Budućnost Europe: suradnja s građanima radi izgradnje otpornije Europe

Potpisana Zajednička izjava o Konferenciji o budućnosti Europe

Zdravlje, klimatske promjene, socijalna pravednost, digitalna transformacija, uloga EU-a u svijetu te kako ojačati demokratske procese kojima se upravlja EU-om su teme u skladu s općim prioritetima EU-a i pitanjima koja postavili građani, koji će, u konačnici, odlučiti će o kojim će se temama raspravljati na Konferenciji o budućnosti Europe.

Predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli, portugalski premijer António Costa u ime predsjedništva Vijeća i predsjednica Komisije Ursula von der Leyen potpisali su u srijedu Zajedničku izjavu o Konferenciji o budućnosti Europe. Time se otvara put pokretanju debata i rasprava koje će ljudima iz cijele Europe omogućiti da podijele svoje ideje kako bi pridonijeli oblikovanju budućnosti Europe.

„Danas je novi početak za Europsku uniju i sve europske građane. Konferencija o budućnosti Europe jedinstvena je prilika za sve europske građane i civilno društvo da oblikuju budućnost Europe – zajednički projekt za funkcioniranje europske demokracije. Pozivamo vas da sudjelujete u izgradnji Europe budućnosti, VAŠE Europe!“ – izjavio je Predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli.

„Sazivanje Konferencije o budućnosti Europe poruka je povjerenja i nade u budućnost koju šaljemo Europljanima. Povjerenja da ćemo prevladati pandemiju i krizu, nade da ćemo zajedno izgraditi pravednu, zelenu i digitalnu Europu budućnosti.“ – rekao je portugalski premijer António Costa.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen poručila je kako „danas pozivamo sve Europljane da izraze svoje mišljenje. Da kažu u kakvoj Europi žele živjeti, da je oblikuju i udruže snage kako bismo je lakše izgradili. Očekivanja građana su jasna: žele izraziti svoje mišljenje o budućnosti Europe i o pitanjima koja utječu na njihove živote. Naše je obećanje jednako jasno: pozorno ćemo slušati i zatim djelovati.“

Cilj konferencije je građanima dati veću ulogu u oblikovanju politika i ambicija EU-a, poboljšavajući otpornost Unije na krize - gospodarske ili zdravstvene. Stoga će se stvoriti novi javni forum za otvorenu, uključivu, transparentnu i strukturiranu raspravu s Europljanima o pitanjima koja su im važna i utječu na njihov svakodnevni život.

U Zajedničkoj izjavi naveden je nepotpun popis mogućih tema konferencije te se u njemu spominju zdravlje, klimatske promjene, socijalna pravednost, digitalna transformacija, uloga EU-a u svijetu te kako ojačati demokratske procese kojima se upravlja EU-om. Te su teme u skladu s općim prioritetima EU-a i pitanjima koja su građani postavili u ispitivanjima javnog mnijenja. Konačno, građani koji će sudjelovati odlučit će o kojim će se temama raspravljati na konferenciji.

Izrada smjernica o budućnosti Europe

Konferencija je pod nadležnošću triju institucija koje je vode, a predstavljaju ih njihovi predsjednici koji djeluju kao zajedničko predsjedništvo. Uskoro će se osnovati izvršni odbor, koji u jednakoj mjeri predstavlja te tri institucije, pri čemu nacionalni parlamenti imaju status promatrača. Izvršni odbor nadgledat će rad konferencije i pripremati plenarne sjednice, uključujući doprinos građana i njihovo praćenje.

Zajedničkom izjavom utvrđuju se područje primjene, struktura, ciljevi i načela konferencije. Njome se postavljaju temelji za događanja koja će predvoditi građani i koja će se organizirati s civilnim društvom i dionicima na svim razinama, nacionalnim i regionalnim parlamentima, Odborom regija, Gospodarskim i socijalnim odborom, socijalnim partnerima i akademskom zajednicom. Njihovo sudjelovanje u procesu ključno je za osiguravanje najšireg dosega i angažmana.

Na konferenciji će se koristiti razni forumi, uključujući digitalne i, kad je to moguće, fizičke formate, uz poštovanje pravila za sprečavanje širenja koronavirusa. Interaktivna višejezična digitalna platforma omogućit će građanima i dionicima da svoje ideje dostave putem interneta te će im pomoći da sudjeluju u događanjima ili ih organiziraju.

Platforma i sva događanja organizirana u okviru konferencije moraju se temeljiti na načelima uključivosti, otvorenosti i transparentnosti, uz poštovanje pravila EU-a o privatnosti i zaštiti podataka. Emitirat će se svi europski paneli građana organizirani na europskoj razini, a objavit će se i svi podnesci poslani putem interneta.

U okviru konferencije trebali bi se zaključci na temelju kojih će se izraditi smjernice o budućnosti Europe.

Tekst Zajedničke izjave o Konferenciji o budućnosti Europe na hrvatskom jeziku dostupan je na sljedećoj poveznici.

Europski parlament / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Europljani snažno podupiru znanost i tehnologiju

U četvrtak 23. rujna objavljeni su rezultati istraživanja Eurobarometra o „znanju i stavovima europskih građana o znanosti i tehnologiji” koji pokazuju da čak devet od 10 građana EU-a ili 86 % smatra da je ukupni utjecaj znanosti i tehnologije pozitivan, priopćila je Europska komisija.

Budućnost Europe: Hrvate terorizam zabrinjava više od klimatskih promjena

Istraživanje na razini EU-a pokazalo je da Europljani podupiru pokretanje Konferencije o budućnosti Europe. Velik broj njih smatra kako će kriza koronavirusa utjecati na budućnost Unije, dok se uvjerljiva većina (92 %) diljem država članica slaže da glas EU građana treba više uzimati u obzir pri odlukama koje se odnose na budućnost Europe.

Istraživanje EP-a: EU sredstva samo za države koje poštuju vladavinu prava

Velika većina ili 60 % Europljana i Europljanki očekuje da će projekti iz plana oporavka Next Generation EU pomoći njihovoj zemlji u prevladavanju gospodarskih i društvenih posljedica pandemije koronavirusa. Međutim, čak 41 % njih sumnja u sposobnost svojih nacionalnih vlada da pravilno koriste EU sredstva.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER