U Berlinu u tri godine izgrađeno čak 278 javnih WC-a

Potpuno automatizirani i prilagođeni osobama s invaliditetom

Berlin se može pohvaliti najsuvremenijom mrežom javnih zahoda u Njemačkoj i drugom najvećom ove vrste u cijeloj Europi. U srijedu je otvoren posljednji od 278 novih, potpuno automatiziranih WC-a.

Za razliku od Terminala 1 nove berlinske zračne luke Berlin Brandenburg (BER), otvorenog krajem 2020. godine nakon 14 godina izgradnje i devet godina kašnjenja, Berlin je ipak imao više sreće s izgradnjom suvremene mreže javnih WC-a. Posljednji od 278 novih javnih zahoda, posebno razvijenih za Berlin i izgrađenih prema ugovoru s tvrtkom Wall, na vrijeme je predan na korištenje u srijedu 27. travnja. Ambiciozni program izgradnje mreže potpuno automatiziranih javnih WC-a, k tome prilagođenih osobama s invaliditetom, uspješno je dovršen u predviđenom roku od tri godine. Kako i priliči jednom glavnom gradu, Berlin sada ima najsuvremeniju mrežu javnih zahoda u Njemačkoj, a nakon Pariza i drugu po veličini te vrste u Europi.

Službenom primopredajom senatorice za okoliš Bettine Jarasch tako je dovršen jedan od najvećih berlinskih infrastrukturnih projekata u posljednjih nekoliko godina. Berlinčankama i Berlinčanima, kao i brojnim posjetiteljima glavnog grada Njemačke na raspolaganju je znatno veći broj suvremenih javnih WC-a. Izgradnjom novih 278 suvremenih sanitarnih objekata, njihov broj povećao se na ukupno 418. Prije početka realizacije projekta, Berlin je 2016. godine raspolagao s ukupno 259 javnih WC-a, od kojih je tijekom posljednje dvije godine većina zamijenjena novima.

  • Slijeva nadesno: Almut Neumann, gradska vijećnica zadužena za javni prostor u okrugu Berlin-Mitte, senatorica Bettina Jarasch i Patrick Möller, generalni direktor tvrtke Wall © Sven Darmer / WALL

„Berlin nikada nije imao toliko javnih zahoda u javnom prostoru, a iskustva iz protekle dvije pandemijske godine pokazala su nam da su javno dostupni zahodi važan dio javnih usluga funkcionalnog grada.” – izjavila je Bettina Jarasch, berlinska senatorica za okoliš, mobilnost, zaštitu potrošača i klime.

„Današnjim puštanjem u rad 278. berlinskog javnog WC-a završavamo modernizaciju važnog dijela berlinske komunalne infrastrukture. Unatoč nepovoljnim okolnostima tijekom pandemije, uspjeli smo ovaj veliki projekt završiti u predviđenom roku. Sada u prvi plan dolazi tekuće održavanje sanitarnih čvorova. Berlinski javni WC je najmoderniji objekt te vrste u Njemačkoj, a za njihovo kvalitetno održavanje potrebno je više od 50 obučenih stalnih djelatnika. Posebno zahvaljujem svim zaposlenicima koji su uključeni u ovaj projekt jer bez njihovog angažmana i ideja ovu infrastrukturu ne bi bilo moguće izgraditi u predviđenom vremenskom roku. Također bih želio zahvaliti upravi Senata i gradskim okruzima na suradnji i izvrsnoj koordinaciji. Godišnje očekujemo mnogo milijuna korisnika javnih WC-a tijekom sljedećih nekoliko godina.” – kazao je Patrick Möller, generalni direktor tvrtke Wall.

U prvoj fazi realizacije ovog projekta, do ljeta 2021. godine proizvedena su i ugrađena 193 nova berlinska WC-a, koji su zamijenili starije gradske javne zahode na području grada. U kolovozu 2020. naručena je izgradnja dodatnih 85 sanitarnih čvorova, koji su dovršeni do kraja travnja 2022. Sve lokacije javnih zahoda određene su prema specifikacijama gradskih okruga i uprave Senata te prema tehničkim zahtjevima kao što su dostupnost priključaka struje i vode.

  • Unutrašnjost novog berlinskog javnog zahoda © Sven Darmer / WALL

Tvrtka Wall upravlja berlinskim javnim zahodima od 1993., a nakon međunarodnog natječaja provedenog 2018. godine s tvrtkom je potpisan ugovor o proizvodnji nove generacije berlinskih WC-a te zamjeni, obnovi, održavanju i čišćenju svih gradskih sanitarnih čvorova. Novi ugovor (Berliner Toilettenvertrag) je potpisan na rok od 15 godina, a novi javni WC-i u vlasništvu su savezne zemlje (Bundesland) Berlin, dok temeljem ugovora o uslugama njima upravlja tvrtka Wall.

Aplikacija pod nazivom „Berliner Toilette“ dostupna je za besplatno preuzimanje u App Storeu i na Google Playu. Zlu ne trebalo, najnoviji popis svih berlinskih javnih WC-a dostupan je i u PDF formatu.

S.F. / Ekovjenik

 

VEZANE VIJESTI

Tegeler Stadtheide: Od uzletišta do pejzažnog parka

Prije samo četiri godine s Tegela su svakodnevno polijetale tisuće putnika. Sada bi na mjestu zatvorene zračne luke trebao niknuti novi pejzažni park namijenjen odmoru i rekreaciji Berlinčana.

Poznata berlinska ulica Friedrichstraße postaje pješačka zona

Tijekom dvije pandemijske godine središnji dio poznate berlinske trgovačke ulice Friedrichstraße zatvoren je za automobilski promet kako bi se osiguralo više prostora za kretanje pješaka i biciklista. Kako je ova mjera utjecala na velik porast broja posjetitelja i prolaznika, najnovijim planom predviđa se uređenje nove pješačke zone.

Središnji dio berlinske ulice Friedrichstraße od 30. siječnja 2023. rezerviran isključivo za pješake

Do proljeća 2023. godine prostor berlinske pješačke zone Friedrichstraße bit će oplemenjen zelenilom i uličnim namještajem kako bi se unaprijedila kvaliteta boravka, kao i sadržaji ovog javnog prostora u središtu njemačke metropole. Različite vizualizacije donose ideje uređenja nove pješačke zone, a konačan izgled odredit će se izborom najboljeg natječajnog rada.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER