Svi bečki taksiji trebali bi voziti na električni pogon do 2025.

Električni taksiji punit će se na stajalištima i to isključivo iz obnovljivih izvora

U sljedeće dvije godine osam stajališta taksija i 56 vozila u Beču bit će opremljeno modernom tehnologijom koja omogućuje punjenje električnih taksija na jednostavan način dok čekaju na parkirališnim mjestima.

Kako bi se smanjile emisije štetnih plinova i dodatno poboljšala kvaliteta života u gradu, austrijska prijestolnica ulaže i u električne taksije. U sljedeće dvije godine osam stajališta taksija i 56 vozila u Beču bit će opremljeno novom tehnologijom koju je razvilo austrijsko poduzeće Easelink sa sjedištem u Grazu. Do 2025. godine svi taksiji u Beču trebali bi prijeći na električni pogon.

Suvremena tehnologija ugrađuje se u zemlju pa stajališta istovremeno služe i kao mjesta za automatsko punjenje električnih vozila tako da taksisti pritom ne moraju tražiti punionicu niti izlaziti iz vozila. Umjesto punjenja putem kabela, vozila u ovom slučaju s donje strane imaju ugrađen poseban priključak koji se pritiskom na gumb spaja s pločom za punjenje na parkirališnom mjestu.

  • Slijeva nadesno: Peter Hanke, Walter Ruck i Michael Strebl na predstavljanju projekta © Wien Energie / Christian Hofer

Član bečkog poglavarstva za financije i gospodarstvo Peter Hanke ističe da glavni grad Austrije prednjači u području zaštite klime te objašnjava da će Beč i njegovi stanovnici imati koristi od projekta prelaska taksija na električni pogon jer će se time smanjiti emisije štetnih plinova i razina buke te poboljšati kvaliteta zraka u gradu.

„Provodeći inovativne projekte, taksi industrija u Beču pruža dobar primjer i svjesna je svoje odgovornosti prema okolišu. Automatiziranim sustavom za punjenje na stajalištu vozači taksija ubuduće će moći na jednostavan način napuniti svoja električna vozila dok čekaju. Želimo pokazati da je moguće postići održivu mobilnost i tako želimo potaknuti druge branše da učine isto”, kazao je Walter Ruck, predsjednik Bečke gospodarske komore.

  • Električni taksiji u Beču moći će se puniti dok čekaju i to putem priključka na donjoj strani vozila koji se spaja na ploču za punjenje © Wien Energie / Christian Hofer

Za izgradnju infrastrukture punjenja e-vozila i njezino upravljanje u Beču zaduženo je gradsko energetsko poduzeće Wien Energie. „Električni taksiji punit će se strujom koja nastaje isključivo iz obnovljivih izvora energije“, naglasio je predsjednik uprave ovog poduzeća Michael Strebl.

Ovaj pilot-projekt jedinstven je u svijetu, a ima važnu ulogu u tranziciji u području mobilnosti u velikim gradovima. Provodi se do sredine 2024., a financiran je sredstvima iz austrijskog Klimatskog i energetskog fonda u okviru programa „Zero Emission Mobility Implementation” („Implementacija mobilnosti s nultim emisijama”). Osim u Beču, projekt se provodi i u Grazu.

EurocommPR / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Procvat održive mobilnosti primjetan je i na bečkim punionicama

Sve više vozača u Austriji odlučuje se za ekološki prihvatljiviji način prijevoza. Potražnja za električnim punionicama sve je veća te je udvostručena u odnosu na 2020. godinu. Bečko gradsko poduzeće za opskrbu energijom neprestano ulaže u širenje mreže električnih punionica kako bi zadovoljio tako visoku potražnju. U Beču ih je zasad oko 2.000, a u planu je otvaranje još dvjestotinjak.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER