U Ernestinovu izgrađeno 6,5 kilometara biciklističkih staza

Projektom je poboljšana povezanost na linijama koje služe za dnevne migracije

Ciljevi projekta bili su poboljšanje povezanosti na linijama koje služe za dnevne migracije, povećanje korištenja javnih sredstava prijevoza, smanjenje emisija CO2 te povećanje sigurnosti biciklista i ostalih sudionika u prometu kroz izgradnju biciklističkih i biciklističko-pješačkih staza na području Općine Ernestinovo, kao dijela mreže biciklističke infrastrukture Urbane aglomeracije Osijek.

Dana 26. studenog održana je završna konferencija projekta „Izgradnja biciklističke infrastrukture u općini Ernestinovo”, KK.07.4.2.16.0007, izvijestio je portal SIB.hr. Ukupna vrijednosti projekta je 7.490.848,23 kuna, a odobren je u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“, u sklopu poziva na dostavu projektnih prijedloga Biciklističke staze urbane aglomeracije Osijek, financiranog iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, bespovratnim sredstvima Kohezijskog fonda u iznosu od 6.347.807,52 kuna. 

Na području Općine Ernestinovo je tako izgrađeno ukupno 6,5 km nove biciklističke infrastrukture, čime se osim smanjenja emisija CO2 povećala sigurnost svih sudionika u prometu, posebice biciklista/ica, ali i poboljšala povezanost na linijama koje služe za dnevne migracije. Staza se na sjeveru spojila na postojeću stazu susjedne Općine Antunovac, prošla kroz cijelo naselje Ernestinovo, a izgrađena je i dionica prema naselju Laslovo.

„Također uz samu trasu staza  postavili smo i  koševe za otpad i klupe za odmor. Nakon izgradnje staze povećao se broj korisnika javne biciklističke infrastrukture od strane samih biciklista, kao i mještana naše i šire zajednice koji biciklističku stazu koriste i u ostalim vidovima rekreacija. Biciklističke staze od osobitog su značaja za razvoj naše općine, kao i naše Osječko-baranjske županije što će svakako doprinijeti i razvoju i promociji cikloturizma i turističkih lokalitete  koji se nalaze uz same staze", kazala je načelnica Općine, Marijana Junušić.

Podsjetimo, s ciljem daljnjeg razvoja i unapređenja biciklističke infrastrukture na ovom području Slavonije, u parku između DVD-a Ernestinovo i crkve Presvetog trojstva izgrađeno je i cikloturističko odmorište opremljeno klupama i stolom izrađenim od hrastovine. Vrijednost projekta je 40.000,00 kn, a u potpunosti su ga financirali Ministarstvo turizma i sporta te Osječko-baranjska županija.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER