U Rimu predstavljeni novi pametni spremnici za otpad

Tijekom testiranja u istim pametnim spremnicima prikupljeno je više otpada nego u Parizu, Madridu i Dublinu

Novi pametni spremnici za otpad, njih ukupno 68, postavljeni su na području tri rimske općine s velikim protokom pješaka. Posebna pozornost posvetila se njihovom postavljanju u dijelovima grada u kojima su smješteni najpopularniji noćni barovi i klubovi te restorani kao što su Trastevere, Testaccio i San Giovanni te trgovi Piazza di Spagna i Piazza di San Silvestro.

Nakon razdoblja testiranja, na području tri rimske općine postavljeno je ukupno 68 pametnih spremnika za otpad kojima se omogućuje kvalitetnije gospodarenje otpadom i nastavlja razvoj koncepta pametnog grada, a pritom naglašava i važnost poštovanja javnog prostora.

Novi spremnici imaju ugrađene senzore koji mjere popunjenost spremnika i podatke u realnom vremenu putem aplikacije šalju u operativni centar komunalne tvrtke AMA S.p.A. čime sami dojavljuju kada su spremni za pražnjenje. Time se omogućuje optimizacija prikupljanja otpada i poboljšanje učinkovitosti, kao i provođenje statističkih analiza s ciljem poboljšanja pozicioniranja spremnika. Također, imaju snažnu prešu koja komprimira otpad čime se omogućuje odlaganje do osam puta veće količine otpada u odnosu na uobičajene spremnike. Zahvaljujući tome postižu se značajne uštede u vremenu, ljudskim resursima i energentima te daje doprinos smanjenju emisija onečišćujućih tvari. Osim toga, spremnici svu potrebnu energiju za rad dobivaju korištenjem solarne energije pomoću instaliranog fotonaponskog panela te ih se stoga može koristiti posvuda, bez potrebe za dodatnim priključcima.

  • Spremnike su predstavili gradonačelnik Rima Roberto Gualtieri, Sabrina Alfonsi, gradska vijećnica zadužena za poljoprivredu, okoliš i gospodarenje otpadom i Alessandro Filippi, glavni direktor komunalne tvrtke AMA S.p.A. © Roma Capitale

„Novi spremnici dio su AMA-inog plana nabave novih i zamjene starih spremnika za otpad. Već je nabavljeno 478 novih vozila što će nam uz nove spremnike za odvojeno prikupljanje otpada omogućiti povećanje stope odvojenog prikupljanja na 70-75 posto. U vrijeme pandemijske krize bili smo na svega 30-35 posto i izuzetno smo zadovoljni što smo stopu odvajanja uspjeli udvostručiti u tako kratkom roku.“ – izjavio je rimski gradonačelnik Roberto Gualtieri.

„S pametnim spremnicima unaprjeđujemo prikupljanje otpada jer nam omogućuju podatke o tome koliko vremena je potrebno za njihovo punjenje i koji se više koriste, a koji manje, čime optimiziramo odvoz otpada i postižemo bolje pozicioniranje spremnika.“ – naglasio je generalni direktor AMA Alessandro Filippi.

„Testiranje je prošlo vrlo dobro, posebno u nekim dijelovima grada s restoranima brze hrane u kojima je situacija dosad bila problematična, kao i ispred Koloseja. Prema podacima tvrtke AMA, već tijekom prvog tjedna testiranja u novim spremnicima prikupljeno je više otpada nego u istim spremnicima u drugim europskim gradovima.“ – kazala je Sabrina Alfonsi.

Primjerice, između 10. i 21. ožujka u istim spremnicima za otpad u Parizu, Madridu i Dublinu prikupljeno je 28, 39, odnosno 13 posto manje otpada. Pametni spremnici izabrani su temeljem iskustava drugih velikih europskih prijestolnica, kao što su Madrid, London, Helsinki i Amsterdam, ali i talijanskih gradova Torina, Bologne, Firence, Milana i Genove.

  • Novi pametni spremnici omogućuju odlaganje do osam puta veće količine otpada u odnosu na uobičajene spremnike. © Roma Capitale

Postavljeni su u dijelovima Rima u kojima su smješteni najpopularniji noćni barovi i klubovi te restorani. Tako je 30 novih spremnika postavljeno u četvrti Testaccio, 20 u području Trasteverea, a osam u području četvrti San Giovanni. Preostalih deset postavljeno je u strogom središtu grada i na lokacijama kao što su Piazza di Spagna, Piazza di San Silvestro i Piazza della Trinità dei Monti. Testiranje je popraćeno komunikacijskom kampanjom koja je uključivala i ispitivanje percepcije korisnika o novom sustavu prikupljanja otpada.

Naposljetku, od lipnja 2024. na rimskim ulicama bit će postavljeni i novi spremnici za papir pa će tijekom ove godine svih petnaest rimskih općina raspolagati s čak 18.000 spremnika ili tri puta više u odnosu na sadašnjih 6.000.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Novi rimski spremnici za otpad su otporniji, veći i pametniji

Osim što su ljepši i suvremeniji, novi spremnici za otpad imaju veći kapacitet, zvonastog su oblika i omogućuju brže pražnjenje. Trenutačno su postavljena 32 nova spremnika zapremnine od 1.800 do 3.700 litara, a uskoro se očekuje postavljanje dodatnih 50. Ako se njihovo testiranje tijekom sljedećih šest mjeseci pokaže uspješnim, najavljena je mogućnost nabave i do 9.000 spremnika ovog tipa.

Dana 15. travnja održat će se drugo izdanje akcije „Rim se brine o Rimu“

U organizaciji gradonačelnika Rima Roberta Gualtierija i Odjela za poljoprivredu, okoliš i gospodarenje otpadom Grada Rima, u subotu 15. travnja 2023. održat će se drugo izdanje akcije „Roma cura Roma“ („Rim se brine o Rimu“) u kojoj građani i udruge zajedno čiste i uređuju rimske ulice, trgove i zelene površine.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER