PP Lonjsko polje bogatiji za posjetiteljski centar „Crna roda”

Završena izgradnja i opremanje posjetiteljskog centra „Crna roda” Osekovo

Predstavnici Javne ustanove „Park prirode Lonjsko polje” s partnerima u provedbi projekta „Povećanje privlačnosti i obrazovnog kapaciteta Parka prirode Lonjsko polje izgradnjom posjetiteljskog centra „Crna roda” Osekovo”, Sisačko-moslavačkom županijom i Gradom Popovača, održali su konferenciju na kojoj je obilježen završetak izgradnje i opremanja Posjetiteljskog centra „Crna roda”.

Opći cilj projekta, ukupne vrijednosti 20.315.914,88 kuna, od čega bespovratna sredstva Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija“ iznose 12.826.999,00 kuna, je povećati atraktivnost Parka prirode Lonjsko polje te povećati obrazovni kapacitet ciljanih skupina kao što su zaposlenici Parka, lokalno stanovništvo i ostali relevantni dionici na području Parka. Projektom upravlja Simora d.o.o., a sufinancira ga Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.  

Posjetiteljski centar „Crna roda“ je suvremeni arhitektonski kompleks unutar kojeg se nalaze info centar, suvenirnica, prezentacijska dvorana, brojni edukativni i interaktivni interpretacijski sadržaji. Centar je projektirao Tonči Čerina, dipl.ing.arh. (roth i čerina d.o.o.), a radove izgradnje izveo Građevinsko-uslužni obrt PE-GRA iz Novske.   

Osim izgradnje Centra, projektom su provedene i brojne druge aktivnosti kao što su izrada Studije upravljanja posjetiteljima, izrada Elaborata za postavljanje signalizacije na prilazne ceste prema Parku prirode Lonjsko polje, održane su edukacije za zaposlenike Parka te za lokalno stanovništvo i dječje skupine, kupljena su dva čamca na solarni pogon, pet električnih bicikala, uveden sustav za praćenje broja posjetitelja.

Dodatan sadržaj na području Parka su i novi vidikovci  - promatračnice, koje će posjetiteljima pružiti zanimljiviji i sadržajniji boravak u Parku. Promatračnica „Ptica kosac” u Repušnici  već je otvorena za posjetitelje, dok su dvije u završnoj fazi izgradnje – „Bijela roda” u Čigoču te „Tradicionalni ribolov” na rijeci Lonji u blizini centra u Osekovu.

Ravnateljica se u obraćanju zahvalila svima koji su sudjelovali u provedbi projekta, naglasila njegovu važnost za Park prirode, ali i lokalno stanovništvo te Sisačko-moslavačku županiju, koja ima ogroman potencijal razvijati županiju podizanjem kvalitete posjetiteljske infrastrukture i sadržaja kao jedinstvenu turističku destinaciju središnje Hrvatske, tik do glavnog grada Zagreba.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Otvorene tri nove promatračnice u PP Lonjsko polje

U sklopu projekta Povećanje privlačnosti i obrazovnog kapaciteta Parka prirode Lonjsko polje izgradnjom posjetiteljskog centra „Crna roda“, Park prirode Lonjsko polje obogatio je svoju turističku ponudu s tri nove promatračnice koje dodatno privlače posjetitelje u Lonjsko polje. Svaka od njih je atraktivni foto kutak za posjetitelje.

Sve više posjetitelja u Parku prirode Lonjsko polje

Park prirode Lonjsko polje u prvih šest mjeseci bilježi porast posjećenost od 150 % u odnosu na isto razdoblje prošle godine i to najviše domaćih posjetitelja. No ipak, u Parku se primjećuje i povratak inozemnih posjetitelja, ponajviše Nijemaca i Francuza.

Zanima li vas što se događa u gnijezdu roda?

Projekt „Što se događa u gnijezdu roda?“ ima za cilj podizanje svijesti i edukaciju školske djece i posjetitelja Parka o životu roda u Čigoču – kako dohranjuju mlade, kako se gnijezde, gdje odlaze na hranilišta i kakvu hranu donose malim ptićima

Očekuje vas bogata jesen u Parku prirode Lonjsko polje

Jesenski dani donijeli su nova odjela prirodi. Zelene, žute i crvene boje dolaze do izražaja u Parku prirode Lonjsko polje, gdje drveća obasjavaju naše rijeke i čine plovidbu čamcima na solarni pogon još posebnijom.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER