Pri kraju obnova zgrade željezničkog kolodvora u Osijeku

Modernizira se i tramvajska infrastruktura, a Osijek se priprema i za dolazak niskopodnih tramvaja

Privode se kraju radovi na obnovi glavne zgrade osječkog željezničkog kolodvora vrijedni oko četiri milijuna eura, a očekuje se kako će završiti tijekom lipnja ove godine.

Radove su 9. veljače obišli gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić i predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Ivan Kršić sa suradnicima. Riječ je o zgradi izgrađenoj 1870. godine koja pripada zaštićenoj kulturnoj baštini, zbog čega je u njenu obnovu uključen Konzervatorski odjel u Osijeku, izvijestili su iz Grada Osijeka.

„Zgradu smo zatekli u dosta lošem stanju. Prema zahtjevu konzervatora vanjski izgled zgrade morao je biti vraćen u izvorno stanje, dok je interijer zgrade obnovom prilagođen službenim potrebama HŽ-a i potrebama putnika.“ – rekao je voditelj projekta obnove Tomo Duboveček i objasnio kako obnova, uz pročelja i interijer, uključuje i nove instalacije te nove obloge podova i zidova.

Zadovoljstvo dinamikom radova i cjelokupnom obnovom izrazili su osječki gradonačelnik Ivan Radić i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, ocijenivši projekt izuzetno bitnim jer je zgrada kolodvora prvi susret s gradom i županijom.

„Do sada smo imali zgradu u derutnom stanju koja ne priliči gradu poput Osijeka. Za putnike koji u Osijek dolaze vlakom prvi vizualni dojam grada upravo je zgrada Željezničkog kolodvora i zato je izuzetno bitno da nije derutna, već nova, lijepa i funkcionalna.“ – poručio je osječki gradonačelnik Ivan Radić.

Podsjetio je kako je nedavno u suradnji s HŽ-om realiziran projekt pružnog prijelaza u Josipovcu, što je riješilo dugogodišnji prometni problem tamošnjih stanovnika, te dodao kako su na području Osijeka u tijeku veliki prometni infrastrukturni projekti.

  • Očekuje se kako će radovi završiti tijekom lipnja ove godine. © Grad Osijek

„Gradi se podvožnjak u Ulici svetog Leopolda Bogdana Mandića, modernizira se tramvajska infrastruktura, došli su novi niskopodni autobusi, a pripremamo se za dolazak niskopodnih tramvaja i proširenje putničkog terminala u Zračnoj luci Osijek. Također ide izgradnja terminala za rasute terete u riječnoj Luci Osijek, a pri kraju je i faza ceste Osijek-Aljmaš koja prolazi kroz Nemetin i Sarvaš. Uskoro ćemo najaviti veliki projekt denivelacije kružnog toka na obilaznici, koja je također u rekonstrukciji kod čvora Frigis. Dobra prometna povezanost i dobra prometna infrastruktura preduvjeti su za razvoj gospodarstva.“ – istaknuo je gradonačelnik Radić, ističući kako Osijek bilježi rekordne gospodarske rezultate, odnosno najveću zaposlenost i rekordnu nisku nezaposlenost u posljednjih 10 godina.

„Vrlo bitan projekt, za Osijek i Osječko-baranjsku županiju, kao i za sve putnike koji se koriste željeznicom, prvenstveno zbog uređenja i funkcionalnosti objekta koji je bio u zaista derutnom stanju i kojem je obnova bila potrebna. Uz taj projekt, završava i projekt u Laslovu gdje se rade novi kolosijeci i peroni, što će olakšati i ubrzati komunikaciju vlakova između Osijeka i Vinkovaca te drugih destinacija na tom pravcu.“ – kazao je župan Ivan Anušić.

Predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Ivan Kršić istaknuo je kako je na području Osječko-baranjske županije u tijeku realizacija mnogobrojnih projekata, također ističući završetak izgradnje kolodvorske zgrade i pothodnika Laslovo-Korođ, ali i modernizaciju devet željezničko cestovnih prijelaza. Dodao je kako je u pripremi i dokumentacija za prilagodbu Schengenu kolodvora u Erdutu te da je u tijeku i projektiranje dionice Okučani-Vinkovci, što se direktno tiče i Osijeka.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Završena obnova zgrade osječkog željezničkog kolodvora

Zgrada željezničkog kolodvora izgrađena je prije 125 godina te je upisana u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske kao dio zaštićene kulturno-povijesne cjeline Osijeka. U obnovu zgrade i njenih pročelja, sanaciju nadstrešnice i uređenje interijera sa svim instalacijama uloženo je oko pet milijuna eura.

Vlada RH pomaže Gradu Osijeku u suzbijanju komaraca

Grad Osijek je ove godine ozbiljno pristupio pripremi sustava kontrole i tretiranja komaraca. Proračunom je osigurano 5,15 milijuna kuna, a uz potporu Vlada Republike Hrvatske i dodatna financijska sredstva pa u Osijeku spremno dočekuju „sezonu komaraca“.

Gospodarski centar Osječko-baranjske županije otvara se 21. travnja

Gospodarski centar Osječko-baranjske županije službeno će biti otvoren 21. travnja 2023. i to kao novi prostor za održavanje sajmova i drugih gospodarskih aktivnosti. Prva manifestacija u novom objektu bit će osječki Proljetni sajam koji će se održati od 21. do 23. travnja ove godine.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER