Službeno usvojena Europska deklaracija o biciklizmu

Biciklizam je više od prijevoznog sredstva - to je održiv, pristupačan, inkluzivan i zdrav način putovanja s velikom vrijednošću za gospodarstvo EU-a

Europska deklaracija o biciklizmu službeno je usvojena 3. travnja 2024. i predstavlja povijesnu prekretnicu za poticanje vožnje biciklom u EU-u, s fokusom na sigurnost, bolju povezanost i kvalitetu biciklističke infrastrukture. Europska biciklistička federacija pozdravila je njezino usvajanje i pozvala na izgradnju biciklističke mreže, poticanje integracije s javnim prijevozom i osiguravanje potrebne infrastrukture za električne bicikle.

Dana 3. travnja 2024. Europsko vijeće, Komisija i Parlament potpisali su Europsku deklaraciju o biciklizmu, čime je službeno usvojena prva međuinstitucionalna biciklistička politika na razini EU-a. Neformalni sastanak ministara prometa EU-a poslužio je kao pozadina za potpisivanje Deklaracije u organizaciji belgijskog predsjedništva Vijećem Europske unije, a njezinim usvajanjem posebno su zadovoljni u Europskoj biciklističkoj federaciji (European Cyclist´s Federation - ECF).

Europska deklaracija o biciklizmu, dosad najambicioznija inicijativa EU-a o biciklizmu, sa svojih osam temeljnih načela i 36 obveza prepoznaje biciklizam kao jedan od „najodrživijih, najpristupačnijih i najinkluzivnijih, jeftinih i zdravih načina prijevoza i rekreacije, te ističe njegovu ključnu važnost za europsko društvo i gospodarstvo“.

„Usvajanje Europske deklaracije o biciklizmu bit će zapamćeno kao povijesna prekretnica za napredak biciklizma u Europi. Ova međuinstitucionalna deklaracija obvezuje sve europske institucije da podrže i poboljšaju politike prema većem broju biciklista i da ga stave na istu razinu s drugim načinima prijevoza. Ponosni smo što smo odigrali odlučujuću ulogu u usvajanju Deklaracije, zajedno s našim članovima i industrijskim partnerima.“ – izjavio je Henk Swarttouw, predsjednik ECF-a.

„Ova deklaracija ima velik potencijal za razvoj biciklizma i od velikog je značaja za milijune europskih građana. S obzirom na to da biciklizam sada predstavlja strateški prioritet, spremni smo podržati institucije u ostvarivanju njegovog punog potencijala kao zdravog i održivog načina prijevoza.” – poručila je Jill Warren, izvršna direktorica ECF-a.

Usvajanje Europske deklaracije o biciklizmu uslijedilo je nakon niza političkih obveza na visokoj razini o biciklizmu, uključujući obećanje koje je 2023. dao bivši izvršni potpredsjednik Komisije Frans Timmermans, Rezoluciju Europskog parlamenta o biciklizmu, Deklaraciju o biciklizmu koju su predvodile države članice EU-a i najavu prijedloga Biciklističke deklaracije koji je na događaju „EU Urban Mobility Days“ u Sevilli prošlog listopada iznijela povjerenica Europske komisije za promet Adina Vălean. Ranije ove godine, Odbor za promet Europskog parlamenta također je velikom većinom glasova usvojio Europsku deklaraciju o biciklizmu.

U Europskoj biciklističkoj federaciji (ECF) ističu kako usvajanje Europske deklaracije o biciklizmu odražava snažne napore i suradnju civilnog društva, biciklističke industrije i vladinih institucija. Zajedno sa svojim partnerima Cycling Industries Europe (CIE) i Konfederacijom europske biciklističke industrije (CONEBI), ECF se dugo zalagao za jedinstvenu biciklističku politiku na europskoj razini.

Usvajanjem Deklaracije utvrđuje se smjer za daljnje koordinirano djelovanje u promicanju biciklizma kao održivog i uključivog načina prijevoza za sve europske građane, a ECF će u suradnji sa svojim članovima nastaviti poticati institucije da osiguraju uspješnu provedbu načela i obveza sadržanih u Deklaraciji.

  • EU2024BE bicikl © Belgijsko predsjedanje Vijećem EU-a 

Na ceremoniji potpisivanja Europske deklaracije o biciklizmu u briselskoj palači Palais d’Egmont istaknuta je važnost biciklizma za razvoj održive mobilnosti, otvaranje radnih mjesta, gospodarski rast te promicanje lokalnih tvrtki.

Kako se približavaju izbori za Europski parlament 2024., ECF svojim manifestom „Promijeni brzine za Europu“ (Shift Gears for Europe) poziva kandidate za europske zastupnike da se obvežu podržati biciklizam u nadolazećem političkom mandatu i učine ga demokratskim, pristupačnim i pouzdanim načinom prijevoza za ljude svih razina prihoda. Usvajanje Europske deklaracije o biciklizmu zastupnicima u Europskom parlamentu predstavlja jedinstvenu priliku da učine sve kako bi biciklizam postao glavni politički prioritet EU-a. Manifest uključuje šest konkretnih točaka djelovanja kojima zastupnici Europskog parlamenta mogu osigurati da građani EU-a imaju izravnu korist od vožnje biciklom.

Europska deklaracija o biciklizmu bit će također ključna tema rasprave na godišnjem svjetskom biciklističkom samitu Europske biciklističke federacije Velo-city 2024 koji će se održati od 18.-21. lipnja u Gentu (Belgija). Konferencija će okupiti 1 500 izaslanika iz gradova i nacionalnih vlada, zagovornike, akademike i predstavnike industrije iz više od 60 zemalja, a na plenarnoj sjednici sudjelovat će predstavnici EU-a i nacionalnih ministarstava prometa koji će raspravljati i podijeliti svoja mišljenja o značaju i provedbi Deklaracije.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Paris 2024: Sva olimpijska borilišta bit će dostupna biciklom!

Mreža od 60 kilometara biciklističkih staza povezivat će sva olimpijska borilišta u čijoj će se blizini postaviti deset tisuća privremenih parkirnih mjesta za bicikle, dok će pariški sustav javnih bicikala Vélib' obnoviti svoju flotu i povećati je za tri tisuće dodatnih bicikala.

Ova mjera će milijunima Europljana olakšati svakodnevnu vožnju biciklom

Direktiva o energetskim svojstvima zgrada ubrzat će energetsku obnovu zgrada, ali donijeti i obvezu osiguranja parkirnih mjesta za bicikle u svim novoizgrađenim i obnovljenim zgradama na području EU-a. To će olakšati vožnju biciklom milijunima Europljana, izvijestila je Europska biciklistička federacija (European Cyclists' Federation - ECF).

Ljubljana je domaćin svjetskog biciklističkog samita Velo-city 2022

Glavni grad Slovenije i Europska zelena prijestolnica za 2016. godinu domaćin je međunarodne konferencije Velo-city 2022 - godišnjeg svjetskog biciklističkog samita Europske biciklističke federacije (ECF), koji će se održati od 14. do 17. lipnja ove godine.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER