Tegeler Stadtheide: Od uzletišta do pejzažnog parka

Predstavljen plan uređenja područja zatvorene berlinske zračne luke Tegel

Prije samo četiri godine s Tegela su svakodnevno polijetale tisuće putnika. Sada bi na mjestu zatvorene zračne luke trebao niknuti novi pejzažni park namijenjen odmoru i rekreaciji Berlinčana.

Uzletište bivše zračne luke Berlin Tegel postat će pejzažni park. U nadolazećim godinama na površini od 190 hektara stvorit će se jedinstveno područje za odmor i rekreaciju Berlinčana, a ujedno i rezervat lokalne flore i faune, objavila je državna tvrtka Grün Berlin.

Plan uređenja novog berlinskog pejzažnog parka predstavili su u srijedu na lokaciji zatvorene zračne luke Britta Behrendt (CDU), državna tajnica za zaštitu klime i okoliš, i Christoph Schmidt, direktor tvrtke Grün Berlin. Razvoj projekta Tegeler Stadtheide predstavlja središnji dio vizije „ponovne upotrebe“ zračne luke Tegel i stvara ekološku ravnotežu s građevinskim projektima Urban Tech Republica i Schumacher Quartier.

Inovativan prostor za slobodno vrijeme i opuštanje

Projektom se treba očuvati otvoreni prostor kako bi se omogućio pogled u daljinu, a novi park svojim će sadržajima za odmor, opuštanje i istraživanje prirode predstavljati važnu poveznicu s okolnim urbanim područjem.

Tegler Stadtheide izgradit će se na uzletno-sletnoj stazi napuštene gradske zračne luke, dugoj oko tri kilometra i širokoj 60 metara, koja će se sačuvati i prenamijeniti za rekreaciju građana. Građani Berlina dobit će tako novi prostor za vožnju bicikala, trčanje i klizanje, a novi park će se noću zatvarati. Lokalna flora i fauna bit će maksimalno zaštićene jer će uz pistu niknuti male šume kao oaze bioraznolikosti koje filtriraju zrak od zagađivača i sitnih čestica prašine te skladište CO2.

Na ovom području obitavaju pojedine ugrožene životinjske vrste, primjerice, ševe i livadne gušterice, koje su važne za berlinsku bioraznolikost. Osim toga, riječ je o velikom području formiranja hladnog zraka i stoga ima važnu funkciju za urbanu klimu susjednih područja. Pažljivom transformacijom krajolika, njegova priroda neće se samo zaštititi, već će služiti i kao vrijedna osnova za daljnja istraživanja i određivanje novih metoda upravljanja okolišem usmjerenih ka održivoj budućnosti.

Projektom će se također poticati ponovna upotreba građevinskog materijala u skladu s načelima kružnog gospodarstva. Dodatna ponuda za djecu i mlade stvorit će se na južnom dijelu novog parka gdje će urediti igrališta i sportski tereni, kao i edukacijski centar za sve posjetitelje.

Otvorenje planirano za proljeće 2029.

Izgradnja novog pejzažnog parka Tegeler Stadtheide financirat će se državnim sredstvima, a procjenjuje se kako će ukupni troškovi doseći iznos od 48,5 milijuna eura. Od travnja 2024. organizirat će se obilasci lokacije novog parka tijekom kojih će se građani moći pobliže upoznati s projektom.

Podsjetimo, bivša zračna luka Tegel na sjeveru grada bila je jedna od nekoliko berlinskih zračnih luka, a zatvorena je krajem 2020. nakon konačnog završetka nove Zračne luke Berlin Brandenburg Willy Brandt (BER). Otvorena je 31. listopada 2020. na mjestu stare zračne luke Schönefeld u bivšem Istočnom Berlinu, i to nakon 14 godina izgradnje i devet godina kašnjenja, brojnih problema i korupcijskih skandala. Najstariji aerodrom Tempelhof zatvoren je još 2008. godine.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Novi berlinski aerodrom nije mogao biti otvoren bez prosvjeda

Nakon 14 godina izgradnje i devet godina kašnjenja, brojnih problema i korupcijskih skandala, u subotu 31. listopada službeno je otvoren Terminal 1 nove berlinske zračne luke Berlin Brandenburg (BER). U čast otvorenja, zrakoplovi kompanija EasyJet i Lufthansa trebali su paralelno sletjeti na dvije piste, što ipak nije bilo moguće zbog loših vremenskih uvjeta.

Dogodine počinju radovi na temeljitoj obnovi povijesnog središta Berlina

Na informativnom skupu građanima Berlina prezentirano je trenutačno stanje planiranja za redizajn prostora oko Crvene gradske vijećnice i Marx-Engels-Foruma. Obala rijeke Spree postat će novi prostor za slobodno vrijeme, sport i igru i to zahvaljujući rješenjima koje će pridonijeti jačanju otpornosti na klimatske promjene.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER