Predstavljanje europskog LIFE projekta BalkanDetox LIFE

U Hrvatskoj su u zadnjih 16 godina otkrivena 32 otrovana bjeloglava supa

Jačanje nacionalnih kapaciteta za borbu protiv trovanja divljih životinja i podizanje svijesti o problemu trovanja u balkanskim zemljama

U Sinju će se dana 21. rujna predstaviti aktivnosti projekta BalkanDetox LIFE koji ima cilj jačanje nacionalnih kapaciteta za borbu protiv trovanja divljih životinja i podizanje svijesti o problemu trovanja u zemljama Balkana. Na skupu će se predstaviti problematika, dosadašnji rad, kao i planirane aktivnosti te razmijeniti iskustava i znanja u raspravi na temu ciljeva i aktivnosti projekta.

Projekt će predstaviti zaposlenici Udruge Biom - Nera Fabijanić, voditeljica projekta, agronomkinja, Boleslaw Slocinski, stručni suradnik za zaštitu prirode i Ivan Budinski, stručni savjetnik, iskusni ornitolog i inženjer šumarstva. Predstavljanje će trajati dva sata, a nakon predstavljanja predviđena je večera uz neformalno druženje.

Predstavljanje projekta će se održati u utorak 21. rujna 2021., od 18-20 sati, Palacina, ulica Andije Kačića Miošića 5, Sinj (kod Muzeja Cetinske krajine)

 

Trovanje je jedan od najčešćih i najopasnijih načina istrebljivanja predatora diljem svijeta. Najčešći način trovanja životinja u Hrvatskoj je ilegalno i namjerno postavljanje zatrovanih mamaca, kao način borbe protiv šteta koje predatori mogu uzrokovati u stočarstvu i lovstvu. Prilikom ovakvih pokušaja trovanja redovito stradavaju druge životinje - pa čak i ljudi! Bjeloglavom supu, u Hrvatskoj zaštićenoj vrsti, to je i danas jedna od najvećih prijetnji.

  • Otrovani suri orao / Foto: Boleslaw Slocinski

Trovanje je doprinijelo izumiranju ili smanjenju broja supova u većem dijelu Europe. Od četiri vrste europskih supova, dvije su na rubu izumiranja (kostoberina i sup starješina). U zadnjih 20 godina pronađeno je 465 otrovanih supova u 227 odvojenih slučajeva trovanja u zemljama jugoistočne Europe. U Hrvatskoj su u zadnjih 16 godina otkrivena 32 otrovana bjeloglava supa, 19 škanjaca, 20 gradskih golubova, 11 čagljeva, tri bijele rode, dva vuka, dvije vidre, dva orla štekavca, te medvjed, suri orao, sova kukuvija, lisice, kune bjelice. Truju se redovno i domaće životinje – krave, psi i mačke. Pronađeni slučajevi su samo manji dio ukupne brojke. Problem je raširen i vrlo ozbiljan.

Svi zainteresirani za dolazak na predstavljanje mole se za prijavu putem sljedeće e-mail adrese: nera.fabijanic@biom.hr, kako bi se prostor mogao pripremiti sukladno nužnim epidemiološkim mjerama.

  • Otrovani bjeloglavi sup u Bugarskoj / Foto: Hristo Peshev - FVFF

BALKAN DETOX LIFE  (LIFE19 GIE/NL/001016) 

Projekt „BalkanDetox LIFE – Jačanje nacionalnih kapaciteta za borbu protiv trovanja divljih životinja i podizanje svijesti o problemu trovanja u Balkanskim zemljama“ (LIFE19 GIE/NL/001016) počeo se provoditi u listopadu 2020. godine. Cilj projekta je poboljšanje upravljanja incidentima trovanja divljih životinja i postizanje značajnog smanjenja smrtnosti supova i drugih pogođenih divljih vrsta životinja, osiguravajući stvarni i kontinuirani angažman relevantnih državnih institucija u borbi protiv ovog pitanja te osvješćivanje javnosti o ovom problem. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1,832,811.00 eura, a vodi ga Vulture Conservation Foundation iz Nizozemske s projektnim partnerima iz sedam zemalja (Hrvatska, Grčka, Albanija, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Srbija i Bugarska).

Projekt traje pet godina (2020.-2025.), a njegovi specifični ciljevi su:

  1. poboljšanje dostupnosti informacija o opsegu i problemu trovanja
  2. osiguravanje angažmana relevantnih državnih institucija u borbi protiv ilegalnih trovanja divljih životinja
  3. povećavanje broja otkrivenih slučajeva trovanja i procesuiranje istih
  4. povećanje svijesti javnosti o problem trovanja
  5. smanjenje broja slučajeva trovanja divljih životinja kao proizvod podizanja svijesti šire javnosti o ilegalnoj uporabi otrova u okolišu i opasnosti koje predstavlja za ljudsko zdravlje i divlje životinje
  6. uspostava nacionalne radne skupine za borbu protiv trovanja i izrada operativnih protokola u slučaju trovanja

Više informacija možete pronaći na mrežnim stranicama projekta, dok novosti možete pratiti putem Facebook stranice BalkanDetox LIFE.

The Vulture Conservation Foundation (VCF) je međunarodna nevladina organizacija posvećena očuvanju europskih supova. VCF ima bogato iskustvo uzgoja u zatočeništvu, reintrodukcije i obnavljanja populacija supova, te zaštite i očuvanja supova u njihovim prirodnim staništima, a uključen je u mnoge velike projekte očuvanja supova širom Europe, od Portugala i Španjolske do Alpa i diljem Balkana do Grčke i Cipra.

 

  • Projekt sufinanciraju Program LIFE Europske unije i Fond za zaštitu okoliša.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Novo LIFE programsko razdoblje (LIFE 2021.-2027.)

Program LIFE jedini je financijski instrument Europske unije namijenjen isključivo financiranju aktivnosti na području zaštite okoliša, prirode i klime s ciljem provedbe, poboljšanja i razvoja EU politika i zakonodavstva iz područja okoliša, prirode i klime kroz sufinanciranje projekata s europskom dodanom vrijednošću.

Ne truju se samo divlje životinje, na meti su i kućni ljubimci!

Povodom prošlotjednog slučaja trovanja psa na Mljetu, udruzi Biom obratila se vlasnica usmrćenog psa i napomenula kako su slučajevi trovanja učestala pojava u mjestima Sobra i Zadublje. Prema navodu Velinke Buljan, u zadnja je dva mjeseca samo u Sobri otrovano najmanje 10 pasa i mačaka koji su imali vlasnike te nekolicina mačaka bez vlasnika.

BalkanDetox LIFE: Novi projekt protiv ilegalnog trovanja divljih životinja

Cilj projekta koji financira program LIFE Europske unije je podizanje svijesti i jačanje nacionalnih kapaciteta za borbu protiv problema trovanja divljih životinja u zemljama Balkana. Trovanje je jedan od najvažnijih uzroka smrtnosti i smanjenja populacije brojnih ugroženih i zaštićenih vrsta.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER