Seaspiracy: Hoćete li pogledati film o kojem svi govore?

Razotkrivanje morskih zavjera ili tek „jeftina imitacija istraživačkog novinarstva“?

Novi Netflixov dokumentarac vodi gledatelje na putovanje širom svijeta otkrivajući brojne uzroke uništavanja oceanskog života, ali njegov narativ odvraća pažnju čak i od nekih uvjerljivih otkrića.

Članovi aktivističke organizacije Sea Shepherd očito su zadovoljni načinom na koji su predstavljeni u novom Netflixovom dokumentarcu redatelja Alija Tabrizija. Dapače, u organizaciji navode kako su prikazani kao organizacija koja prednjači u borbi za očuvanje oceana te se suprotstavlja nehumanom komercijalnom i industrijaliziranom ribolovu kao jednom od vodećih uzroka klimatskih promjena, plastičnog onečišćenja mora i oceana te surovog ubijanja kitova i dupina.

Netflixov dokumentarni film „Seaspiracy“  doista je snimljen poput interkontinentalne odiseje na kojoj redatelj Ali Tabrizi gledatelje vodi na putu iz Azije u Europu i natrag te im otkriva mnoge priče i pozadine uništavanja oceanskog života, a svaka je šokantnija od prethodne.

Film započinje proučavanjem golemih količina oceanskog otpada, no uskoro se nastavlja nizanjem brojnih prikaza uništenja morskih ekosustava i korupcije, od milijuna ubijenih morskih pasa kao slučajnog ulova do organizacija za zaštitu okoliša za koje Tabrizi sugerira da su motivirane profitom. Međutim, kako navodi The New York Times, stil filma često podsjeća na „jeftinu imitaciju istraživačkog novinarstva.“

Tijekom cijelog filma  Tabrizi naglašava osjećaj hitnosti, strepnje i straha pa tako u luci za tunolovce u Japanu i uzgajalištu lososa u Škotskoj potajno snima pod okriljem noći. Primjerice, tržišta peraja morskih pasa u Kini snimana su špijunskim kamerama, a napori na istraživanju kršenja ljudskih prava u tajlandskoj ribarskoj industriji padaju u drugi plan isticanjem rizika kojima su Tabrizi i njegov tim bili izloženi tijekom snimanja.

„Seaspiracy“ jednim svojim dijelom ipak ima dobru priču i na tragu je određenih otkrića, no  prema kritičarki The New York Timesa, Nataliji Winkelman, dojam je kako najbolji trenuci ovog dokumentarca traju vrlo kratko prije nego što se izgube u moru prilično neuvjerljivih teorija zavjere.

Otkako je Netflix 3. ožujka objavio trailer filma, na YouTubeu ga je pogledalo više od pola milijuna gledatelja. Pogledajte ga i odlučite hoćete li pogledati cijeli film.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Berlin i Pariz se krajem 2023. povezuju izravnom željezničkom linijom

Petnaest godina suradnje najvećih europskih željeznica – francuskog SNCF-a i njemačkog Deutsche Bahna, rezultiralo je prijevozom gotovo 25 milijuna putnika. Ova značajna obljetnica bila je prigoda za posebnu ponudu karata po izuzetno povoljnim cijenama, ali i najavu nove izravne linije između dva glavna europska grada.

Prekomjerni izlov uništava riblji fond jednog od najbogatijih svjetskih mora

U jednoj od najznačajnijih afričkih luka, tanzanijskom gradu Dar-es-Salaamu, svakodnevni ulov lokalnih ribolova ugrožavaju ilegalni brodovi koji korištenjem eksploziva uzimaju veći dio ulova, uništavajući pritom koraljne grebene i izlažući ekosustav riziku. 

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER