Vruće vam je? U Pragu se možete rashladiti zahvaljujući prskalicama s vodenom maglicom!

Praške prskalice su tijekom vrućih srpanjskih dana u punom pogonu

Pražani i posjetitelji glavnog grada Češke se tijekom vrućih ljetnih dana mogu osvježiti na dvadesetak lokacija na kojima su postavljene prskalice s finom vodenom maglicom. Njima se u neposrednoj okolini snižava temperatura zraka i osigurava ugodnija mikroklima, ali i uklanja prašina. U planu je širenje mreže i to na većem dijelu češke metropole.

Od početka svibnja Praški vodovod i kanalizacija (PVK) je u središnjem dijelu Praga postavio 21 prskalicu s vodenom maglicom te još nekoliko u drugim dijelovima grada. S njihovim postavljanjem počelo se još 2019. godine, a osim novih modela ovog ih ljeta ima znatno više.

Najavljeno je postavljanje još desetak prskalica u širem središtu grada, a Praški vodovod i kanalizacija (PVK) poziva sve zainteresirane gradske četvrti da se uključe u ovaj projekt. Kako se ističe, zahtjeve je najbolje dostaviti elektroničkom poštom i to početkom godine kako bi se konkretne lokacije mogle na vrijeme provjeriti, a instalacija realizirala do početka ljeta. Sve prskalice su u funkciji do 30. rujna.

  • Lokacije prskalica lako se pronalaze na internetu

Lokacije svih prskalica sada se mogu lako pronaći na interaktivnoj karti mapy.cz, kao i na Google mapama upisivanjem riječi „mlžítko“ (maglica). Isto vrijedi i za lokacije s besplatnom pitkom vodom koje se pretražuju s riječju „pítko“.

Prije postavljanja prskalica, za svaku se lokaciju provjeravaju prostorni i tehnički uvjeti te se tijekom planiranja ocjenjuje stanje podzemnog dijela hidranta, tlačni uvjeti na određenoj točki mreže i ukupna pogonska podobnost. Hidranti čija je primarna funkcija gašenje požara isključuju se iz daljnjeg pregleda, a prostornu procjenu provodi Institut za planiranje i razvoj Praga (Institut plánování a rozvoje Prahy - IPR) na zahtjev PVK-a.

  • Impresivna mreža punktova s besplatnom pitkom vodom u Pragu

Autori dizajna praških prskalica su Štěpán Barták i Eva Šťásková iz praškog studija EP.

U urbanom okruženju ljeti je posebno izražen efekt toplinskih otoka zbog čega je u gradovima temperatura viša nego u prirodnom okruženju. Kako se iz mlaznica raspršuje fina vodena maglica, tako se zbog pretvaranja vode u paru iz neposrednog okruženja apsorbira toplina i hladi zrak. Inače, PVK osigurava i nadzor rada prskalica, a potrošnja vode iznosi oko 18 litara na sat.

Za razliku od Zagreba i njegovog glavnog trga, građani Praga mogu se osvježiti i na svom Starogradskom trgu (Staroměstské náměstí), a to često čini i praški gradonačelnik Zdeněk Hřib.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U Pragu počela izgradnja novog pješačko-biciklističkog mosta na rijeci Vltavi

U utorak su u nazočnosti predstavnika Grada Praga i gradskih četvrti Karlín i Holešovice počeli radovi na izgradnji novog pješačko-biciklističkog mosta preko otoka Štvanice na rijeci Vltavi. Očekuje se kako će novi betonski most ultra visoke čvrstoće biti dovršen do proljeća 2023. godine.

U Pragu je u četiri godine posađeno pola milijuna stabala!

U Pragu je početkom travnja održana još jedna akcija sadnje drveća u sklopu inicijative „Plant for the Planet - Česká republika“. U akciji je sudjelovalo pedesetak praške djece u dobi od 10 do 15 godina, a njome je ujedno obilježena sadnja pola milijuna novih stabala u Pragu i šumama u njegovoj okolici.

Ima li vode u Zadru?

Iako ga lokalni političari često pretenciozno predstavljaju kao „metropolu Mediterana“, a ponekad nazivaju i novim „Monte Carlom“, ovaj grad bogate kulturne baštine i tradicije nema ni jednu javnu česmu s besplatnom pitkom vodom što je ipak jedan od temeljnih obilježja javnog prostora mediteranskih gradova.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER