Osijek: Studenti se od danas useljavaju u novi energetski samoodrživi studentski dom

Grad na Dravi dobio najveći i najsuvremeniji studentski paviljon u Hrvatskoj!

Osijek je dobio najveći i najsuvremeniji studentski paviljon u Hrvatskoj ukupne neto površine od preko 15.000 četvornih metara. Sadašnjim i budućim studentima Sveučilišta u Osijeku osigurat će smještaj visoke kvalitete prema europskim standardima, a s novim domom Osijek sada raspolaže s gotovo 1500 kreveta za studente.

Gradonačelnik Ivan Radić istaknuo je kako je Osijek još jednom potvrdio da je grad po mjeri studenata. „Grad Osijek studentima osigurava jednu od najvećih stipendija u Hrvatskoj. Kroz Zakladu Srce grada Osijeka student može ostvariti stipendiju od 18 tisuća kuna godišnje. Gradsku stipendiju od 12 tisuća kuna godišnje prima 52 osječkih studenata. Subvencioniramo i kamate za studentske kredite. Sufinanciramo javni prijevoz studenata. Činimo sve kako bi studenti došli u Osijek i dobili najbolje moguće obrazovanje, nastavili raditi u Osijeku, zasnovali obitelj i ostali živjeti u gradu”, istaknuo je gradonačelnik Osijeka Ivan Radić na završnoj konferenciji projekta održanoj u ponedjeljak 28. veljače.

  • Osječki gradonačelnik Ivan Radić / Foto: Grad Osijek

Riječ je inače o projektu ,,Izgradnja zgrade, infrastrukture i okoliša novog studentskog paviljona“ vrijednom gotovo 196 milijuna kuna, od čega je je iznos bespovratnih sredstava 174 milijuna kuna koje je dodijelila Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Nositelj projekta je Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, a partner na projektu sastavnica je Sveučilišta, Studentski centar u Osijeku.

,,Paviljon ima 796 mjesta, u 404 sobe, od kojih je 10 za osobe s invaliditetom, zatim učionice, čajne kuhinje, fitness-dvoranu, praonicu i sušionicu rublja te 147 parkirnih mjesta za automobile. Zgrada je gotovo potpuno energetski samoodrživa, što je postignuto uporabom ekoloških materijala i korištenjem obnovljivih izvora energije poput sunčanih kolektora”, pojasnio je Vlado Guberac, rektor osječkoga Sveučilišta. Ocijenio je kako će svi studenti koji dobiju smještaj u novom domu biti zadovoljni.

Zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić istaknuo je kako se zahvaljujući ovakvim projektima, studentima, pogotovo onima slabijeg imovinskog statusa, omogućavaju bolji uvjeti studiranja.

Novi studentski dom veličinom premašuje smještajne kapacitete dvaju postojećih – u susjednom je domu u Svačićevoj 476 ležaja, a 193 u obližnjem „starom” domu u Ulici I. G. Kovačića. S novim domom Osijek ukupno ima oko 1500 kreveta za studente.

Također, nova je zgrada studentskog paviljona povezana toplom vezom, odnosno mostom, s postojećom zgradom studentskog doma, što će omogućiti komunikaciju stanara dviju zgrada i korištenje svih zajedničkih sadržaja. U projektu se posebno vodila briga o studentima s invaliditetom, kojima će biti omogućen pristup svim sadržajima kako nove tako i postojeće zgrade, a za njih je predviđeno deset soba u novom prostoru.

Projektom je uređen cijeli blok studentskog smještaja u Sveučilišnom kampusu, izgrađen je Studentski trg, uređen okoliš između zgrada, popločene komunikacijske površine, uređena hortikultura i postavljena urbana oprema - klupe, kante za otpatke i rasvjeta. Osigurano je 147 parkirališnih mjesta oko zgrade i na Sjevernom parkiralištu te parkirna mjesta za 600 bicikala u samoj zgradi.

Grad Osijek / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Arena Porte de la Chapelle otvara svoja vrata u nedjelju 11. veljače

Arena Porte de la Chapelle (Adidas Arena) predstavlja novo središte sjevernog dijela francuske metropole koje će kao višenamjenski modularni prostor svojim sadržajima biti otvoren za sve stanovnike ove pariške četvrti. S kapacitetom od 8.000 sjedala dvorana će nakon Ljetnih olimpijskih i paraolimpijskih igara Paris 2024. upotpuniti mogućnosti održavanja brojnih kulturnih i sportskih događanja i natjecanja, a bit će i dom košarkaškog kluba Paris Basketball.

Grad Osijek nastavlja s energetskom obnovom škola i vrtića

Do kraja ove školske godine, 55 godina stara zgrada Osnovne škole Franje Krežme u Osijeku bit će energetski obnovljena i učinkovitija, što će godišnje donijeti uštede na energentima od oko 270 tisuća kuna, priopćili su iz Grada Osijeka.

Osijek: Završena energetska obnova Dječjeg vrtića Radost i to četiri mjeseca prije roka

Četiri mjeseca prije ugovorenog roka završeni su radovi na energetskoj obnovi Dječjeg vrtića Radost u Osijeku. Riječ je o zgradi staroj gotovo stotinu godina, koja zahvaljujući obnovi prelazi iz energetskog razreda E u razred C. Očekuju se godišnje uštede na toplinskoj i električnoj energiji od oko 53.500 kuna, izvijestili su iz Grada Osijeka.

Završena izgradnja sunčane elektrane na krovu zgrade osječkog Centralnog groblja

Osječki gradonačelnik Ivan Radić u četvrtak je obišao zgradu Centralnoga groblja na čijem su krovu završeni radovi na izgradnji sunčane elektrane. Investicija je vrijedna gotovo 102.000 eura, a s 40 posto je sufinancirana sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU).

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER