Korištenje radara za ekološku održivost vjetroelektrana

Na Brijunima održana radionica na temu korištenja radarske tehnologije za praćenje ptica i šišmiša na projektima izgradnje vjetroelektrana

U srijedu je na Brijunima održana radionica „Radarska tehnologija – napredne metode praćenja ptica i šišmiša u sklopu razvoja projekata vjetroelektrana“ pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, a u organizaciji tvrtki OIKON – Institut za primijenjenu ekologiju, Robin Radar Systems i Supernatural te udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske.

Riječ je o prvoj takvoj radionici i predstavljanju naprednih metoda zaštite prirode korištenjem radarske tehnologije koja se u tu svrhu još nije koristila u Hrvatskoj, iako je široko rasprostranjena u zemljama s razvijenim sektorom korištenja obnovljivih izvora energije. Sudionici radionice – predstavnici Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, stručnjaci zaštite prirode, ulagači u obnovljive izvore energije i ovlaštenici Ministarstva za obavljanje stručnih poslova zaštite okoliša i prirode – raspravljali su o razvoju i izazovima projekata vjetroelektrana u Hrvatskoj, mjerama ublažavanja utjecaja vjetroelektrana te korištenju radarske tehnologije kao rješenja.

  • © OIKON

Sanja Ivelj, načelnica Sektora za energetska tržišta i infrastrukturu, energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, govoreći na temu planiranog razvoja u energetici Republike Hrvatske istaknula ciljeve energetskih politika u ostvarivanju zelene tranzicije u kojima se ističe nužnost suradnje svih aktera za sto brzom tranzicijom prema niskougljičnim ciljevima i gospodarskom rastu.

Direktorica udruženja „Obnovljivi izvori energije Hrvatske“, Maja Pokrovac, istaknula je kako Hrvatska ima izniman potencijal u razvoju obnovljivih izvora energije. „Prvi put na ovoj konferenciji povezujemo zelene ciljeve Hrvatske i EU i potrebe koje postoje u zaštiti okoliša i prirode. Tehnologija koju danas prvi put predstavljamo u Hrvatskoj upravo to čini i omogućava nam da tu sinergiju učinimo boljom“, rekla je Pokrovac.

  • Aljoša Duplić, ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode pri Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja  © OIKON

„Mi kao društvo moramo odgovoriti na izazov transformacije na, ne niskougljično društvo, već na klimatski neutralno društvo. Europska komisija je postavila jasne i prilično ambiciozne ciljeve da mi kao kontinent želimo biti globalni predvodnici na putu u ugljičnu i klimatsku neutralnost. Jedno od rješenja problema na tom putu su upravo obnovljivi izvori energije“, objasnio je Aljoša Duplić, ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode pri Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, naglasivši kako je naša zadaća ne samo da očuvamo, nego i popravimo prirodu i bioraznolikost.

Glavni izazov u razvoju i radu vjetroelektrana jest moguće stradavanje ptica i šišmiša prilikom njihovog sudaranja s rotirajućim lopaticama vjetroturbina. Stoga je pametno planiranje i učinkovite mjere ublažavanja utjecaja vjetroelektrana na ptice i šišmiše ključno za ekološku održivost proizvodnje ove vrste zelene energije. Tradicionalno se praćenje ptica u istraživanom području provodi periodičkim promatranjem putem više različitih metoda  njihovog kretanja, dok se kod šišmiša bilježi njihovo glasanje i ponekad kretanje.

  • Dalibor Hatić, direktor Oikona – Instituta za primijenjenu ekologiju © OIKON

„Cjelovito rješenje nalazi se u povezivanju tradicionalnih metoda praćenja s novim alatima i naprednom analizom podataka koja rezultira puno kvalitetnijom procjenom utjecaja na okoliš i prirodu i učinkovitijom kontrolom i provedbom mjera ublažavanja“, objasnio je Dalibor Hatić, direktor Oikona – Instituta za primijenjenu ekologiju.

„Uporaba radarske tehnologije omogućila bi bolje planiranje i korištenje hrvatskog potencijala energije vjetra, pružajući veće gospodarske dobrobiti i stabilnost opskrbe zelenom energijom, uz istovremenu učinkovitiju zaštitu prirode“, dodao je Hatić.

>>> Pročitajte još >>> Energija vjetra bi mogla postati manje opasna za ptice

  • © OIKON

Način i primjenu radarske tehnologije predstavili su stručnjaci nizozemske tvrtke Robin Radar Systems koji su radili na njezinom razvoju, a svoja iskustva u primijeni te tehnologije podijelili su stručnjaci iz Finske i Danske.

U sklopu predstavljanja radara provedena su ciljana istraživanja ptica i šišmiša na Brijunima te je napravljena nadogradnja sustava za istraživanje šišmiša, što do sada nije bilo dovoljno razvijeno. „Došli smo do toga da znamo koje vrste šišmiša se kreću u prostoru i na koji način ga koriste, što su vrlo vrijedni podaci, značajni ne samo za ovo područje i za Hrvatsku, već i za razvoj cijelog sustava. Vjerujem da će to biti globalna ideja koju ćemo dalje razvijati“, rekla je Mirna Mazija, direktorica tvrtke Supernatural.

„Izuzetno mi je drago što smo mogli doći danas ovdje na ovaj predivan otok i predstaviti mogućnosti ove nove tehnologije koja pomaže u pronalasku rješenja za dostizanje zelene energije, istovremeno štiteći prirodu“, zaključila je Sibylle Giraud iz nizozemske tvrtke Robin Radar Systems.

  • © OIKON
Oikon d.o.o. – Institut za primijenjenu ekologiju vodeća je licencirana i akreditirana konzultantska tvrtka / istraživački institut na području primijenjene ekologije u Hrvatskoj i regiji. U svoje 23 godine iskustva, ova privatna i neovisna tvrtka uspješno je odradila više od 1.400 ugovora za preko 300 zadovoljnih klijenata. Područja u kojima Oikon djeluje su zaštita prirode i okoliša, industrijska ekologija, obnovljivi izvori energije, upravljanje prirodnim resursima, ekološko modeliranje, krajobrazne analize i projektiranje, geografski informacijski sustavi (GIS), daljinska istraživanja i ICT, okolišno pravo, politika i ekonomija, studije izvodljivosti, te upravljanje programima i projektima. Oikon od 2003.  godine ima status znanstvenog instituta, a ovlašten je za obavljanje stručnih poslova zaštite okoliša i prirode, nositelj je licencije za izradu šumskogospodarskih planova, ima dopuštenje za obavljanje poslova zaštite i očuvanja kulturnih dobara, i registriran je za obavljanje geodetske djelatnosti. Od 2019. godine Oikon je UNIGIS studijski centar i ulazna točka za studente iz devet zemalja Jugoistočne Europe (Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije), koji pohađaju online akademski studij iz geoinformatike s diplomom ili certifikatom Sveučilišta u Salzburgu. Također, Oikon je u prosincu 2020. proširio svoje poslovanje na Sloveniju otvaranjem podružnice OIKON SI - Inštitut za trajnostni razvoj d.o.o. u Ljubljani.

 

  • Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Radarskom tehnologijom do ublažavanja utjecaja vjetroelektrana na ptice i šišmiše

„Radarska tehnologija – napredne metode praćenja ptica i šišmiša u sklopu razvoja projekata vjetroelektrana“ naziv je radionice koja se u srijedu 20. listopada održava na Brijunima, u organizaciji OIKON – Instituta za primijenjenu ekologiju, Robin Radar Systemsa, Supernaturala i OIEH te pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, izvijestili su iz OIE Hrvatska.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER