Hrvatska delegacija na 8. Svjetskom forumu o vodi

Svjetski dan voda

U razdoblju od 19.-23. ožujka 2018. u Braziliji, Brazilu se održava 8. Svjetski forum o vodi – 8th World Water Forum na kojem sudjeluje Delegacija Republike Hrvatske koju vodi državni tajnik, dr.sc. Mario Šiljeg, javlja Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.

U hrvatskoj delegaciji su Nj. E. Željko Vukosav, veleposlanik Republike Hrvatske u Brazilu,  pomoćnica ministra, Elizabeta Kos, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda, Valentin Dujmović, ministar savjetnik u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Brazilu Diana Štrkalj te savjetnica u Veleposlanstvu, Vanja Simosas.

Na Forumu je usvojena Ministarska deklaracija pod nazivom „Dijeljenje vodnih resursa– hitan poziv na odlučno djelovanje“ kojom se šalje nedvosmislena poruka kako su vode ograničeni resurs  koji čovječanstvo dijeli te stoga dijeli i odgovornost za njihovo očuvanje i suočavanje s različitim izazovima, osobito sve izraženijim izazovima klimatskih promjena. U Deklaraciji se poseban naglasak stavlja na ulogu vode za održivi razvoj, dokidanje siromaštva, posebnu skrb za ranjive skupine, a osobito realizaciju cilja održivog razvoja 6 Agende 2030 u cilju osiguranja vode za ljudsku potrošnju i sanitarne potrebe.

Hrvatska delegacija aktivno sudjeluje na Svjetskom forumu o vodi

Državni tajnik dr.sc. Mario Šiljeg je u svojstvu voditelja delegacije u okviru Ministarske konferencije održao govor u kojem je između ostalog istaknuo da su vode u Republici Hrvatskoj od posebnog značaja za državu te zbog toga zaštićene Ustavom, izložio napore koje hrvatsko vodno gospodarstvo ulaže u osiguranje vodno-komunalne infrastrukture i propisanih standarda vodno-komunalnih usluga hrvatskim građanima za ostvarenje spomenutog cilja održivog razvoja 6, te u prevenciju ali i borbu s poplavama koje su sve izraženija posljedica klimatskih promjena u ovom dijelu Europe.

Državni tajnik Šiljeg je također sudjelovao u raspravi na Ministarskom okruglom stolu na temu klimatskih promjena. Govorio je o sve izraženijim posljedicama klimatskih promjena u Hrvatskoj, posebno naglasivši specifičnosti kao što su negativni utjecaji na krške vodonosnike te zasoljenje tala i priobalnih vodonosnika. Osvrnuo se i na trenutne poplave kao i sve izraženiju pojavu klizišta u Hrvatskoj.

Svjetski forum o vodi je najveća svjetska platforma o temama vezanim uz vode koja okuplja političke lidere, stručnjake i brojne druge dionike. Svrha mu je podizanje svijesti o izazovima vezanim uz vode i poticanje odgovarajućih mjera za njihovo rješavanje.

Više informacija o Svjetskom forumu o vodi potražite na www.worldwaterforum8.org.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Svjetski dan zaštite okoliša 2020.

S obzirom da se milijun biljnih i životinjskih vrsta suočava s opasnošću izumiranja, zaštita biološke raznolikosti nikada nije bila od tolike važnosti kao danas. Stoga se ovogodišnji Svjetski dan zaštite okoliša obilježava pod motom „Vrijeme za prirodu“ („Time for nature“). Uključite se u borbu za zaštitu okoliša, razmislite što možete učiniti za prirodu i pozovite svoje prijatelje da vam se pridruže. Ne zaboravite - naše zdravlje i naša budućnost ovise o prirodi!

Svjetski dan voda 2018. - Priroda za vodu

Svjetski dan voda obilježava se svake godine 22. ožujka s ciljem podizanja svijesti javnosti i usmjeravanja globalne pozornosti na značaj i važnost vode te promicanja održivog korištenja postojećih vodnih resursa. Pod ovogodišnjim sloganom „Priroda za vodu“ istražuju se rješenja koja su već dostupna u samoj prirodi i koja nam mogu pomoći u suočavanjima s izazovima suvremenog svijeta 21. stoljeća.

Svjetski je dan voda

Dana 22. ožujka obilježava se Svjetski dan voda. Taj dan ukazuje na važnost pitke vode i održivog upravljanja vodnim resursima. Obilježavanje Svjetskog dana voda predloženo je na Konferenciji o okolišu i razvoju Ujedinjenih naroda u Brazilu 1992. godine.

Svjetski dan voda 2020. – Voda i klimatske promjene

Svjetski dan voda obilježava se dana 22. ožujka 2020. već dvadeset i sedmu godinu zaredom s ciljem podizanja svijesti i skretanja globalne pozornosti na značaj i važnost vode te promicanja održivog korištenja vodnih resursa. Obilježavanje Svjetskog dana voda predloženo je na Konferenciji o okolišu i razvoju Ujedinjenih naroda u Brazilu 1992. godine.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER