Presuda u korist okolišnih organizacija u slučaju iskapanja sedimenta na Dravi!

Presudio Visoki upravni sud Republike Hrvatske

Visoki upravni sud presudio je u korist okolišnih organizacija i time poništio rješenje Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja kojim je dozvoljeno iskapanje 460.000 m3 sedimenta iz Drave bez obveze izrade studije utjecaja na okoliš i utjecaja na ekološku mrežu

Nakon više od godinu dana otkad su okolišne organizacije - WWF Adria, Zelena akcija, Udruga BIOM i Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode podnijele žalbu Visokom upravnom sudu zbog slučaja iskapanja sedimenta iz Drave, stigla je presuda kojom se poništava rješenje ministarstva i odluka Upravnog suda u Osijeku.

Podsjetimo, okolišne su organizacije početkom svibnja 2020. podnijele tužbu protiv Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja (bivšeg Ministarstva zaštite okoliša i energetike) zbog izdavanja rješenja Hrvatskim vodama za iskapanje 460.000 m3 sedimenta iz Drave bez obveze izrade studije utjecaja na okoliš i utjecaja na ekološku mrežu. Upravni sud u Osijeku na prvom i jedinom ročištu 7. listopada 2020. u potpunosti je odbacio sve dokazne prijedloge okolišnih organizacija.

  • Iskapanje šljunka iz Drave © A. Mohl / WWF

Visoki upravni sud je u presudi naveo kako se „odluka prvostupanjskog suda, uz obrazloženje kakvo je njome dano, ne može ocijeniti zakonitom“. Nadalje se navodi kako u Elaboratu zaštite okoliša, na temelju kojeg je izdano rješenje Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, nije uzet u obzir utjecaj zahvata na ptice. U presudi se ističe kako navedeni propusti nisu otklonjeni u upravnom postupku, a niti u postupku pred prvostupanjskim sudom. Stoga se presudom nalaže Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja da mora donijeti novo rješenje o zahtjevu za ocjenu o potrebi procjene utjecaja zahvata na okoliš i o ocjeni prihvatljivosti za ekološku mrežu uz pravilnu primjenu mjerodavnih propisa.

„Presuda Visokog upravnog suda potvrđuje naše navode o nedosljednosti i kršenju procedura, manjkavom elaboratu na temelju kojeg je zahvat odobren, a na što smo upozoravali od samog početka. Međutim, ovo je Pirova pobjeda za rijeku Dravu s obzirom na to da je presuda stigla nakon više od godine i pol od početka zahvata na rijeci Dravi i da se iskapanje pijeska iz rijeke odvijalo neometano. Stoga ostaje vidjeti kolika je šteta učinjena“, rekla je Branka Španiček iz WWF Adrije ispred okolišnih organizacija.

  • © Tibor Mikuška / Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode

Španiček dodaje kako je ovim nezakonitim zahvatom načinjena i velika materijalna šteta jer je i dalje nepoznato koliko je točno pijeska izvađeno u ovom periodu i je li taj pijesak već prodan.

„Vlada RH je odlukom iz rujna odobrila Hrvatskim vodama prodaju pijeska po cijeni od 49,51 kn/m3. U ovom slučaju je u principu nezakonito odobren zahvat težine 23 milijuna kuna. Još jednom ponavljamo kako se prirodnim resursima mora odgovorno gospodariti te se zakoni i procedure moraju dosljedno primjenjivati zbog dalekosežnih posljedica ovakvih zahvata na prirodu i ljude“, zaključila je Španiček.

Okolišne organizacije očekuju da će Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja postupiti prema odluci suda što prije te pojasniti kako će postupiti po pitanju do sada izvađenog sedimenta u ovom slučaju.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Paris 2024: Čarobno okruženje za još čarobnije otvorenje Olimpijskih igara

Prvi put u povijesti Olimpijskih i Paraolimpijskih igara, svečanost otvorenja neće se održati na stadionu, već u središtu grada domaćina - na ponovno čistoj rijeci čija bi kvaliteta vode trebala omogućiti kupanje, ali i održavanje pojedinih plivačkih natjecanja na Ljetnim olimpijskim igrama #Paris2024.

Obrana od poplava ne smije biti izgovor za eksploataciju i uništavanje rijeka

Okolišne organizacije pozdravljaju izmjene štetnog Zakona o vodama, no upozoravaju na propuste koji bi omogućili daljnje provođenje štetnih projekata eksploatacije šljunka i pijeska te degradaciju riječnih ekosustava pod krinkom zaštite od poplava, ističe se u priopćenju WWF Adrije, Zelene akcije, Udruge BIOM i Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode.

Iskapanje sedimenta na Dravi ide dalje

Upravni sud u Osijeku odbio je zahtjev okolišnih organizacija za privremenim zaustavljanjem radova iskapanja sedimenta na Dravi u općini Petrijevci

Okolišne organizacije tuže MZOE zbog iskapanja sedimenta na Dravi

Okolišne organizacije – WWF Adria, Zelena akcija, Udruga BIOM i Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode – prošlog su tjedna podnijele Upravnom sudu u Osijeku tužbu protiv Ministarstva zaštite okoliša i energetike zbog izdavanja rješenja  Hrvatskim vodama za iskapanje 460.000 m3 sedimenta iz Drave bez obveze izrade studije utjecaja na okoliš i utjecaja na ekološku mrežu

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER