Beč proglašen „Europskim gradom drveća” za 2021. godinu

Zeleni gradovi: Prošle godine Beč je proglašen najzelenijim gradom na svijetu, a sada ponosno nosi titulu i „Europskog grada drveća”

Glavni grad Austrije dobitnik je ovogodišnje nagrade „Europski grad drveća” koju dodjeljuje Europsko vijeće za arborikulturu, a odlikuje gradove za njihovu brigu o stablima u urbanom području. Ovo priznanje Beč je dobio zahvaljujući posebnoj predanosti sadnji stabala i njihovoj opskrbi vodom putem inovativnog principa „grada spužve”.

Grad Beč okrunjen je titulom „Europski grad drveća” (European City of the Trees – ECOT) za 2021. godinu. Ovom se nagradom odlikuje izuzetna predanost austrijske prijestolnice urbanom ekosustavu. Brojnim istraživanjima i inovativnim mjerama Beč pridonosi boljoj prilagodbi ekosustava klimatskim promjenama. Europsko vijeće za arborikulturu (European Arboricultural Council – EAC) od 2007. dodjeljuje ovu nagradu gradovima koji posvećuju posebnu pozornost svojim stablima.

Voditelj radne skupine EAC-a za nagradu ECOT Jan Goevert istaknuo je održiv bečki sustav upravljanja oborinskim vodama: „Beč stoji uz bok najmlađim dobitnicima nagrade ECOT kao što su Apeldoorn za 2018. i Moskva za 2019. godinu. I ondje odlučujuću ulogu igraju stabla otporna na klimatske promjene i voda. Velika posvećenost Beča stablima može poslužiti kao primjer na koji se mogu ugledati drugi europski gradovi”, objašnjava voditelj skupine.

Dodjela nagrada održana je 22. listopada u sklopu godišnjeg sastanka EAC-a u Beču. Osim već navedenih gradova među dosadašnjim dobitnicima nalaze se i Valencia, Prag, Amsterdam, Krakov i Frankfurt.

Sergey Palchikov, predstavnik Grada Moskve koji je nagradu dobio 2019. godine, uručuje nagradu „Europski grad drveća” bečkoj vijećnici Nini Abrahamczik, koja je nagradu primila u petak 22. listopada 2021. u ime Jürgena Czernohorszkog, člana gradskog poglavarstva za okoliš. © Wiener Stadtgärten / Houdek

Bečko poduzeće za održavanje gradskih vrtova (MA 42) veliku pozornost posvećuje „zelenim plućima” grada. Osim što se brine o oko 500.000 stabala, zaduženo je i za planiranje, gradnju i održavanje 1000 gradskih parkova. Bečki stručnjaci osmišljavaju inovativna rješenja kako bi gradsko drveće učinili otpornijim na klimatske promjene, čime se poboljšava i kvaliteta života u gradu. Pritom važnu ulogu igra sustav navodnjavanja koji stvara najbolje uvjete za zdrava i vitalna stabla.

>>> Pročitajte još >>> Beč je zelena prijestolnica svijeta za 2020. godinu

„Drveće značajno doprinosi zaštiti klime i boljoj kvaliteti zraka u gradu", smatraju u Gradu Beču / Pixabay

Inovativan princip „grada-spužve”

Drveću je potreban odgovarajući prostor za širenje korijenja u tlu s porama u kojima se zadržavaju zrak i voda, što u gradovima često nedostaje. Kod principa takozvanog grada-spužve ispod popločane površine postavlja se sloj šljunka i sitnijih čestica te se stvara više prostora za širenje stabala u tlu. Umjesto u kanalizaciju, oborinske vode usmjeravaju se u taj sloj koji ih poput spužve upija i zadržava, što stablima i tijekom vrućih ljetnih dana omogućuje opskrbu dovoljnom količinom vode. Ovakav princip sa sobom nosi brojne prednosti. Tako se, između ostaloga, na održiv način razvijaju zdrava i otporna stabla koja pozitivno utječu na gradsku mikroklimu, apsorbiraju ugljikov dioksid, svojim velikim krošnjama pružaju hlad, a kao staništa biljnih i životinjskih vrsta potiču i biološku raznolikost.

Godišnje se u Beču posadi oko 4.500 stabala © Wiener Stadtgärten / Houdek

Briga o stablima u Beču kao primjer drugim gradovima

Kako je navelo stručno povjerenstvo nagrade, grad Beč ove je godine odlikovan prije svega zahvaljujući dobrom upravljanju stablima što uključuje i posebne mjere koje provodi gradsko poduzeće MA 42. Zanimljiva je činjenica da su djelatnici ovog poduzeća u suradnji s različitim stručnjacima razvili i patentirali poseban supstrat koji se sastoji od mineralnih i organskih tvari, a poduzeće ga i samostalno proizvodi. Koristi se prilikom sadnje stabala te pospješuje sposobnost skladištenja vode i prozračnost tla.

Sa skupinom stručnjaka izrađen je i popis vrsta drveća koje dobro podnose vibracije, zbijanje tla, visoke temperature i ostale čimbenike karakteristične za urbane sredine. Asortiman drveća u Beču kontinuirano se evaluira i prilagođava, a trenutačno obuhvaća oko 30 različitih vrsta. Na ulicama austrijske metropole najčešće se mogu naći javor, lipa, kesten, jasen, platana i košćela.

Godišnje se u Beču posadi oko 4.500 stabala, a na području grada nalazi se i oko 1.000 automatskih sustava za navodnjavanje. Mlada stabla koja nemaju ovakav automatski sustav zalijevaju se ručno najmanje jednom tjedno, a tijekom velikih vrućina i dva puta tijekom prve tri godine. Osim toga, na debla mladih stabala pričvršćuju se posebne vreće za navodnjavanje zahvaljujući kojima voda polako teče do korijena stabla te se ravnomjerno raspoređuje. Gotovo 150 djelatnika bečkog poduzeća MA 42 svakodnevno opskrbi gradska stabla s oko 300.000 litara vode.

Austrijska prijestolnica također ima katastar stabala koji sadrži informacije kao što su vrsta i visina stabla, obujam debla i promjer krošnje, a u pojedinim slučajevima poznata je i godina sadnje.

EurocommPR / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Beč je dobio svoj stoti park!

Više zelenila i hlada te prostora za rekreaciju i provođenje slobodnog vremena u 22. bečkom okrugu Donaustadt. Otvoren je stoti bečki park koji se prostire na površini od tri hektara, a prilikom njegovog uređenja realizirane su ideje, prijedlozi i želje više od 400 građana i građanki austrijskog glavnog grada.

U Beču je prošle godine posađeno 4.500 stabala

Nadaleko poznata kvaliteta života u austrijskom glavnom gradu povezana je i s visokim udjelom zelenih površina koja iznosi čak 53 posto, što Beč čini jednim od najzelenijih gradova u svijetu! 

Beč do 2025. planira izgraditi 400.000 m2 zelenih površina

U okviru svoje zelene ofenzive Grad Beč planira do 2025. sanirati i izgraditi 400.000 kvadratnih metara zelenih površina. Jedan od 23 takva projekta u 2021. je i obnova Parka kardinala Nagla u trećem bečkom okrugu. Prilikom radova realizirat će se ideje, prijedlozi i želje gotovo tisuću stanovnika tog okruga.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER