U Pragu je u četiri godine posađeno pola milijuna stabala!

Predizborno obećanje praškog gradonačelnika sve bliže ispunjenju cilja o sadnji milijun stabala u osam godina

U Pragu je početkom travnja održana još jedna akcija sadnje drveća u sklopu inicijative „Plant for the Planet - Česká republika“. U akciji je sudjelovalo pedesetak praške djece u dobi od 10 do 15 godina, a njome je ujedno obilježena sadnja pola milijuna novih stabala u Pragu i šumama u njegovoj okolici.

  • Tijekom četiri godine u Pragu i njegovoj okolici posađeno je pola milijuna stabala / Foto: Facebook - Zdeněk Hřib

Pola dana djeca su sudjelovala u radionici o klimatskoj krizi, a poslijepodne su uz pomoć šumara i samog gradonačelnika Zdeněka Hřiba sadili mladice stabala u šumi Krčský les.

„Jako mi je drago što je događaj uspio jer jako volim kada mladi sudjeluju u ovakvim aktivnostima. Za samu organizaciju pobrinuli su se studenti – kapa dolje!“ - kazao je praški gradonačelnik Zdeněk Hřib.

Sjajna je vijest što je ovom akcijom postignut broj od pola milijuna posađenih stabala čime je sve bliže ostvarenje plana, ali i ispunjenje predizbornog obećanja praškog gradonačelnika Zdeněka Hřiba o sadnji milijun stabala u razdoblju od osam godina.

  • U akciji „Plant for the Planet - Česká republika“ sudjelovalo je pedesetak praške djece u dobi od 10 do 15 godina / Foto: Facebook - Zdeněk Hřib

„Drveće sadimo u gradu i u vanjskom prstenu oko Praga. Uz to, pažljivo planiramo prikladan izbor vrsta kako bi drveće bilo otpornije na nametnike kao što je potkornjak, ali i klimatske promjene. Pred nama su sadnje velikog broja stabala, primjerice, tijekom rekonstrukcije trga Jiřího z Poděbrad i duž novih tramvajskih linija. Na Vaclavskom trgu također sadimo nove drvorede, a planiramo ih i na Smetaninu nasipu“, poručio je gradonačelnik Praga Zdeněk Hřib.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U Pragu počela izgradnja novog pješačko-biciklističkog mosta na rijeci Vltavi

U utorak su u nazočnosti predstavnika Grada Praga i gradskih četvrti Karlín i Holešovice počeli radovi na izgradnji novog pješačko-biciklističkog mosta preko otoka Štvanice na rijeci Vltavi. Očekuje se kako će novi betonski most ultra visoke čvrstoće biti dovršen do proljeća 2023. godine.

Sadnja drveća nikada nije bila jednostavnija!

Voditelji nekoliko najboljih projekata sadnje drveća iz preko dvadeset zemalja svijeta po prvi put su se udružili s ciljem davanja snažnog poticaja naporima za pošumljavanje našeg jedinog planeta. Aplikacija Plant-for-the-Planet sada svima omogućuje jednostavnu sadnju stabala širom svijeta i to uz samo nekoliko klikova, a sva prikupljena sredstva ulažu se izravno u rasadnike stabala.

Ovako trebaju izgledati škole za 21. stoljeće!

Praška gradska četvrt Komořany u 12. okrugu glavnog grada Češke za nekoliko bi godina trebala dobiti novu zgradu osnovne škole. Projekt nove škole odabran je na prvom arhitektonskom natječaju provedenom za ovaj dio Praga.

Prag za mjesec dana uvodi prve Škoda E'City električne autobuse

Češka tvrtka Škoda Transportation je krajem studenog na sajmu CZECHBUS predstavila svoj novi električni autobus. Prvi ekološki prihvatljivi autobusi Škoda E’City ne ispuštaju CO2 ili druge štetne tvari, a ulicama „Zlatnog Praga“ trebali bi početi prometovati već od siječnja 2022. godine.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER