Zadar: Rasprava na temu mladih i budućnosti Mediterana

Konferencija o budućnosti Europe: Mladi i budućnost Mediterana

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj organizira panel na temu mladih i budućnosti Mediterana koji će se održati u Centru za kreativne industrije u Zadru u ponedjeljak 15. studenog od 10 sati.

Riječ je o tematskoj raspravi u sklopu procesa Konferencije o budućnosti Europe tijekom kojeg građanke i građani u svim državama članicama EU-a imaju priliku iznijeti ideje i prijedloge za reformu europskog bloka.

Uvodne govore održat će zadarski gradonačelnik Branko Dukić te zadarski župan Božidar Longin, a videoporukom okupljenima će se obratiti potpredsjednica Komisije Dubravka Šuica te predsjednik saborskog Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković.

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak putem videoveze osvrnut će se na dosadašnje rezultate procesa Konferencije o budućnosti Europe te na rad europskih građanskih panela. Svoje iskustvo sudjelovanja na jednom od njih s publikom će podijeliti članica tematskog panela za klimatske promjene, okoliš i zdravlje Mateja Lisak. Na panelu će sudjelovati i prorektor sveučilišta u Zadru Josip Faričić, studentica Bruna Grubišić, predstavnica nevladine organizacije Are You Syrious Karolina Rugle, te učenica Ekonomsko-birotehnička škole Zadar Lara Jurković, inače sudionica programa Škola ambasador Europskog parlamenta

Rasprava se može pratiti na Facebook stranici  i na YouTube kanalu Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Panel o mladima i budućnosti Mediterana rada održava se u partnerstvu Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj i Sveučilišta u Zadru, Hrvatskog sabora, Hrvatske zajednice županija, te Zadarske županije, a ulazak u Centar za kreativne industrije bit će omogućen isključivo uz predočenje COVID potvrde.

Podsjetimo, Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj, u sklopu procesa Konferencije o budućnosti Europe, organizira tematske rasprave u 10 sveučilišnih gradova, a prikupljeni zaključci bit će dio prijedloga koji će se objaviti na višejezičnoj digitalnoj platformi Konferencije. Prije Zadra i panela o budućnosti Mediterana, u Splitu je održana rasprava o mladima i budućnosti tržišta rada, u Osijeku je održana rasprava o IT industriji, u Dubrovniku o održivom turizmu, u Puli o budućnosti obrazovanja, dok je u Rijeci u partnerstvu sa Sveučilištem u Rijeci održana rasprava o budućnosti kulture

  • #BuducnostJeVasa © Europska unija / Kenton Tatcher
Konferencija o budućnosti Europe je niz javnih rasprava koji omogućuje građankama i građanima iznošenje ideja i izradu prijedloga za buduće politike EU-a. Sastavni dio Konferencije je višejezična digitalna platformapokrenuta 19. travnja 2021., na kojoj građanke i građani mogu razmjenjivati ideje, povezivati se, predlagati rješenja i inicijative te različite aktivnosti. Građane iz svih segmenata društva potiče se da u što većem broju pridonesu oblikovanju vlastite budućnosti putem platforme, ali i da je promiču na društvenim mrežama pod oznakom #BuducnostJeVasa. Uz panele i rasprave, građani će moći sudjelovati i u radu plenarne skupštine u kojoj je za njih rezervirano 108 mjesta. Jednak broj namijenjen je predstavnicima nacionalnih parlamenata te eurozastupnicima. U radu plenarne skupštine sudjeluju još predstavnici Vijeća EU-a, Europske komisije, Odbora regija, Europskog gospodarskog i socijalnog odbora, socijalnih partnera i civilnog društva. Konferencija o budućnosti Europe svečano je otvorena 9. svibnja u Europskom parlamentu u Strasbourgu koji je također bio domaćin inauguracija prve plenarne skupštine 19. lipnja 2021.

 

  • Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U Bolu otvorena konferencija DANI SUNCA 2023.

U četvrtak je u Bolu na Braču počela dugo očekivana druga međunarodna konferencija DANI SUNCA 2023. Dvodnevna konferencija okupila je 400 sudionika, više od 60 predavača i panelista.

U Zadru održan panel na temu mladih i budućnosti Mediterana

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj u Zadru je održao panel na temu mladih i budućnosti Mediterana. Dio je to tematskih rasprava u sklopu procesa Konferencije o budućnosti Europe tijekom kojeg građanke i građani u svim državama članicama EU-a imaju priliku iznijeti ideje i prijedloge za reformu europskog bloka.

Split: Rasprava na temu mladih i budućnosti rada

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj organizira raspravu na temu mladih i budućnosti rada koja će se održati u Centru za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata u Splitu u petak 12. studenog od 10 sati.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER