Jeste li znali da 64 posto pakirane vode dolazi iz slavine?

Zablude o pakiranoj vodi

Nasjedate li i vi na tvrdnje kako je voda iz bočica čišća, bolje kvalitete i zdravija od vode iz slavine? Razuvjerit ćemo vas odmah na početku: značajan postotak pakiranih voda zapravo dolazi iz slavine, a prema istraživanju koje je provela organizacija Food & Water Watch riječ je o čak 64 posto!

Prodaja pakirane vode posljednjih je godina u stalnom porastu i temelji se na agresivnom marketingu i lobiranju kojima vas se lažno uvjerava da je takva voda čišća i zdravstveno ispravnija od vode iz slavine. Možda takva voda nema okus klora, a ponekad vam dolazi i s porukom na boci, no plaćate je i do 2000 puta više!

2000 puta skuplja od vode iz slavine

Prema izvještaju „Take Back The Tap“ organizacije Food and Water Watch čak 64 posto pakirane vode dolazi iz slavine, što znači da svi oni koji je koriste zapravo plaćaju vodu koja je (gotovo) besplatna.

Istraživanje je provedeno u SAD-u gdje kućanstva na kupovinu pakirane vode godišnje potroše oko 16 milijardi dolara. Galon vode u bocama stoji oko 9,50 dolara što je gotovo 2000 puta više od cijene vode iz vodovoda!

Kada potrošačima ne prodaje vodu iz slavine, industrija pakirane vode crpi i prodaje izvorsku vodu koja je javno dobro, čime šteti okolišu i iscrpljuje vodne resurse, tvrdi se u izvještaju. Prodaja pakirane vode ima ogroman ugljični otisak - samo u 2016. godini za pakiranje vode korišteno je gotovo 2 milijuna tona plastike, a potrošnja energije ekvivalentna je količini od 45 milijuna barela nafte.

Tvrtka Nestlé je tijekom nedavne povijesne suše potrošila ionako oskudne zalihe izvorske vode u Kaliforniji, potrošivši količinu vode koja je mogla namiriti godišnje potrebe gotovo 2.200 kućanstava.

Industrija vas dovodi u zabludu

U izvještaju se također navodi kako industrija pakirane vode i njihovi lobisti kao što je Međunarodna organizacija za pakiranu vodu (International Bottled Water Association - IBWA) promoviraju svoje proizvode kao čišće i zdravstveno ispravnije od vode iz slavine, čime potrošače dovode u zabludu. Većina potrošača nažalost ne shvaća da je pitka voda iz slavine zapravo sigurnija od pakirane zahvaljujući strožem praćenju kvalitete i kriterijima za određivanje sigurnosti vode.

Industrija pakirane vode, uključujući kompanije kao što su Nestlé i Coca Cola, uspijevaju u prodaji svojih proizvoda zahvaljujući predatorskim marketinškim strategijama i taktikama. Kroz svoje marketinške kampanje često targiraju ciljne skupine potrošača s niskim prihodima, ranjive i marginalizirane skupine kao što su imigrantske zajednice – one koji možda imaju otežan ili još uvijek nemaju pristup vodi za piće. U 2014. godini tvrtka Nestlé je potrošila više od 5 milijardi dolara za  oglašavanje svog proizvoda Pure Life, od čega čak 3,8 mlrd. dolara za TV oglase na španjolskom jeziku.

IBWA i industrija pakirane vode neumorno su radili kako bi osigurali dostupnost svojih proizvoda širokom broju potrošača. Američka  uprava za nacionalne parkove zabranila je korištenje pakirane vode u nacionalnim parkovima još 2011. godine, čime je uspješno smanjila i spriječila onečišćenja sve dok Trumpova administracija nije poništila zabranu 2017. godine - nakon nekoliko godina obilježenih povećanim troškovima lobiranja.

Pravedan pristup vodi

Izvještaj Food and Water Watch poziva na usvajanje novog zakona zanimljivog naziva WATER (Water Affordability, Transparency, Equity, and Reliability) kojim bi se potaknula obnova nacionalne vodne infrastrukture, osiguralo povjerenje javnosti u vodu iz slavine i spriječila kriza pristupa vodi.

Ovaj zakon bi istodobno osigurao pravedan pristup vodi milijunima ljudi u Sjedinjenim Državama koji nemaju pristup pitkoj vodi, a utjecao bi i na stvaranje gotovo milijun novih radnih mjesta, navodi se u izvještaju.

S.F. / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Prihvaćeni prijedlozi Biljane Borzan za čišću i dostupniju vodu

Čišća i sigurnija pitka voda dostupna svima, to je glavni cilj izmjena EU direktive o pitkoj vodi koje su izglasane u Odboru za okoliš, zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta. Stupanjem nove direktive na snagu uvest će se novi način mjerenja čistoće vode, proširiti lista kemikalija i spojeva na čiju prisutnost će se testirati i obvezati države članice EU da promoviraju univerzalan pristup pitkoj vodi za sve građane, stoji u priopćenju hrvatske europarlamentarke Biljane Borzan.

EU uvodi strože testiranje vodovoda i mjere protiv mikroplastike u pitkoj vodi

Znatno se postrožuju maksimalno dozvoljene vrijednosti za cijeli niz onečišćivača i toksina poput olova, bakterija i raznih industrijskih kiselina i spojeva. Nadalje, pružatelji vodovodnih usluga će morati značajno povećati uzorkovanje i broj točaka u vodovodnom sustavu na kojima ispituju kvalitetu vode.

Borzan: Sigurna i čista voda je ljudsko pravo

Čišća i sigurnija pitka voda dostupna svima, to je glavni cilj nove EU direktive o pitkoj vodi koju je potvrdio odbor za javno zdravlje, okoliš i sigurnost hrane  Europskog parlamenta. Institucije EU su se usuglasile oko teksta zakona i on će stupiti na snagu u travnju.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER