Novi berlinski aerodrom nije mogao biti otvoren bez prosvjeda

#helloBER: Berlin Brandenburg (BER) nazvan je po bivšem njemačkom kancelaru Willyju Brandtu

Nakon 14 godina izgradnje i devet godina kašnjenja, brojnih problema i korupcijskih skandala, u subotu 31. listopada službeno je otvoren Terminal 1 nove berlinske zračne luke Berlin Brandenburg (BER). U čast otvorenja, zrakoplovi kompanija EasyJet i Lufthansa trebali su paralelno sletjeti na dvije piste, što ipak nije bilo moguće zbog loših vremenskih uvjeta.

Klimatski aktivisti i aktivistkinje - mnogi od njih odjeveni u pingvine - organizirali su prosvjed na otvorenju nove berlinske zračne luke koja je nakon devetogodišnjeg odgađanja jučer konačno otvorena. Zračnu luku Berlin Brandenburg dugi niz godina mučili su brojni problemi, od neispravnih protupožarnih vrata do prekratkih pokretnih stepenica.

Prosvjed je započeo ispred, a završio unutar nove zračne luke, uz ativiste koji su, između ostalog, visjeli i sa stropa, a policija je navodno privela samo jednog prosvjednika. Glasnogovornica kampanje Stay Grounded Lena Tucana rekla je da otvorenje zračne luke „unatoč klimatskoj krizi“ predstavlja „pravi skandal“ te je poručila da će „ovo ludilo blokirati građanskim neposluhom“.

  • Terminal 1 nove berlinske zračne luke otvoren je slijetanjem aviona Airbus 320neo EasyJeta i Lufthanse / Berlin Brandenburg Willy Brandt (BER) / © Thomas Trutschel / Photothek

Nova zračna luka, nazvana po bivšem njemačkom kancelaru Willyju Brandtu, zapravo nije mogla biti otvorena u gore vrijeme jer se svjetska zrakoplovna industrija suočava sa svojom najvećom krizom izazvanom pandemijom koronavirusa.

Zračna luka Berlin Brandenburg Willy Brandt (BER) već sad traži dodatna sredstva za podmirivanje svojih dugova, što bi moglo predstavljati velik izazov s obzirom da se putnički promet zasigurno neće normalizirati još nekoliko godina. Početni proračun od 2,7 milijardi eura više se nego udvostručio na 5,9 milijardi eura, a sama izgradnja i brojna odgađanja otvorenja predstavljaju pravu sramotu za inače vrlo učinkovite njemačke inženjere i graditelje.

Također, otvorenje „uklete“ zračne luke trebalo je biti obilježeno paralelnim slijetanjem zrakoplova EasyJeta i Lufthanse, što zbog loše vidljivosti ipak nije bilo moguće.

 

  • Slijetanje zrakoplova EasyJeta i Lufthanse na novu berlinsku zračnu luku / Berlin Brandenburg Willy Brandt (BER) / © Annika Bauer

BER ima četiri puta više prostora od stare zračne luke Tegel koja će se zatvoriti za nekoliko dana. Nova zračna luka izgrađena je na mjestu stare zračne luke Schönefeld u bivšem Istočnom Berlinu - na koju će kao Terminal 5 nove zračne luke slijetati zrakoplovi niskobudžetnih kompanija, i trebala je postati simbol njemačkog ujedinjenja nakon pada Berlinskog zida 1989. godine. BER tako zamjenjuje Schönefeld i Tegel, donedavno glavnu berlinsku zračnu luku sagrađenu u doba hladnog rata na području bivšeg Zapadnog Berlina. Najstariji aerodrom Tempelhof zatvoren je još 2008. godine.

Problemi s projektom izgradnje nove berlinske zračne luke započeli su još 2010. godine kada je odgođeno njeno prvo najavljeno otvaranje zbog bankrota građevinske tvrtke i uvođenja strožih europskih propisa o sigurnosti. Osim toga, 2011. godine utvrđena je neispravnost sustava zaštite od požara, što je dovelo do prekida gradnje, a ceremonija otvorenja planirana samo nekoliko tjedana kasnije naglo je otkazana.

  • Berlin Brandenburg Willy Brandt (BER) / © Annika Bauer

Uslijedili su problemi s neispravnim rasvjetnim sustavom, prekratkim pokretnim stepenicama, nedostatkom prostora za trgovine, no to su bili samo neki od problema zbog kojih je ovaj projekt u medijima često nazivan „ukletim“. Naime, i bivši berlinski gradonačelnik Klaus Wowereit optužen je za prekoračenje proračuna, a kasnije je podnio ostavku zbog, kako je sam izjavio, svog „najvećeg neuspjeha“ nakon 13 godina na čelu njemačke metropole.

Osim što je daleko prostranija od Tegela, nova zračna luka je i bolje prometno povezana sa središtem grada do kojeg se za svega nekoliko minuta stiže novom linijom gradske željeznice. No ipak, znatno veći kapacitet nove zračne luke, predviđen za 55 milijuna putnika godišnje, možda će sljedećih nekoliko godina biti suvišan s obzirom na velik pad zračnog prometa.

  • Leteći tepih kalifornijskog umjetnika Paea WhiteaTwitter - EHA news - @eha_news

Središnje mjesto nove zračne luke zauzima „Leteći tepih“ - 999 četvornih metara velika crvena aluminijska skulptura kalifornijskog umjetnika Paea Whitea koja dominira glavnom dvoranom za prijavu putnika.

Berlin u Njemačkoj zauzima treće mjesto po broju putnika u zračnom prometu i prvo po broju međunarodnih linija. U 2019. zračne luke Schönefeld i Tegel ostvarile su promet od oko 35,65 milijuna putnika, čime je postavljen novi rekord nakon što je promet u 2018. godini dosegnuo već 34,7 milijuna putnika. U vrijeme puštanja u rad zračne luke BER u listopadu 2020., broj putnika je uslijed krize koronavirusa dosegnuo brojku od oko 25.000 mjesečno, u usporedbi s oko 100.000 mjesečno prošle godine. U 2020. godini zračna luka Flughafen Berlin Brandenburg GmbH (FBB) stoga očekuje promet od oko deset milijuna putnika.

S.F. / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Tegeler Stadtheide: Od uzletišta do pejzažnog parka

Prije samo četiri godine s Tegela su svakodnevno polijetale tisuće putnika. Sada bi na mjestu zatvorene zračne luke trebao niknuti novi pejzažni park namijenjen odmoru i rekreaciji Berlinčana.

i2030 Siemensbahn – Povijesnom linijom berlinskog S-Bahna vlakovi će ponovno prometovati 2029.

Pokrajina Berlin potpisala je novi ugovor o financiranju planiranja i početnih građevinskih radova s ciljem ponovnog aktiviranja povijesne Siemensove željeznice. Njemačkim željeznicama (Deutsche Bahn – DB) time se omogućuje planiranje njezinog ponovnog puštanja u rad krajem 2029. godine, i to prije nego što se osigura obveza financiranja njemačke Savezne vlade, izvijestila je tvrtka Verkehrsverbund Berlin-Brandenburg (VBB).

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER