Pokrenuta višejezična digitalna platforma Konferencije o budućnosti Europe

#BuducnostJeVasa

Digitalna platforma Konferencije, koju su 19. travnja predstavili supredsjedatelji Izvršnog odbora, omogućit će građanima da sudjeluju u kreiranju budućnosti Unije

Izvršni odbor Konferencije o budućnosti Europe, u kojem su predstavnici Europskog parlamenta, Vijeća EU-a i Europske komisije, pokrenula je višejezičnu digitalnu platformu i pozvala građan(k)e na sudjelovanje u oblikovanju vlastite budućnosti i budućnosti EU-a kao cjeline. Platforma Konferencije o budućnosti Europe dostupna je na 24 jezika te građanima iz cijele Unije omogućuje razmjenu ideja i mišljenja putem događanja na internetu.

„Platforma je glavni alat kojim se građanima omogućuje sudjelovanje u odlučivanju o budućnosti Europe. Moramo biti sigurni da će se njihov glas čuti i da će imati ulogu u donošenju odluka bez obzira na pandemiju bolesti COVID-19. Europska predstavnička i participativna demokracija nastavit će funkcionirati bez obzira na sve, jer je to nužno za našu zajedničku budućnost.“ - izjavio je predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli.

„Vrijeme je da naši građani aktivno iznesu svoje najveće brige i svoje ideje. Ta rasprava nije mogla doći u bolje vrijeme. Pripreme moramo obaviti sada ako iz ove krize želimo izići još jači i biti spremni za budućnost kada prebrodimo pandemiju. Nadamo se da ćemo nastaviti zajedno graditi Europu budućnosti: pravedniju, zeleniju i digitaliziraniju Europu koja ima odgovor na očekivanja naših građana.“ – kazao je u ime predsjedništva Vijeća portugalski premijer António Costa.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen pozvala je sve Europljan(k)e da zajedno pridonesu oblikovanju budućnosti Europe kakvu žele. „Zdravstvo, klimatske promjene, kvalitetna i održiva radna mjesta u sve izraženije digitalnom gospodarstvu, stanje naših demokratskih društava: pozivamo Europljane da otvoreno iznesu svoje mišljenje, da povedu raspravu o svemu što ih muči i da nam kažu u kakvoj Europi žele živjeti.“ – poručila je predsjednica Komisije.

Konferencija o budućnosti Europe dosad je nezabilježen primjer otvorene i uključive deliberativne demokracije. Njome se građanima iz svih segmenata društva i iz čitave Europe želi omogućiti da otvoreno kažu što očekuju od Europske unije te tako prikupljena mišljenja iskoristiti u kreiranju politika i određivanju budućeg smjera EU-a. Zajedničko predsjedništvo obvezalo se poduzeti mjere na temelju ishoda konferencije.

Digitalna platforma okosnica je Konferencije o budućnosti Europe i vaša prilika da iznesete svoje mišljenje, izložite u kakvoj Europi želite živjeti i pomognete u oblikovanju naše zajedničke budućnosti

Digitalna platforma u potpunosti je interaktivna i višejezična: korisnici mogu surađivati i raspravljati o svojim prijedlozima sa sugrađanima iz svih država članica na 24 službena jezika EU-a. Građane iz svih segmenata društva potiče se da u što većem broju pridonesu oblikovanju vlastite budućnosti putem platforme, ali i da je promiču na društvenim mrežama pod oznakom #BuducnostJeVasa.

Na platformi je zajamčena potpuna transparentnost, što je i jedno od glavnih načela Konferencije, jer će se svi komentari i ishodi događanja prikupljati, analizirati, pratiti i javno objavljivati. Glavne ideje i preporuke s platforme iskoristit će se kao teme za europske panele građana i plenarne sastanke, na kojima će se o njima raspravljati radi donošenja zaključaka Konferencije.

Sva događanja povezana s Konferencijom i unesena na platformu prikazivat će se na interaktivnoj karti, pa građani mogu putem interneta pogledati koja su događanja dostupna i prijaviti se za sudjelovanje. Organizatorima događanja na platformi su na raspolaganju alati koji olakšavaju organizaciju i promociju inicijativa. Svi sudionici i organizatori događanja moraju poštovati Povelju konferencije o budućnosti Europe, u kojoj su utvrđeni standardi za uljuđenu paneuropsku raspravu.

Platforma je ustrojena oko sljedećih ključnih tema: klimatske promjene i okoliš; zdravstvo; snažnije i pravednije gospodarstvo; socijalna pravda i radna mjesta; EU u svijetu; vrijednosti i prava, vladavina prava, sigurnost; digitalna transformacija; europska demokracija; migracije; te obrazovanje, kultura, mladi i sport.

Osim toga, postoji i „slobodni prostor” za međusektorske i druge teme („Ostale ideje”) jer građani, u potpunosti u skladu s pristupom „odozdo prema gore”, mogu slobodno otvarati sve teme koje su im važne. Na platformi su navedene i informacije o strukturi i radu Konferencije. Otvorena je svim građanima Unije te institucijama i tijelima EU-a, nacionalnim parlamentima, tijelima nacionalne i lokalne vlasti te organizacijama civilnog društva. Na platformi će se u potpunosti poštovati privatnost korisnika i pravila EU-a o zaštiti podataka.

Digitalna platforma konferencije o budućnosti Europe na hrvatskom je jeziku dostupna na sljedećoj poveznici, dok je tekst Zajedničke izjave o Konferenciji o budućnosti Europe, također na hrvatskom jeziku, dostupan je na sljedećoj poveznici.

Europski parlament / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Budućnost Europe: suradnja s građanima radi izgradnje otpornije Europe

Zdravlje, klimatske promjene, socijalna pravednost, digitalna transformacija, uloga EU-a u svijetu te kako ojačati demokratske procese kojima se upravlja EU-om su teme u skladu s općim prioritetima EU-a i pitanjima koja postavili građani, koji će, u konačnici, odlučiti će o kojim će se temama raspravljati na Konferenciji o budućnosti Europe.

Konferencija o budućnosti Europe završila s radom

Predsjednica Roberta Metsola u ime Europskog parlamenta, francuski predsjednik Emmanuel Macron u ime predsjedništva Vijeća i predsjednica Ursula von der Leyen u ime Europske komisije, na današnjoj su završnoj svečanosti primili konačno izvješće o ishodu Konferencije od supredsjedatelja Izvršnog odbora Konferencije.

Istraživanje EP-a: EU sredstva samo za države koje poštuju vladavinu prava

Velika većina ili 60 % Europljana i Europljanki očekuje da će projekti iz plana oporavka Next Generation EU pomoći njihovoj zemlji u prevladavanju gospodarskih i društvenih posljedica pandemije koronavirusa. Međutim, čak 41 % njih sumnja u sposobnost svojih nacionalnih vlada da pravilno koriste EU sredstva.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER