U Varaždinu uručeni prvi ključevi za polupodzemne spremnike za otpad

Varaždin je ove godine prvi put prešao stopu odvajanja od 50 posto

Prvi ključevi polupodzemnih spremnika za odlaganje otpada uručeni su u utorak 2. travnja stanarima zgrada u Ulici Zrinskih i Frankopana 1 u Varaždinu. Ključeve su predali Lovro Lukavečki, predsjednik Gradskog vijeća i dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik Varaždina.

„Do sada je na 33 lokacije u gradu Varaždinu montirano 165 polupodzemnih spremnika. Na svim lokacijama postavljeno je po pet  spremnika, po tri od pet kubnih metara te po dva od tri kubna metra. Stanari dobivaju ključiće, a s time i odgovornost da se brinu za svoje spremnike u koje nitko osim njih neće moći odlagati otpad. U gradu sada imamo većinom ružne stare kontejnere koje sada izbacujemo iz upotrebe. Do kraja rujna u Varaždinu će se uz sve višestambene objekte ugraditi po pet ovakvih spremnika.“ - rekao je varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj te dodao da će se urediti prilazi i okoliš spremnika. Poručio je također da će građani dobivati manje račune ako budu više razdvajali otpad te naglasio da se naplaćuje samo broj odvoza iz crnih spremnika za miješani komunalni otpad.

Grad Varaždin je ove godine prvi put prešao stopu odvajanja reciklabilnog otpada od 50 posto pa više nije podložan penalizaciji, a ta sredstva preusmjerena su na subvencije troškova odvoza otpada socijalno ugroženih kućanstava.

Predsjednik Gradskog vijeća Lovro Lukavečki zahvalio se građanima, suvlasnicima stanova i djelatnicima Čistoće na kooperativnosti u dosadašnjem procesu te najavio novo poglavlje razvoja sustava za zbrinjavanje otpada. „Grad Varaždin, koji je grad kulture, prednjači u Hrvatskoj po mnogočemu te zaslužuje novi, bolji i moderniji sustav zbrinjavanja otpada. Donijeli smo i novu odluku o subvencioniranju odvoza otpada kako bismo uistinu olakšali socijalno najugroženijem dijelu građana. Grad Varaždin uvijek će stavljati naglasak na tu socijalnu komponentu, ali i održivu, zelenu komponentu koja i priliči Varaždinu“. – rekao je Lovro Lukavečki, predsjednik Gradskog vijeća.

 

Direktor Čistoće Zoran Svetec najavio je da će do kraja godine Čistoća postaviti spremnike na 96 lokacija. Osim izgleda, polupodzemni spremnici imaju više prednosti kao što su uređen okoliš, manje neugodnih mirisa i jednostavniji odvoz otpada.

Ključeve spremnika primio je predstavnik stanara Siniša Rak koji je izrazio nadu da će novi sustav uvelike pomoći boljem i ekološki prihvatljivijem zbrinjavanju otpada. Stari kontejneri nisu zadovoljavali potrebe građana, posebno u ljetnim mjesecima kada su se razvijali razni neugodni mirisi. Stanar Vedad Dračić, koji je prvi primio ključić spremnika, misli da će novi sustav omogućiti bolje razdvajanje otpada,  ali i bolji izgled grada.

Obiteljska kućanstva u Varaždinu, njih više od 8.500, imaju mogućnost preuzeti kante zapremnine 60 litara koje će se također prazniti svaka dva tjedna, ali će za njih građani plaćati dvostruko manje. Stanari u stambenim zgradama također se mogu dogovoriti o modelu po kojem će plaćati svoje troškove odvoza otpada iz crnih spremnika, a predstavnik stanara mora doći u Čistoću i zatražiti obračun prema kvadraturi stana ili broju članova kućanstvu.

Najavljen je i natječaj za novu LED rasvjetu u gradu u sklopu kojeg će biti postavljene kamere za videonadzor lokacija na kojima se odlaže otpad.

 

VEZANE VIJESTI

U Varaždinu počelo postavljanje polupodzemnih spremnika

Novi pametni spremnici bit će opremljeni senzorima za očitavanje podataka o količinama odloženog otpada svakog pojedinog korisnika, odnosno kućanstva, čime će varijabilni dio računa za uslugu prikupljanja otpada biti proporcionalan volumenu stvarno preuzetog miješanog komunalnog otpada.

Grad Varaždin nabavlja 325 polupodzemnih spremnika za otpad

Varaždinski gradonačelnik dr. sc. Neven Bosilj i direktor tvrtke S.T.P. d.o.o. Marko Brnčić u utorak su u Gradskoj vijećnici potpisali ugovor o nabavi i isporuci polupodzemnih spremnika za prikupljanje komunalnog otpada.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER