Podržite Inicijativu „Stop rezanju peraja – stop trgovini!“

Broj morskih pasa oko Europe drastično je pao, a posljedice gubitka te vrste mogu biti pogubne za sve u moru i nas koji ovisimo o moru

Cilj Inicijative „Stop rezanju peraja – stop trgovini!“ je zaustaviti trgovinu perajama u EU-u, uključujući uvoz, izvoz i provoz peraja koje nisu prirodno pričvršćene uz tijelo životinje.

Budući da rezanje peraja sprječava djelotvornu provedbu mjera očuvanja morskih pasa, Inicijativa traži da se područje primjene Uredbe (EU) br. 605/2013 proširi na trgovinu perajama, tj. da Europska komisija predloži novu uredbu u kojoj će se izraz „s perajama prirodno pričvršćenima” odnositi i na sve oblike trgovine morskim psima i ražama u EU-u.

 

Europska građanska inicijativa Stop Finning — Stop the Trade započela je s prikupljanjem potpisa 1. veljače 2020. Građani/ke EU-a od tada imaju godinu dana da podrže traženu promjenu u zakonu o trgovini perajama za koju do 31. siječnja 2022. godine treba prikupiti milijun potpisa. Preostalo je još 90 dana za zaustavljanje perajolova, a za uspjeh inicijative potrebno je još 661.000 glasova Europljana i Europljanki.

U trenutku objave ovog članka, Inicijativu je podržalo 3.497 (42,33 %) od potrebnog 8.261 građanina/ki Republike Hrvatske.

U posljednjih mjesec dana Inicijativu je podržalo 339.000 građana država članica EU-a, a najveći rast zabilježen je u Njemačkoj (13.464), Francuskoj (5.116), Italiji (4.595) i Španjolskoj (2.528). Inicijativu je prošlog mjeseca podržalo i 2.489 Mađara, 2.205 Nizozemaca i 1.318 Austrijanaca.

Inicijativu su dosad u najvećem broju podržali građani/ke Francuske (93.590) i Njemačke (91.652), koji su premašili broj potrebnih glasova u te dvije zemlje, a slijede ih građani/ke Španjolske (31.033), Italije (29.837) i Portugala (18.093).

© Vitomir Maričić

Naš najuspješniji ronilac na dah i svjetski rekorder, Vitomir Maričić, jedan je od ambasadora kampanje STOP FINNING koja zahvaljujući vašoj podršci može pomoći da se zaustavi ovaj negativan trend.

„Apeliram na sve ljubitelje mora da skrenu pažnju na ovu kampanju, tj. inicijativu. Kao što vjerojatno većina čitatelja i zna, morski psi su ključni grabežljivci u moru. Efekti izostanka takvog apexa nisu samo špekulativni, studija koju su Amerikanci proveli u Atlantiku, pokazala je da kada je 11 vrsta morskih pasa došlo do kritičnih brojki, 12 od 14 vrsta kojima su se hranili toliko je naraslo da su uništili vrste ispod njih. Naravno, dalje u toj spirali, sve skupa vodi tome da se Ocean opustoši. Koliko god moćan to sustav, bio ravnoteža Oceana i prirode općenito je osjetljiv mehanizam. Predviđanja su da će, ako se opadanje vrsta morskih pasa nastavi ovim tempom, doći do izumiranja većine vrsta nakon 10-ak godina. To je nevjerojatno malo vremena, a posljedice su ireverzibilne.“ - kazao je Vitomir Maričić.

Ono s čime možda prosječan čitatelj nije upoznat je činjenica da je upravo finning najveći ubojica morskih pasa. Morski psi nemaju cijenjeno meso, medicinsku upotrebu, zapravo, nema pretjerane koristi loviti ih. Najvrjednije na njima su njihove peraje, koje se služe kao svojevrsni ukras, jer ni peraje kao ni meso nemaju neki okus u kineskim juhama. Tradicionalne juhe od peraje morskog psa su statusni simbol za bogate Kineze, a s kineskim ekonomskim rastom raste i broj ljudi koji si to mogu i žele priuštiti. Radi ove dekoracije godišnje strada od 88 do 100 milijuna morskih pasa. Velika većina toga je iz Europe, a francuske, portugalske i španjolske flote imaju najveći broj ulova na svijetu i sramotni su prvaci u ovoj barbarskoj praksi ribolova, ustvari perajolova, jer morske pse bacaju natrag u more nakon što im odrežu peraje.

Vitomir Maričić / vitomirmaricic.com

„Na koji način možemo to promijeniti? Prakticiranjem svojih građanskih prava pred EU i podržavanjem inicijative Stop Finning – Stop the trade (Stop rezanju peraja – stop trgovini) kojom možemo utjecati na zakonodavstvo EU-a. Ukoliko se zabrani trgovina perajama, drastično će pasti i izlov morskih pasa, jer će se cijelim morskim psom moći daleko teže i skuplje trgovati. Na ovaj način se donekle osigurava i da se barem iskoristi cijelo tijelo životinje. Za potpisivanje ove inicijative potrebne su dvije minute i ako se Europa ozbiljno angažira imamo šansu ostaviti more kakvo je bilo i idućim generacijama. U nastavku je službeno priopćenje za medije STOP FINNING inicijative kojoj sam jedan od ambasadora te vas ovim putem pozivam da stavite svoj potpis za zaštitu morskih pasa i zabranu trgovine perajama morskih pasa u EU. Krenite od sebe, potpišite i podijelite ovu inicijativu! Hvala vam.“ - poručuje Vitomir Maričić.

>>> Pročitajte još >>> WWF: Novi dokazi o ilegalnom ulovu morskih pasa i raža na Mediteranu

 

Morski psi su presudni za zdrav ocean

Iako je uklanjanje peraja na plovilima i u vodama EU-a zabranjeno i obvezno je iskrcavati morske pse s perajama prirodno pričvršćenima uz tijelo, EU je jedan od najvećih izvoznika peraja i važno tranzitno čvorište svjetske trgovine perajama. Također, EU je bitan akter u iskorištavanju morskih pasa te se zbog nedovoljne učestalosti inspekcijskih pregleda na moru peraje i dalje nezakonito zadržavaju, prekrcavaju ili iskrcavaju u EU-u.

Skupina građana iz cijele Europe ujedinila se i zahtijeva zabranu trgovine perajama morskih pasa u Europskoj uniji (EU), kako bi se povećala zaštita ovih ugroženih, ali izuzetno važnih vrsta. Ova trgovina i praksa lova bazira se na okrutnoj i neetičnoj praksi rezanja peraja morskim psima i odbacivanja životinje natrag u ocean dok je još uvijek živa, gdje se onda utopi ili iskrvari.

Zbog visoke komercijalne vrijednosti peraja i upotrebe u tradicionalnoj juhi u azijskoj kulturi ova barbarska praksa sakaćenja živih životinja još se uvijek događa, a Europa je jedan od glavnih igrača u globalnoj trgovini perajama.

Svake godine ubije se između 63 i 273 milijuna morskih pasa, a mnoge su vrste sve više ugrožene širom svijeta. Morski psi su globalno ciljani zbog mesa i jetrenog ulja, ali najveća prijetnja i dalje su trgovci perajama morskih pasa. Strma erozija populacija morskih pasa širom svijeta ima ozbiljne posljedice, jer su mnogi morski psi "apex grabežljivci" – na vrhu piramide i igraju aktivnu ulogu u održavanju zdravih i produktivnih morskih ekosustava.

 

Inicijativu Stop rezanju peraja – stop trgovini! možete podržati putem sljedeće poveznice, a više informacija potražite na stranicama www.stop-finning-eu.org

>>> Podržite kraj trgovine perajama morskih pasa u Europskoj uniji!

  • Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Snøhetta dizajnira novi urbani crveni tepih za legendarnu La Croisette u Cannesu

Projekt vrijedan 160 milijuna eura pokreće se s ciljem ponovnog osmišljavanja prostora legendarnog Bulevara Croisette koji se nije obnavljao još od 1960-ih. Sivilo asfalta ustupit će mjesto novoj promenadi s popločenjem od crvenog granita u koji će se ugraditi mesingane linije i ploče s oznakama turističkih znamenitosti, nazivima većih hotela te palmom kao neizostavnim simbolom grada.

Morski psi i raže u Sredozemlju su u opasnosti!

Iako su morski psi često predstavljeni kao opasni predatori, posebice tijekom ljetne sezone, oni su zapravo u velikoj opasnosti. Sredozemlje je dom najvećem broju ugroženih vrsta morskih pasa i raža na svijetu, a kako se i najbrže zagrijava, opasnost od izumiranja ovih morskih životinja dodatno se povećava.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER