U Pragu se krajem godine ukida besplatno parkiranje električnih automobila

Besplatno parkiranje za električne automobile i korištenje prijenosnih parkirnih dozvola prestaje vrijediti 31. prosinca 2024.

Ova odluka dio je planirane obnove gradskog parkirnog sustava. Uobičajene dozvole za parkiranje za stanovnike i tvrtke zasad će ostati nepromijenjene.

„Električni automobili zauzimaju isti prostor kao i automobili s motorom s unutarnjim izgaranjem, a s obzirom na očekivani porast njihovog broja, omogućavanje povlaštenog tretmana s besplatnim parkiranjem nije dugoročno održivo." – izjavio je Zdeněk Hřib, zamjenik praškog gradonačelnika zadužen za promet.

Unatoč ovoj promjeni, gradska uprava ostaje predana pružanju potpore razvoju elektromobilnosti te nastavlja s ulaganjima u infrastrukturu za punjenje električnih vozila, djelomično financiranima europskim sredstvima.

Kao dio nove reforme zona s naplatom parkiranja, očekuje se kako će se vlasnicima električnih automobila ipak odobriti niža cijena parkiranja na području cijelog grada. Trenutačni popust za parkiranje električnih automobila, prvobitno uveden 2016. godine kao privremena mjera, usklađen je sa strateškim dokumentom praškog Gradskog vijeća odobrenim 5. listopada 2020. U njemu se navodi podrška alternativnim oblicima kretanja u Pragu do 2030. godine, postavljajući 2023. kao posljednju s još uvijek važećim povlaštenim tretmanom električnih automobila.

U posljednje tri godine grad je uložio približno 220 milijuna CZK (8,9 milijuna eura) u razvoj infrastrukture za punjenje električnih vozila, prvenstveno usmjeren na stvaranje mreže punionica na stupovima ulične rasvjete. Dodatni ugovoreni investicijski projekti vrijedni su najmanje 90 milijuna CZK, ističu češki mediji.

Cilj je do 2026. godine na stupovima javne rasvjete instalirati oko 800 punjača od kojih će svaki biti opremljen s po dvije utičnice. Nadalje, planira se davanje u koncesiju uz europske subvencije za zasebne punionice na javnim površinama.

Još jedna značajna promjena je ukidanje dozvola za prijenosno parkiranje do 31. prosinca 2024. godine. Naime, iako izvorno namijenjene pružanju usluga prijevoza za tvrtke, ove se dozvole često preprodaju čime se ostali građani dovode u nepovoljan položaj. Novim sustavom predviđeno je stoga uvođenje posebnih parkirnih dozvola za opskrbne usluge.

Obje promjene sastavni su dio sveobuhvatne reforme praškog parkirnog sustava, koja bi trebala stupiti na snagu u listopadu ove godine.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Bečki pilot-projekt: Dostava u centru grada bez emisije CO2

Grad Beč počeo je s pilot-projektom kojim potiče različita poduzeća da prijeđu na vozila koja ne ispuštaju emisije štetnih plinova. U inicijativi kojom se želi pridonijeti dekarbonizaciji grada sudjeluje tridesetak poduzeća.

Prag za mjesec dana uvodi prve Škoda E'City električne autobuse

Češka tvrtka Škoda Transportation je krajem studenog na sajmu CZECHBUS predstavila svoj novi električni autobus. Prvi ekološki prihvatljivi autobusi Škoda E’City ne ispuštaju CO2 ili druge štetne tvari, a ulicama „Zlatnog Praga“ trebali bi početi prometovati već od siječnja 2022. godine.

61 posto Parižana za trostruko povećanje cijene parkinga za SUV vozila!

Parižani ipak ne vole velike automobile! Prema ispitivanju javnog mnijenja francuske televizije BFM TV čak 61 posto Parižana i Parižanki zalaže se za različitu, odnosno znatno višu cijenu parkiranja za SUV vozila, a 76 posto njih smatra da ovim vozilima nije mjesto u njihovom gradu.

Parižani dogodine glasaju o uvođenju skupljeg parkiranja za SUV i 4X4 vozila

Nakon što su prošlog travnja s ulica protjerali samoposlužne e-romobile, Parižani će 4. veljače 2024. odlučiti žele li ili ne uvesti skuplje cijene parkiranja za SUV i 4X4 vozila. Pariška gradonačelnica Anne Hidalgo pozvala je u utorak sve građane upisane u popis birača da se izjasne o predloženoj mjeri značajnog povećanja cijena parkiranja za navedene kategorije vozila.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER