Svjetski dan voda 2018. - Priroda za vodu

Kako smanjiti poplave, suše i onečišćenje voda? Korištenjem rješenja koja su nam dostupna u prirodi!

Svjetski dan voda obilježava se svake godine 22. ožujka s ciljem podizanja svijesti javnosti i usmjeravanja globalne pozornosti na značaj i važnost vode te promicanja održivog korištenja postojećih vodnih resursa. Pod ovogodišnjim sloganom „Priroda za vodu“ istražuju se rješenja koja su već dostupna u samoj prirodi i koja nam mogu pomoći u suočavanjima s izazovima suvremenog svijeta 21. stoljeća.

Oštećeni ekosustavi utječu na količinu i kvalitetu vode dostupne za ljudsku potrošnju

Zabrinjavajući su podaci prema kojima u ovom trenutku 1,1 milijarda ljudi nema pristup pitkoj vodi, a čak 2,4 milijarde ljudi na svijetu živi bez osnovnih sanitarnih uvjeta u svojim domovima, što znatno utječe na njihovo zdravlje, ali i na obrazovanje i svakodnevni život.

Onečišćenje okoliša i klimatske promjene širom svijeta potiču alarmantne krize s nestašicom vode, a poplave, suše i onečišćenja vode dodatno pogoršavaju već degradiranu vegetaciju, tla, rijeke i jezera. Našom nebrigom o ekosustavima još više umanjujemo mogućnost osiguranja pitke vode za sve ljude svijeta te njihov opstanak i napredovanje.

Rješenja koja nam nudi sama priroda imaju potencijal rješavanja mnogih naših aktualnih problema s vodom i ​​vodoopskrbom, a pritom nam pomaže korištenje suvremenih „zelenih“ tehnologija. Sadnjom novih šuma, ponovnim povezivanjem rijeka s njihovim naplavnim područjima i obnavljanjem močvarnih područja moguće je ponovno uspostavljanje uravnoteženih vodenih ciklusa i poboljšanje ljudskog zdravlja i života.

Novi program održivog razvoja koji se sastoji od 17 novih globalnih Ciljeva održivog razvoja (Sustainble Development Goals - SDGs), a posebice Cilj 6. - Osigurati sanitarne uvjete i pristup pitkoj vodi za sve, obvezuje svijet da svim ljudima uz zaštitu okoliša i smanjenje onečišćenja osigura siguran pristup pitkoj vodi do 2030. godine.

Za više informacija o Svjetskom danu vode posjetite na www.worldwaterday.org.

R.I. / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Svjetski je dan voda

Dana 22. ožujka obilježava se Svjetski dan voda. Taj dan ukazuje na važnost pitke vode i održivog upravljanja vodnim resursima. Obilježavanje Svjetskog dana voda predloženo je na Konferenciji o okolišu i razvoju Ujedinjenih naroda u Brazilu 1992. godine.

Hrvatska delegacija na 8. Svjetskom forumu o vodi

U razdoblju od 19.-23. ožujka 2018. u Braziliji, Brazilu se održava 8. Svjetski forum o vodi – 8th World Water Forum na kojem sudjeluje Delegacija Republike Hrvatske koju vodi državni tajnik, dr.sc. Mario Šiljeg, javlja Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.

Svjetski dan voda 2020. – Voda i klimatske promjene

Svjetski dan voda obilježava se dana 22. ožujka 2020. već dvadeset i sedmu godinu zaredom s ciljem podizanja svijesti i skretanja globalne pozornosti na značaj i važnost vode te promicanja održivog korištenja vodnih resursa. Obilježavanje Svjetskog dana voda predloženo je na Konferenciji o okolišu i razvoju Ujedinjenih naroda u Brazilu 1992. godine.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER