Središnji dio berlinske ulice Friedrichstraße od 30. siječnja 2023. rezerviran isključivo za pješake

Poznata berlinska trgovačka ulica i službeno postaje pješačka zona

Do proljeća 2023. godine prostor berlinske pješačke zone Friedrichstraße bit će oplemenjen zelenilom i uličnim namještajem kako bi se unaprijedila kvaliteta boravka, kao i sadržaji ovog javnog prostora u središtu njemačke metropole.

Različite vizualizacije donose ideje uređenja nove pješačke zone, a konačan izgled odredit će se izborom najboljeg natječajnog rada.

 

Središnji dio poznate berlinske trgovačke ulice Friedrichstraße – u dužini od oko 500 metara od križanja s ulicom Französischer Straße do Leipziger Straße, od ponedjeljka 30. siječnja 2023. ponovno postaje pješačka zona. Ovaj put ipak je riječ o trajnom rješenju, nakon što je tijekom dvije pandemijske godine ova dionica privremeno bila zatvorena za automobilski promet s ciljem osiguranja više prostora za kretanje pješaka i biciklista.

Podsjetimo, u svibnju prošle godine Senatska prometna uprava predstavila je vrlo dobre rezultate mjere ograničenja prometa motornih vozila u ovom dijelu ulice te najavila novi koncept prometa u središtu Berlina. Naime, tijekom ljetnih mjeseci 2021. broj posjetitelja i prolaznika porastao je za oko 50 do 60 posto u odnosu na ljeto 2020. godine, a broj biciklista povećan je za 35 posto. Stoga je donijeta odluka o trajnom uvođenju pješačke zone, i to s ciljem stvaranja suvremenog urbanog prostora u skladu s novom regulacijom prometa u četvrti Mitte.

© SenUMVK

„Metropole diljem svijeta provode mjere za smirivanje prometa i uvode zone bez automobilskog prometa, od New Yorka do Londona, Pariza, Madrida i Bruxellesa do Singapura. Berlin također preispituje svoje povijesno središte, a pješačka zona Friedrichstraße vrlo je važna za prometnu tranziciju samog središta grada koji omeđuje područje Rathausforuma, Checkpoint Charlie i avenija Unter den Linden. Kombiniramo ove mjere kako bismo staru jezgru glavnog grada učinili ugodnijom za život, otpornijom na klimatske promjene te dugoročno privlačnom za Berlinčane i njihove goste.” – izjavila je senatorica za okoliš, mobilnost, zaštitu potrošača i klime Bettina Jarasch (Zeleni).

„Friedrichstraße treba novi početak s modernom idejom za javne prostore. Automobilski promet više ne bi trebao biti dominantan, već su bitne potrebe pješaka, turista, obitelji s djecom, ljudi koji u kupovinu idu autobusom, vlakom ili biciklom. Računam na to da ćemo sa stanovnicima ulice Friedrichstrasse pronaći konstruktivan način kako bismo ovu središnju lokaciju u povijesnom dijelu Berlina po uzoru na druge svjetske metropole pretvorili u ugodnu pješačku zonu okrenutu budućnosti.” – kazala je gradska vijećnica dr. Almut Neumann (Zeleni).

  • Nova prometna regulacija © SenUMVK

Ovome je prethodilo testiranje prometa koje je trajao preko godinu dana, odnosno do jeseni 2021., čiji su rezultati pružili valjanu osnovu za trajno uvođenje pješačke zone i nove regulacije prometa u četvrti Mitte. Naime, četiri od pet ispitanih pješaka bilo je za trajno uvođenje pješačke zone Friedrichstraße, a velik broj ispitanika smatra kako će se time podići kvaliteta života lokalnog stanovništva, ali i boravka posjetitelja. Kao pozitivni učinci uvođenja trajne pješačke zone ističu se poboljšanje kvalitete zraka, smanjenje buke, manje prometnih nesreća i više prostora za pješake. Prometni izazovi riješeni su korištenjem nove biciklističke staze u paralelnoj ulici Charlottenstraße od studenog 2022., a detaljan prometni koncept korišten je za pronalaženje optimiziranih rješenja za dostavu, promet motornih vozila, parkirna mjesta za osobe s invaliditetom i pristup lokalnim podzemnim garažama. Pritom su razmotreni te većinom uvaženi prijedlozi stanovnika i berlinskih poslovnih udruga.

U novoj pješačkoj zoni planira se postavljanje klupa, a zelene površine uređivat će se ovisno o sezoni. Na prilazima pješačkoj zoni već su postavljene informativne ploče na kojima se objašnjeni ciljevi prenamjene javnog prostora i nova prometna regulacija. Premještanjem biciklističkog prometa u paralelnu ulicu Charlottenstraße stvorit će se znatno više prostora za pješake, ali i za gastronomsku ponudu te kulturno-umjetničke sadržaje. Također, uvodi se novi ured koji će služiti kao kontaktna točka za probleme stanovnika u pogledu nove prometne regulacije.

© SenUMVK

Nakon ponovnog uvođenja pješačke zone, pripreme za projektiranje Friedrichstraße mogu započeti odmah. Cilj je stvaranje suvremenog urbanog prostora u skladu s novom regulacijom prometa u četvrti Mitte i projektima urbane obnove u povijesnom središtu glavnog grada. To se odnosi na najavljeni redizajn avenije Unter den Linden koja će nauštrb prometnih traka i automobilskog prometa dobiti više drveća, zatim mjere smirivanja prometa u području između Rathaus- i Marx-Engels-Foruma, obnovu i prenamjenu trga Molkenmarkt, novu konstrukciju mostova Mühlendamm i Gertrauden te obnovu povijesnog trga Spittelmarkt. Također, planira se redizajn ulice Leipziger Straße s povezanim uvođenjem nove tramvajske linije od Alexanderplatza do Kulturforuma, kao i smirivanje prometa u području oko dvije važne gradske lokacije – turističke atrakcije Checkpoint Charlie i trga Gendarmenmarkt.

Konačni dizajn pješačke zone Friedrichstraße odredit će se raspisivanjem natječaja i javnim savjetovanjem, i to kao dio općeg koncepta uređenja stare gradske jezgre Berlina u bliskoj budućnosti.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Studio Labics pobijedio na međunarodnom natječaju za redizajn područja carskih foruma u Rimu

Trajanova tržnica - Muzej carskih foruma (Mercati di Traiano - Museo dei Fori Imperiali) bio je idealan prostor za predstavljanje pobjedničkog idejnog rješenja za reorganizaciju središnjeg rimskog arheološkog područja i stvaranje nove arheološke šetnice na području carskih foruma. Na natječaju raspisanom početkom listopada prošle godine pobijedio je rad rimske arhitektonske tvrtke Studio Labics koju vode Maria Claudia Clemente i Francesco Isidori.

Poznata berlinska ulica Friedrichstraße postaje pješačka zona

Tijekom dvije pandemijske godine središnji dio poznate berlinske trgovačke ulice Friedrichstraße zatvoren je za automobilski promet kako bi se osiguralo više prostora za kretanje pješaka i biciklista. Kako je ova mjera utjecala na velik porast broja posjetitelja i prolaznika, najnovijim planom predviđa se uređenje nove pješačke zone.

Berlin je na dobrom putu da postane biciklistička prijestolnica

Glavni grad Njemačke ubrzano širi mrežu biciklističkih staza i unapređuje biciklističku infrastrukturu kako bi što više svojih stanovnika potaknuo na zdrav, aktivan i klimatski prihvatljiv način kretanja. Biciklističke ulice pritom predstavljaju važan element za još sigurniju i privlačniju vožnju biciklom.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER