Ovako trebaju izgledati škole za 21. stoljeće!

Škola bi mogla biti otvorena već u školskoj godini 2026./27.

Praška gradska četvrt Komořany u 12. okrugu glavnog grada Češke za nekoliko bi godina trebala dobiti novu zgradu osnovne škole. Projekt nove škole odabran je na prvom arhitektonskom natječaju provedenom za ovaj dio Praga.

Prošlog tjedna u Pragu su objavljeni rezultati arhitektonskog natječaja za izgradnju nove osnovne škole u četvrti Komořany (Nová základní škola Komořany) na kojem je pobijedio projekt tvrtke XTOPIX Architekti s.r.o. iz Praga.

„Na periferiji grada, na doticaju grada s prirodom, izgradit ćemo školu koja će nas učiti kako upoznati svijet oko sebe i kako živjeti u skladu s prirodom“, dio je opisa pobjedničkog rada tvrtke XTOPIX Architekti.

  • Nová základní škola Komořany © XTOPIX Architekti s.r.o.

Zahvaljujući temeljitoj procjeni pristiglih radova, uključujući i mišljenja stručnjaka za energetsku učinkovitosti, kao i same školske struke, odabran je najprikladniji koncept škole na ovoj lokaciji. Također, pri odabiru projekta vodilo se računa o visini troškova, ali i potencijalnim komplikacijama u kasnijim fazama izgradnje škole.

Sukladno uvjetima arhitektonskog natječaja, projekt uspješno povezuje grad s prirodom te uspostavlja dijalog periferije grada s prirodnim krajolikom, uz mali zahvat u zaštitnom šumskom pojasu. U obrazloženju se posebno navodi zanimljivo rješenje skladišnih prostora iznad učionica, kao i raspored školskih prostorija koji omogućuje preglednost od atrija škole do učionica, te posebno ističe primjena mjera energetske učinkovitosti te ekoloških rješenja u području plavo-zelene infrastrukture i recikliranja materijala. Jedna od zamjerki odnosi se na potrebu djelomične izmjene površine zelenog krova pa žiri preporučuje njegovo pojednostavljenje i razmatranje tehničkog rješenja igrališta na krovu škole.

  • Nová základní škola Komořany © XTOPIX Architekti s.r.o.

Nakon sklapanja ugovora s projektantima slijede faze dvogodišnjeg projektiranja i dvogodišnje izgradnje škole nakon izdavanja građevinske dozvole. Dakle, ako sve bude prema planu, djeca će u klupama nove škole sjediti u školskoj godini 2026./27.

„Ovako bi trebala izgledati škola za 21. stoljeće. Kako bi se ostvarila što veća povezanost s prirodom, osim zelenih krovova i bujnog zelenila u okolišu škole, za izradu školskih prostora predlaže se korištenje recikliranih materijala, kao i sakupljanje i korištenje kišnice čime će se postići uštede vode.“ – izjavio je gradonačelnik Praga Zdeněk Hřib.

Praška gradska uprava pomoći će u financiranju nove škole, a više detalja o odabranom projektu dostupno je putem sljedeće poveznice.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U Pragu počela izgradnja novog pješačko-biciklističkog mosta na rijeci Vltavi

U utorak su u nazočnosti predstavnika Grada Praga i gradskih četvrti Karlín i Holešovice počeli radovi na izgradnji novog pješačko-biciklističkog mosta preko otoka Štvanice na rijeci Vltavi. Očekuje se kako će novi betonski most ultra visoke čvrstoće biti dovršen do proljeća 2023. godine.

Prag za mjesec dana uvodi prve Škoda E'City električne autobuse

Češka tvrtka Škoda Transportation je krajem studenog na sajmu CZECHBUS predstavila svoj novi električni autobus. Prvi ekološki prihvatljivi autobusi Škoda E’City ne ispuštaju CO2 ili druge štetne tvari, a ulicama „Zlatnog Praga“ trebali bi početi prometovati već od siječnja 2022. godine.

U Pragu je u četiri godine posađeno pola milijuna stabala!

U Pragu je početkom travnja održana još jedna akcija sadnje drveća u sklopu inicijative „Plant for the Planet - Česká republika“. U akciji je sudjelovalo pedesetak praške djece u dobi od 10 do 15 godina, a njome je ujedno obilježena sadnja pola milijuna novih stabala u Pragu i šumama u njegovoj okolici.

Vruće vam je? U Pragu se možete rashladiti zahvaljujući prskalicama s vodenom maglicom!

Pražani i posjetitelji glavnog grada Češke se tijekom vrućih ljetnih dana mogu osvježiti na dvadesetak lokacija na kojima su postavljene prskalice s finom vodenom maglicom. Njima se u neposrednoj okolini snižava temperatura zraka i osigurava ugodnija mikroklima, ali i uklanja prašina. U planu je širenje mreže i to na većem dijelu češke metropole.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER