Konferencija o budućnosti Europe: Mladi i budućnost kulture

Rasprava se može pratiti na Facebook stranici Europskog parlamenta u Hrvatskoj

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj poziva vas na raspravu na temu mladih i budućnosti europske kulture koju će u utorak 15. lipnja u 10 sati u zgradi Exportdrva u Rijeci otvoriti riječki gradonačelnik Marko Filipović.

Riječ je o nastavku procesa Konferencije o budućnosti Europe organiziranog u svibnju u suradnji Ureda i Hrvatskog sabora, tijekom kojeg su se rektori i studenti 10 sveučilišnih gradova, među ostalim i Rijeke, osvrnuli na čitav niz pitanja vezanih uz reformu europskih društava i gospodarstava.

U raspravi Mladi i budućnost kulture sudjeluju zastupnice i zastupnik u Europskom parlamentu: Romana Jerković (SDP, S&D), Predrag Fred Matić (SDP, S&D - uključenje videovezom) te Željana Zovko (HDZ, EPP - uključenje videovezom), zastupnik u Hrvatskom saboru Marko Pavić, direktorica projekta Europska prijestolnica kulture - Rijeka 2020. Irena Kregar Šegota te Sara Sušanj, studentica Filozofskog fakulteta u Rijeci.

Uz riječkog gradonačelnika Marka Filipovića, uvodni govor održat će i rektorica riječkog sveučilišta Snježana Prijić - Samardžija (video porukom).

Program:

  • 10.00 - Otvaranje konferencije uz obraćanje rektorice riječkog sveučilišta Snježane Prijić - Samardžije (video poruka)
  • 10.05 - Uvodni govor gradonačelnika Grada Rijeke Marka Filipovića
  • 10.15 - Panel rasprava: Zastupnice i zastupnik u EP-u Romana Jerković (SDP, S&D), Predrag Fred Matić (SDP, S&D; uključenje videovezom) te Željana Zovko (HDZ, EPP; uključenje videovezom), zastupnik u Hrvatskom saboru Marko Pavić, direktorica projekta Rijeka Europska prijestolnica kulture 2020. Irena Kregar Šegota te studentica Filozofskog fakulteta u Rijeci Sara Sušanj
  • 11.15 - Vođeni posjet izložbi Fiume Fantastika

Raspravu možete pratiti na Facebook stranici Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Partneri Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj u organizaciji panel rasprave su EPK Rijeka 2020., Sveučilište u Rijeci te novootvoreni riječki Europe Direct centar.

Konferencija o budućnosti Europe je niz javnih rasprava koji omogućuje građankama i građanima iznošenje ideja i izradu prijedloga za buduće politike EU-a. Sastavni dio Konferencije je višejezična digitalna platforma, pokrenuta 19. travnja 2021., na kojoj građanke i građani mogu razmjenjivati ideje, povezivati se, predlagati rješenja i inicijative te različite aktivnosti. Građane iz svih segmenata društva potiče se da u što većem broju pridonesu oblikovanju vlastite budućnosti putem platforme, ali i da je promiču na društvenim mrežama pod oznakom #BuducnostJeVasa. Uz panele i rasprave, građani će moći sudjelovati i u radu plenarne skupštine u kojoj je za njih rezervirano 108 mjesta. Jednak broj namijenjen je predstavnicima nacionalnih parlamenata te eurozastupnicima. U radu plenarne skupštine sudjelovat će još predstavnici Vijeća EU-a, Europske komisije, Odbora regija, Europskog gospodarskog i socijalnog odbora, socijalnih partnera i civilnog društva. Konferencija o budućnosti Europe svečano je otvorena 9. svibnja u Europskom parlamentu u Strasbourgu koji će također biti domaćin inauguracija prve plenarne skupštine 19. lipnja 2021.

 

  • Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Paris 2024: Čarobno okruženje za još čarobnije otvorenje Olimpijskih igara

Prvi put u povijesti Olimpijskih i Paraolimpijskih igara, svečanost otvorenja neće se održati na stadionu, već u središtu grada domaćina - na ponovno čistoj rijeci čija bi kvaliteta vode trebala omogućiti kupanje, ali i održavanje pojedinih plivačkih natjecanja na Ljetnim olimpijskim igrama #Paris2024.

U Rijeci održana rasprava na temu mladih i kulture

U sklopu procesa Konferencije o budućnosti Europe, Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj u Rijeci je organizirao raspravu na temu mladih i kulture na kojoj je bilo riječi o europskim programima potpore, suradnji institucija i umjetnika, ostavštini programa Rijeka EPK 2020. te novim kulturnim formatima.

U Zadru održan panel na temu mladih i budućnosti Mediterana

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj u Zadru je održao panel na temu mladih i budućnosti Mediterana. Dio je to tematskih rasprava u sklopu procesa Konferencije o budućnosti Europe tijekom kojeg građanke i građani u svim državama članicama EU-a imaju priliku iznijeti ideje i prijedloge za reformu europskog bloka.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER