U Varaždinu uređen prvi javni voćnjak po principima permakulture

Voćnjakom će upravljati Udruga „Zasadi drvo, ne budi panj“

U Varaždinu je u ponedjeljak obavljena primopredaja prvog javnog voćnjaka uređenog po principima permakulture. Voćnjak je na upravljanje predan Udruzi „Zasadi drvo, ne budi panj“, izvijestili su iz Grada Varaždina.

Gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj zahvalio je Varkomu što je pokrenuo uređenje takvog jedinstvenog voćnjaka u Hrvatskoj, a Udruzi „Zasadi drvo, ne budi panj“ poželio sreću i uspjeh u vođenju projekta i održavanju nasada.

„Nama je izuzetno važno što smo dobili ovakav javni prostor od 6.400 kvadratnih metara zemljišta na kojem je zasađeno 289 jabuka i krušaka te nešto bobičastog voća. Sve će to biti na usluzi našim građanima. S druge strane, to je važno za našu djecu koja su sve više u ovom digitalnom dobu uz računala i nemaju prilike boraviti u prirodi. Ovdje će imati priliku doći i naučiti o organskom uzgoju voća, o etičkom bavljenju poljoprivredom i vjerujem da će to biti izuzetno korisno“, rekao je varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj.

Također, najavljeno je kako se prvi plodovi očekuju za dvije godine te će završiti na stolovima osnovnoškolaca i socijalno ugroženih građana, a Grad Varaždin će po potrebi sufinancirati rad udruge.

Direktor Varkoma Željko Bunić podsjetio je na pokretanje ovog projekta u travnju ove godine čime se ova komunalna tvrtka uključila u pomaganje zajednici te za suradnju odabrala Udrugu „Zasadi drvo, ne budi panj“ koja dijeli njihov entuzijazam i poštovanje prema prirodi.

Predsjednica Udruge „Zasadi drvo, ne budi panj!“ Mateja-Angelina Kramar opisala je oduševljenje s kojom je udruga preuzela brigu o održavanju i uređenju voćnjaka, prvog javnog voćnjaka u Hrvatskoj realiziranog po načelima permakulture.

„Vjerujem da će ovo biti prostor gdje će dolaziti građani, educirati se i primijeniti naučeno na oglednom primjerku. Organizirat ćemo otvorene radionice za djecu, moći će se ubirati plodovi i stjecati znanje. Princip permakulture je nastavak ekološkog i organskog načina uzgajanja voća i povrća, sve u skladu s prirodom i čovjekom te bez ugrožavanja budućih generacija“, kazala je predsjednica udruge Mateja-Angelina Kramar i najavila okupljanje svih zainteresiranih kako bi se doznalo više o njihovim potrebama i željama.

Saša Zavrtnik i Jelena Loborec s Geotehničkog fakulteta u Varaždinu najavili su postavljanje dviju košnica s pčelama uz sam voćnjak u okviru projekta „Pčele spasi da se život na zemlji ne ugasi“, a varaždinski umjetnik Nikola Vudrag uskoro će u sredinu voćnjaka postaviti skulpturu - stilizirano drvo od metala.

Voćnjak je smješten na kraju Hallerove aleje, neposredno uz parkiralište varaždinskog groblja.

Projekt podizanja voćnjaka realizirala je u travnju 2021. gradska tvrtka Varkom d.d. u suradnji s Gradom Varaždinom, a na površini od 6.400 četvornih metara ukupno je posađeno 78 grmova bobičastog voća kupina i malina te 289 stabla jabuka i krušaka.

 

 

>>> Pročitajte još >>> Varaždin dobio prvi javni voćnjak

VEZANE VIJESTI

Održana prva 'zelena' akcija nove zagrebačke gradske uprave

U sklopu nacionalne kampanje „Zasadi stablo, ne budi panj!“ u petak je u Travnom održana akcija sadnje 56 stabala, koja je zajedno s volonterima, građanima i djelatnicima „Zrinjevca“ sadio i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER