Varaždin postao članom mreže gradova i regija Europske biciklističke federacije

Prvi hrvatski član C&R ECF mreže biciklističkih gradova!

Grad Varaždin je početkom 2022. godine i formalno postao članom mreže gradova i regija za bicikliste Europske biciklističke federacije (Cities & Regions for Cyclist network – European Cyclist´s Federation- ECF).

Gradsko vijeće Grada Varaždina je na svojoj sedmoj sjednici početkom prosinca prošle godine donijelo odluku, a uplatom godišnje članarine u iznosu tisuću eura, članstvo je i formalno potvrđeno.

Članovi mreže su gradovi s već razvijenom infrastrukturom i kulturom te politikama usmjerenim prema daljnjem razvoju biciklizma poput Kopenhagena i Stockholma te Lisabona, Valencije, Luxembourga, Nantesa, Beča, Bologne, Atene, Praga, Izmira i drugih gradova u dvadesetak zemalja Europe. Istaknuti član je i Ljubljana u kojoj će se od 14.-17. lipnja 2022. održati konferencija Velo-City 2022, a kao novi član mreže, Varaždin je najavio sudjelovanje svojih predstavnika.

Varaždin će članstvom u C&R ECF mreži biciklističkih gradova, kao prvi član iz Republike Hrvatske, biti u prilici iskoristiti podatke i informacije o biciklističkoj politici, infrastrukturi, i kampanjama koje već provode drugi gradovi te tako unaprijediti vlastiti razvoj urbane mobilnosti pri čemu je biciklizam jedan od načina s najviše potencijala.

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj članstvo Varaždina u takvoj uglednoj organizaciji smatra novom prilikom za razvoj grada. „Učlanjenjem u mrežu C&R ECF napravljen je tek jedan korak prema cilju koji smo si zadali, a to je značajno poboljšanje biciklističke infrastrukture i ukupno jačanje svih aspekata  biciklizma u gradu. Varaždin je tradicionalno biciklistički grad, no postojeća infrastruktura nije zadovoljavajuća. Pred nama je još mnogo posla i izazova kako unaprijediti uvjete bicikliranja. Surađivat ćemo s klubovima i udrugama građana angažiranih na zaštiti okoliša koje su već same počele provoditi određene projekte. Siguran sam da će ćemo kao članovi navedene mreže biti u prilici doći do novih saznanja i rješenja kako bi se uvjeti bicikliranja u Varaždinu značajno unaprijedili." – ocijenio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Uz članove Gradskog vijeća, podršku učlanjenju Varaždina u mrežu C&R ECF dali su i predstavnici Udruge Varaždinski biciklisti te Varaždinac, Goran Lepen, direktor projekata u ECF-u zaposlen u uredu te organizacije u Bruxellesu.

Europska biciklistička federacija (European Cyclists' Federation - ECF) osnovana je 1983. godine, a danas ima pola milijuna aktivnih članova u 38 zemalja. C&R ECF je neprofitna mreža gradova i regija za bicikliste sa sjedištem u Bruxellesu koja okuplja lokalne i regionalne uprave iz dvadesetak europskih zemalja radeći na promicanju bicikla kao načina prijevoza i slobodnog vremena, i razmjenu znanja o biciklističkim politikama.   Ciljevi su joj  razmjena znanja, rješenja i strategija te promicanje političkih inicijativa i praktičnog rada na terenu. Uz to mreža svojim aktivnostima nastoji inspirirati i katalizirati gradove da poduzmu akcije u promicanju biciklizma učeći jedni od drugih i izbjegavajući dilemu da moraju sami smišljati metode koje se već koriste u drugim sredinama. Jedan od prioritetnih ciljeva je i stavljanje biciklizma u središte praksi urbanog planiranja, čime se pokreće i podržava promjena političkog razmišljanja.

 

 

VEZANE VIJESTI

Ljubljana je domaćin svjetskog biciklističkog samita Velo-city 2022

Glavni grad Slovenije i Europska zelena prijestolnica za 2016. godinu domaćin je međunarodne konferencije Velo-city 2022 - godišnjeg svjetskog biciklističkog samita Europske biciklističke federacije (ECF), koji će se održati od 14. do 17. lipnja ove godine.

Je li Zagreb konačno na putu da postane pravi biciklistički grad?

Na današnjoj redovnoj konferenciji za medije, zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet najavio je radove na izgradnji biciklističke infrastrukture u Zagrebu te posebno istaknuo skori početak realizacije tri projekta kojima će se povećati broj biciklističkih ruta i staza.

Ova mjera će milijunima Europljana olakšati svakodnevnu vožnju biciklom

Direktiva o energetskim svojstvima zgrada ubrzat će energetsku obnovu zgrada, ali donijeti i obvezu osiguranja parkirnih mjesta za bicikle u svim novoizgrađenim i obnovljenim zgradama na području EU-a. To će olakšati vožnju biciklom milijunima Europljana, izvijestila je Europska biciklistička federacija (European Cyclists' Federation - ECF).

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER