Vandali oštetili spektakularnu sicilijansku liticu Scala dei Turchi

Blistavo bijela litica na Siciliji posuta prahom željezovog(III) oksida

Zahvaljujući velikom trudu tehničara i volontera, u nedjelju su s poznate talijanske litice Scala dei Turchi (Turske stepenice) ipak uspješno očišćene velike crvene mrlje, nakon što su je u noći sa 7. na 8. siječnja nepoznati počinitelji posuli prahom željezovog(III) oksida, izvijestila je talijanska novinska agencija ANSA.

Scala dei Turchi (Turske stepenice) je stjenovita litica i plaža koja se uzdiže iznad mora uz obalu Realmontea na Sicilijanskom tjesnacu, u blizini grada Porto Empedocle u provinciji Agrigento. Zbog svoje izuzetno bijele boje litica je postala turistička atrakcija, a ime je dobila prema saracenskim gusarima koji su u dalekoj prošlosti ovdje nalazili zaštitu od oluja, ali i zbog neobičnog izgleda stijena koje podsjećaju na bijele stepenice koje izranjaju iz mora.

Pixabay

Kako je naglasio Nello Musumeci, predsjednik autonomne regije Sicilije, tehničari i brojni volonteri „vođeni građanskom odgovornošću“ čistili su stijene ove svjetski poznate talijanske litice od ranih nedjeljnih sati, a dan ranije protiv nepoznatih je počinitelja pokrenuta istraga zbog oštećenja prirodnih i krajobraznih vrijednosti. Zasad je ustanovljeno da su nepoznati vandali  oštećenja stijena počinili u noći sa 7. na 8. siječnja 2022. i to prahom željezovog(III) oksida koji se ipak lako uklanja, što dokazuje i činjenica da ga je na donjem dijelu litice djelomično ispralo more.

„Odmah nakon jučerašnjeg vandalizma pokrenuli smo akciju čišćenja zajedno s lokalnom samoupravom, a stručnjaci i Civilna zaštita provincije Agrigento uvjeravaju nas kako su oštećeni dijelovi stijena uspješno očišćeni. Prosuti crveni materijal očito je prah željezovog(III) oksida koji, srećom, stijenama ipak nije predstavljao preveliki rizik. Izuzetno smo zahvalni tehničarima iz Općine Realmonte i brojnim volonterima koji su od ranih nedjeljnih sati sa stijena uklanjali prah i zatim ih čistili visokotlačnim peračima“, kazao je Nello Musumeci.

© La Sicilia Web

Litica Scala dei Turchi postala je poznata diljem svijeta zahvaljujući detektivskim romanima Andree Camillerija prema kojima je snimljena i televizijska serija „Inspektor Montalbano“, kao i radnji popularnih talijanskih igranih filmova „Malèna“ (2000.) redatelja Giuseppea Tornatorea i „In guerra per amore“ (2016.) redatelja Pifa.  

Inače, litica Scala dei Turchi je od 2019. godine kandidat za status svjetske baštine UNESCO-a, a početkom 2020. bila je privremeno zatvorena za posjetitelje nakon dugogodišnjih pritužbi zbog neadekvatne zaštite. Liticu oštećuje prirodna erozija, ali i ogroman broj turista, od kojih su neki čak uzimali cijele komade vapnenačkih stijena.

Pixabay

Osim toga, litica je i predmet višegodišnjeg spora između lokalnih vlasti u Realmonteu i 73-godišnjeg Ferdinanda Sciabbare, koji se bori za vlasništvo nad dijelom obale temeljem dokumenata i navodne oporuke iz 19. stoljeća. Sciabbarà je već bio pod istragom zbog prisvajanja zemljišta u državnom vlasništvu i drugih prekršaja povezanih s očuvanjem zaštićenih lokaliteta. Prošlog ljeta naloženo mu je plaćanje novčane kazne u visini od 9.100 eura, no ipak mu je vraćen dio zemljišta oko litice. Prema talijanskim medijima, Sciabbarrà je spreman prodati svoj dio zemljišta lokalnim vlastima, ali pod uvjetom da se ovdje uspostavi prirodni rezervat prirode.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Simpozij „Voda u urbanom krajobrazu“

Povodom obilježavanja 3. Međunarodnog dana krajobraza Vijeća Europe (20. listopada 2019.), Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja RH kao nacionalna kontakt točka za provedbu Konvencije o europskim krajobrazima Vijeća Europe organizira Simpozij „Voda u urbanom krajobrazu“. Simpozij se u suradnji s Hrvatskim vodama i Javnom ustanovom Maksimir održava 18. listopada 2019. godine s početkom u 12 sati, u Hrvatskim vodama.

Otkriven novi ekosustav u blizini sicilijskih podvodnih vulkana

U dubinama blizu Liparskih otoka, otkriven je bogat i aktivan ekosustav koji je istraživačima dosad bio potpuno nepoznat. Naime, ovo područje je od najplićih do najdubljih dijelova prepuno ugroženih vrsta za koje se nije ni znalo da obitavaju u Sredozemlju. Na žalost, ni ovaj predivan ekosustav nije zaobišlo onečišćenje uzrokovano ljudskim djelovanjem.

Stručnjaci proglasili uzbunu zbog mikroplastike u Sredozemnom moru

Razina onečišćenja mikroplastikom ubrzano raste u cijelom Sredozemnom moru što potvrđuju i nova otkrića morskih biologa koji su u sklopu ekspedicije Progetto Mediterranea tijekom proteklih šest godina istraživali razmjere ovog problema u Sredozemnom i Crnom moru te dijelu Atlanskog oceana u blizini Lisabona.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER