Od 10. lipnja Budimpešta i Split ponovno povezani vlakom

Adria InterCity će od 19. lipnja do 29. kolovoza glavni grad Mađarske s hrvatskom obalom povezivati tri puta tjedno

Tijekom glavne turističke sezone Adria InterCity će Budimpeštu i Split povezivati tri puta tjedno, odnosno dva puta tijekom pred- i posezone. Putovanje će trajati 14 sati, a putnicima su na raspolaganju kabine za spavanje i vagon-restoran.

Od 10. do 19. lipnja i od 29. kolovoza do 24. rujna, vlak će iz Budimpešte polaziti utorkom i petkom, a iz Splita srijedom i subotom. Tijekom glavne turističke sezone – od 19. lipnja do 29. kolovoza, vlak će iz Budimpešte polaziti utorkom, petkom i nedjeljom, a iz Splita ponedjeljkom, srijedom i subotom. Putovanje će trajati 14 sati i to najvećim dijelom u noćnim satima, priopćile su Mađarske željeznice (MÁV).

Polazak iz Budimpešte je u 18:45 sati s dolaskom u Split sljedećeg dana u 8:12 sati. Na povratku vlak polazi iz Splita u 18:27 sati, a u Budimpeštu stiže u 9:35 sati sljedećeg dana.

>>> Pročitajte još >>> Obnovom budimpeštanskog kolodvora Nyugati revitalizira se cijela gradska četvrt

Svi vagoni su klimatizirani i tihi te opremljeni utičnicama za punjenje mobitela, tableta i prijenosnih računala. Spavaći vagon raspolaže s kabinama s četiri ili šest ležaja, dok solo putnici, parovi i manje obitelji mogu prenoćiti u manjim kabinama s jednim do tri kreveta.

 

Vagon-restoran će biti otvoren tijekom cijelog putovanja pa može biti odlično mjesto za kasnonoćne razgovore bez ometanja suputnika koji žele spavati, navodi MÁV. O putnicima će se tijekom putovanja brinuti osoblje vlaka, koje će nuditi dodatnu hranu i piće po povoljnim cijenama. Cijena putovanja za odraslu osobu kreće se od 43 eura naviše, a za djecu od 6-14 godina od 15 eura. Za noćenje u dvokrevetnoj kabini treba izdvojiti 69 eura po osobi i smjeru, dok solo putnici mogu imati vlastitu kabinu za 99 eura.

 

Mađarske željeznice navode i mogućnosti nastavka putovanja prema drugim jadranskim destinacijama. Primjerice, iz Knina autobusom do Zadra, iz Perkovića vlakom za Šibenik prema voznom redu Hrvatskih željeznica te autobusom ili taksijem iz Kaštel Starog do Trogira. MÁV također navodi kako se red vožnje trajekata iz Splita prema otocima Braču, Hvaru, Visu i Korčuli može pronaći na stranicama Jadrolinije.

Podsjetimo, početkom 4. svibnja predstavljena je i nova ponuda HŽPP-a prema kojoj će od 1. srpnja do 29. kolovoza voziti vlak na relaciji Osijek – Bjelovar – Zagreb Glavni kolodvor – Split i obrnuto. Uz međunarodne turističke vlakove iz Budimpešte, Beča, Bratislave i Praga prema Splitu i Rijeci, HŽPP će ovog ljeta povezati Osijek, Bjelovar, Vinkovce, Čakovec, Varaždin i druge kontinentalne gradove sa Splitom i Šibenikom. U vlaku iz Osijeka za Split u ponudi će biti vagoni za spavanje i vagon-restoran s ugostiteljskom ponudom i mogućnošću doručka, a sukladno Zaključku Vlade RH djeca i učenici putovat će besplatno, izvijestili su iz HŽPP-a.

Split će od 3. lipnja do 24. rujna 2022. ponovno biti povezan noćnim vlakom s Bratislavom i Bečom, a od 3. lipnja do 26. rujna 2022. vozit će i međunarodni sezonski vlakovi na relaciji Prag – Bratislava – Zagreb – Rijeka/Split.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Berlin i Pariz se krajem 2023. povezuju izravnom željezničkom linijom

Petnaest godina suradnje najvećih europskih željeznica – francuskog SNCF-a i njemačkog Deutsche Bahna, rezultiralo je prijevozom gotovo 25 milijuna putnika. Ova značajna obljetnica bila je prigoda za posebnu ponudu karata po izuzetno povoljnim cijenama, ali i najavu nove izravne linije između dva glavna europska grada.

Vlakom iz Budimpešte do Beča za manje od 2, a do Praga za 3,5 sata

Nova brza željeznička veza između Budimpešte i Varšave trebala bi ozbiljno smanjiti vrijeme putovanja do Beča, Bratislave i Praga, navodi se u novoj studiji izvodljivosti koju je za mađarsko Ministarstvo inovacija i tehnologije izradila nacionalna agencija za razvoj infrastrukture (Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. – NIF).

Novim noćnim vlakom od Beča do hrvatske obale

Od 18. lipnja do sredine rujna na relaciji Bratislava – Beč – Graz – Split dva puta tjedno prometuje novi noćni vlak. Liniju su uvele Austrijske savezne željeznice (ÖBB) u suradnji sa Slovačkim željeznicama (ZSSK).

Split je dobio „mini metro“

Danas u 10:11 sati krenuo je prvi gradsko-prigradski vlak na relaciji Split Predgrađe (Kopilica) – Split (gradska luka) čime je započela realizacija Projekta povezivanja brzom prigradskom željeznicom, koji je poduprla Vlada RH.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER