Svjetski dan voda 2018. - Priroda za vodu

Kako smanjiti poplave, suše i onečišćenje voda? Korištenjem rješenja koja su nam dostupna u prirodi!

Svjetski dan voda obilježava se svake godine 22. ožujka s ciljem podizanja svijesti javnosti i usmjeravanja globalne pozornosti na značaj i važnost vode te promicanja održivog korištenja postojećih vodnih resursa. Pod ovogodišnjim sloganom „Priroda za vodu“ istražuju se rješenja koja su već dostupna u samoj prirodi i koja nam mogu pomoći u suočavanjima s izazovima suvremenog svijeta 21. stoljeća.

Oštećeni ekosustavi utječu na količinu i kvalitetu vode dostupne za ljudsku potrošnju

Zabrinjavajući su podaci prema kojima u ovom trenutku 1,1 milijarda ljudi nema pristup pitkoj vodi, a čak 2,4 milijarde ljudi na svijetu živi bez osnovnih sanitarnih uvjeta u svojim domovima, što znatno utječe na njihovo zdravlje, ali i na obrazovanje i svakodnevni život.

Onečišćenje okoliša i klimatske promjene širom svijeta potiču alarmantne krize s nestašicom vode, a poplave, suše i onečišćenja vode dodatno pogoršavaju već degradiranu vegetaciju, tla, rijeke i jezera. Našom nebrigom o ekosustavima još više umanjujemo mogućnost osiguranja pitke vode za sve ljude svijeta te njihov opstanak i napredovanje.

Rješenja koja nam nudi sama priroda imaju potencijal rješavanja mnogih naših aktualnih problema s vodom i ​​vodoopskrbom, a pritom nam pomaže korištenje suvremenih „zelenih“ tehnologija. Sadnjom novih šuma, ponovnim povezivanjem rijeka s njihovim naplavnim područjima i obnavljanjem močvarnih područja moguće je ponovno uspostavljanje uravnoteženih vodenih ciklusa i poboljšanje ljudskog zdravlja i života.

Novi program održivog razvoja koji se sastoji od 17 novih globalnih Ciljeva održivog razvoja (Sustainble Development Goals - SDGs), a posebice Cilj 6. - Osigurati sanitarne uvjete i pristup pitkoj vodi za sve, obvezuje svijet da svim ljudima uz zaštitu okoliša i smanjenje onečišćenja osigura siguran pristup pitkoj vodi do 2030. godine.

Za više informacija o Svjetskom danu vode posjetite na www.worldwaterday.org.

R.I. / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Kako je jedna laguna postala prva linija obrane od klimatskih promjena

Stanovništvo na albanskoj obali Jadranskog mora se s ozbiljnom prijetnjom podizanja razine mora suočava već duži niz godina, no čini se kako je za jedan dio obale pronađeno prirodno rješenje koje albanska vlada koristi uz pomoć Globalnog fonda za okoliš i UN-ovog Programa za okoliš.

Hrvatska delegacija na 8. Svjetskom forumu o vodi

U razdoblju od 19.-23. ožujka 2018. u Braziliji, Brazilu se održava 8. Svjetski forum o vodi – 8th World Water Forum na kojem sudjeluje Delegacija Republike Hrvatske koju vodi državni tajnik, dr.sc. Mario Šiljeg, javlja Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.

Svjetski je dan voda

Dana 22. ožujka obilježava se Svjetski dan voda. Taj dan ukazuje na važnost pitke vode i održivog upravljanja vodnim resursima. Obilježavanje Svjetskog dana voda predloženo je na Konferenciji o okolišu i razvoju Ujedinjenih naroda u Brazilu 1992. godine.

Svjetski dan voda 2020. – Voda i klimatske promjene

Svjetski dan voda obilježava se dana 22. ožujka 2020. već dvadeset i sedmu godinu zaredom s ciljem podizanja svijesti i skretanja globalne pozornosti na značaj i važnost vode te promicanja održivog korištenja vodnih resursa. Obilježavanje Svjetskog dana voda predloženo je na Konferenciji o okolišu i razvoju Ujedinjenih naroda u Brazilu 1992. godine.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER