i drugih materijala – sortirnica“. 

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER