Ljubljana je domaćin svjetskog biciklističkog samita Velo-city 2022

Velo-city je svjetski biciklistički samit na kojem se susreću zagovornici biciklizma, gradonačelnici, donositelji odluka, istraživači i čelnici industrije kako bi oblikovali budućnost biciklizma

Glavni grad Slovenije i Europska zelena prijestolnica za 2016. godinu domaćin je međunarodne konferencije Velo-city 2022 - godišnjeg svjetskog biciklističkog samita Europske biciklističke federacije (ECF), koji će se održati od 14. do 17. lipnja ove godine.

Kao vodeći godišnji događaj Europske biciklističke federacije (European Cyclists' Federation - ECF), Velo-city ima posebno važnu ulogu u promicanju biciklizma kao održivog i zdravog prijevoznog sredstva za sve. Konferencija predstavlja izvrsnu priliku za razmjenu znanja i upoznavanje s novostima u području biciklizma, biciklističke infrastrukture, inovacija i sigurnosti te društvenih i kulturnih promjena uzrokovanih biciklizmom. Velo-city je ujedno globalna komunikacijska i informacijska platforma usmjerena na poboljšanje dizajna biciklističke infrastrukture i promociju svakodnevnog bicikliranja u urbanim područjima. Kao najveći svjetski događaj ove vrste, konferencija okuplja predstavnike lokalnih i regionalnih samouprava, vladinih i nevladinih organizacija, kao i međunarodnih organizacija i stručnjaka iz različitih područja.

„Zadovoljan sam što je Ljubljana, Europska zelena prijestolnica za 2016. godinu i grad koji se posebno zalaže za održivi razvoj, domaćin tako važne biciklističke konferencije. Ponosni smo što su međunarodni stručnjaci prepoznali naš napredak u području biciklizma i što nam je Europska biciklistička federacija povjerila organizaciju ovog skupa na kojem ćemo istaknuti najnovije aktivnosti, smjernice i mjere u području biciklizma u urbanim područjima“ - izjavio je gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković.

„Opće dobrobiti biciklizma u urbanim područjima svima su dobro poznate, a najvažnija je ona koja pokreće promjene u društvenom i političkom okruženju prema odgovornoj zajednici budućnosti. Stoga bicikl nije samo sredstvo aktivne mobilnosti, već i sredstvo aktivnog građanstva. Na biciklima okrećemo kotače napretka“ - ističe Janez Koželj, zamjenik gradonačelnika Ljubljane.

Jedan od najboljih biciklističkih gradova u svijetu

Tijekom višegodišnjeg postupnog uvođenja zabrane automobilskog prometa, središte Ljubljane je uspješno pretvoreno u ugodnu pješačko-biciklističku oazu kojoj se danas divi cijeli svijet. Ideja o središtu grada bez automobila počela se razvijati 2007. godine kada se počelo s obnovom ulica i trgova s ciljem osiguranja više prostora za pješake i bicikliste te postupnog uvođenja zabrane prometa za motorna vozila. Zahvaljujući tome, više od 10 hektara središnjeg dijela grada danas je namijenjeno isključivo pješacima i biciklistima, što je rezultiralo i smanjenjem emisije i buke uzrokovanih prometom.

Uz brojna infrastrukturna poboljšanja i druge mjere, povećanju biciklizma u Ljubljani uvelike je pridonio i iznimno popularan sustav javnih bicikala BicikeLJ te dodatno povećao kvalitetu života slovenskog glavnog grada. Promocija biciklizma je jedan od prioriteta u području održivog urbanog razvoja, a nakon što se Ljubljana 2015. godine prvi put svrstala među 20 najboljih biciklističkih gradova u svijetu i zauzela 13. mjesto, 2017. je dodatno poboljšala svoj rezultat i zauzela visoko osmo mjesto Copenhagenize Indexa. Također, Ljubljana je u 2019. godini po treći put rangirana na popisu 20 najboljih biciklističkih gradova kada je zauzela 14. mjesto.

„Ljubljana je grad koji misli naprijed, koji je predvodnik u regiji i šire. Pandemija koronavirusa utjecala je na odgađanje predviđenog održavanja konferencije Velo-city u 2020. na 2022. godinu, no ujedno je pokazala kako je biciklizam dio rješenja zdravstvene i klimatske krize. Građani i donositelji odluka spremni su promijeniti način na koji se krećemo i živimo, a Velo-city 2022 u Ljubljani će biti prava prilika za kreatore politika, akademsku zajednicu i industriju da priznaju ključnu ulogu bicikla u izgradnji svijeta koji je pogodniji za život.“ – poručio je predsjednik ECF-a Henk Swarttouw.

Glavna tema je „Cycling the change“, a na konferenciji će se predstaviti originalne ideje, rješenja i istraživanja, učinkovite mjere, rezultati projekata, kao i uspješne kampanje kojima se uspješno promišlja urbani prostor i sve više posvećuje pješacima i biciklistima, promoviraju zdrav život i vožnja biciklom, zeleni turizam i zelena ekonomija te inovacije u području urbane mobilnosti.

Program međunarodne konferencije Velo-city Ljubljana 2022 dostupan je putem sljedeće poveznice.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER