Simpozij „Voda u urbanom krajobrazu“

Dana 20. listopada obilježava se treći Međunarodni dan krajobraza Vijeća Europe na temu „krajobraz i voda“

Povodom obilježavanja 3. Međunarodnog dana krajobraza Vijeća Europe (20. listopada 2019.), Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja RH kao nacionalna kontakt točka za provedbu Konvencije o europskim krajobrazima Vijeća Europe organizira Simpozij „Voda u urbanom krajobrazu“. Simpozij se u suradnji s Hrvatskim vodama i Javnom ustanovom Maksimir održava 18. listopada 2019. godine s početkom u 12 sati, u Hrvatskim vodama (Ulica grada Vukovara 220, Zagreb).

„Krajobraz obuhvaća prirodna, ruralna, gradska i prigradska područja, uključujući kopno, područja kopnenih voda i morska područja. Voda, osim egzistecijalnog, nutritivnog, gospodarskog značaja predstavlja i bitnu sastavnicu krajobraza, izraz je raznolikosti kulturne i prirodne baštine, identiteta područja te važan činitelj kvalitete života u urbanim i ruralnim naseljima“, stoji u najavi Simpozija.

No, prostor i urbani krajobraz ugrožavaju pojačani rizici antropogenih utjecaja uslijed urbanizacije, gospodarskih aktivnosti, razvoja prometne i ostale infrastrukture s jedne strane, ali i njihovog izostanka s druge. Urbana područja suočena su sa sve većim izazovima koji proizlaze iz klimatskih promjena, onečišćenja okoliša i fizičke devastacije prirodnih i kulturnih vrijednosti. Stoga će se ovogodišnjom temom Simpozija nastojati podići razina svijesti stručne i ostale javnosti o vrijednosti i značaju vode kao sastavnice  krajobraza, njenom potencijalu u traženju  odgovora na suvremene izazove, ali i promociji njene zaštite i očuvanja u kontekstu identiteta prostora i njegove kvalitete za svakodnevni život.

Ulaz na simpozij i prateća događanja je slobodan, uz obaveznu prijavu.

Također, u sklopu obilježavanja 3. Međunarodnog dana krajobraza Vijeća Europe, u suradnji s Javnom ustanovom Maksimir organizira se i terenski obilazak značajnog krajobraza Savica. Značajni krajobraz Savica predstavlja kompleks močvarnih staništa s lijeve obale rijeke Save na području Grada Zagreba. Savica je prirodni rukavac Save, nasipom odvojen od rijeke i dijelom zatrpan te od iznimno velike vrijednosti za zaštitu prirode. Krajobrazne vrijednosti Savice jedinstvene su i značajne na razini Grada Zagreba. 

Terenski obilazak ZK Savica je planiran u nedjelju 20. listopada 2019. s početkom u 10.00 sati ispred ŠRD “Pešćenica“, Miševečka bb, Zagreb, a završava oko 13.00 sati. Prijava na terenski obilazak je obavezna.

MGIPU / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Obnovu Zagreba treba provesti transparentno i pravedno poštujući struku

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je u ponedjeljak predstavnike arhitekata, urbanista i povjesničara umjetnosti koji su ga upoznali sa svojim viđenjem obnove Zagreba nakon potresa i primjedbama na predloženi Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Zagreba i okolice.

ArchDaily objavljuje projekte nelegalnog natječaja za „Zagrebački Manhattan“

Društvo arhitekata Zagreba, Hrvatska komora arhitekata, Udruga hrvatskih urbanista, Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata i Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu reagirali su na članak koji je 24.6.2019. objavljen na ArchDaily.com stranici o nelegalnom natječaju za Vidikovac na „Zagrebačkom Manhattanu“.

Reakcija struke na Nacrt GUP-a Zagreba

Nacrt izmjena i dopuna GUP-a Grada Zagreba iz lipnja 2019. nije u skladu s demokratskim procedurama javne participacije te se protivi strukovno usvojenim i vrijednim načelima donošenja prostornih planova, stoji u otvorenom pismu upućenom Gradu Zagrebu koji potpisuju čelnici strukovnih udruženja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER