Prva roda vratila se u Lonjsko polje

Među prve vjesnike proljeća svakako se ubrajaju i ptice selice koje nam se vraćaju iz Afrike

Prva ovoproljetna roda u Parku prirode Lonjsko polje uočena je u petak ujutro u svom gnijezdu u Jasenovcu

Glavna karakteristika po kojoj se roda razlikuje od drugih ptica je suživot s čovjekom. Bijele rode vole život u naseljenim područjima zbog izobilja hrane i suživota s čovjekom. Tradicionalan način poljoprivrede, a posebno livade košanice, omogućuju rodama lak pronalazak hrane, zbog čega se često iza traktora koji kosi travu može vidjeti roda kako hoda i traži hranu. Također, rode u naselju pronalaze slamu, sijeno i blato koji su im potrebni za popravak i izgradnju gnijezda na tradicijskim drvenim kućama ili na električnim stupovima u selima.

  • Projekt „Što se događa u gnijezdu roda?“ ima za cilj podizanje svijesti i edukaciju školske djece i posjetitelja Parka o životu roda u Čigoču – kako dohranjuju mlade, kako se gnijezde, gdje odlaze na hranilišta i kakvu hranu donose malim ptićima / Foto: JU PP Lonjsko polje

Tijekom zimskih mjeseci rode žive u Africi jer kod nas u tom razdoblju nemaju dovoljno hrane za život. U Hrvatskoj najčešće borave od ožujaka do sredine kolovoza, ističu u JU Park prirode Lonjsko polje.

Za kuću koja ima rodino gnijezdo u narodu se često kaže da će biti puna djece, a rode se smatraju i dobrim „vatrogascima“ jer dok poje mlade na krovovima kuća obično zaliju i krov koji bude vlažan pa se na taj način smanjuje mogućnost požara. Osim toga, postoji vjerovanje da su rode dobri prognostičari vremena: ako rode ranije odlete u u Afriku, čeka nas jako hladna zima, a ako odlete kasnije time prognoziraju blažu zimu.

  • Park prirode Lonjsko polje prošle je godine obogatio svoju turističku ponudu s tri nove promatračnice za čiji je atraktivan izgled zaslužan projektantski tim tvrtke Roth i Čerina d.o.o. / Foto: JU PP Lonjsko polje

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Osim prekrasne prirode, u PP Lonjsko polje očekuju vas i brojna događanja

Radionice, glazbeni nastupi i sportska događanja samo su dio onoga što vas idućih mjeseci očekuje u Parku prirode Lonjsko polje, a tijekom cijelog ljeta možete za vikend izlet odabrati plovidbu čamcima na solarni pogon, vidjeti nagrađivane vidikovce ili provesti cijeli dan biciklirajući prekrasnom prirodom Lonjskog polja.

Otvorene tri nove promatračnice u PP Lonjsko polje

U sklopu projekta Povećanje privlačnosti i obrazovnog kapaciteta Parka prirode Lonjsko polje izgradnjom posjetiteljskog centra „Crna roda“, Park prirode Lonjsko polje obogatio je svoju turističku ponudu s tri nove promatračnice koje dodatno privlače posjetitelje u Lonjsko polje. Svaka od njih je atraktivni foto kutak za posjetitelje.

Sve više posjetitelja u Parku prirode Lonjsko polje

Park prirode Lonjsko polje u prvih šest mjeseci bilježi porast posjećenost od 150 % u odnosu na isto razdoblje prošle godine i to najviše domaćih posjetitelja. No ipak, u Parku se primjećuje i povratak inozemnih posjetitelja, ponajviše Nijemaca i Francuza.

PP Lonjsko polje bogatiji za posjetiteljski centar „Crna roda”

Predstavnici Javne ustanove „Park prirode Lonjsko polje” s partnerima u provedbi projekta „Povećanje privlačnosti i obrazovnog kapaciteta Parka prirode Lonjsko polje izgradnjom posjetiteljskog centra „Crna roda” Osekovo”, Sisačko-moslavačkom županijom i Gradom Popovača, održali su konferenciju na kojoj je obilježen završetak izgradnje i opremanja Posjetiteljskog centra „Crna roda”.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER