Snøhetta gradi prvi energetski pozitivan hotel u Arktičkom krugu

Hotel koji proizvodi dovoljno energije potrebne i za njegovo rušenje

Arhitektonska tvrtka Snøhetta je predstavila inovativan projekt izgradnje Hotela Svart po narudžbi norveške tvrtke za održivi turizam Arctic Adventure. Građevina prstenastog oblika bit će smještena unutar Arktičkog kruga, na rubu norveškog fjorda Holandsfjorden i u podnožju ledenjaka Svartisen, a dizajnirana je prema strogim norveškim Powerhouse standardima.

Arhitektonska tvrtka Snøhetta, koja se uspješno bavi i dizajniranjem namještaja, uređenjem interijera i krajobraznom arhitekturom, nedavno je predstavila inovativan projekt Hotela Svart po narudžbi norveške tvrtke za održivi turizam Arctic Adventure. Građevina prstenastog oblika bit će smještena unutar Arktičkog kruga, na rubu norveškog fjorda Holandsfjorden i u podnožju ledenjaka Svartisen, a dizajnirana je prema strogim norveškim Powerhouse standardima koji su razvili Snøhetta i njihovi partneri s ciljem određivanja smjernica za izgradnju energetski pozitivnih i održivih građevina.

Prstenasti oblik i inspiracija norveškom ribarskom tradicijom

Građevina je dizajnirana u obliku prstena koji posjetiteljima omogućuje osjećaj potpune interakcije s okolišem te je inspirirana tradicionalnim norveškim ribolovnim strukturama. Prva je fiskehjell, drvena konstrukcija u obliku slova A, koja služi za sušenje ribe, a druga je rorbue i predstavlja tip sezonske kuće koju norveški ribari koriste tijekom sezone ribolova. Ove dvije reference pridonijele su dizajnu nosive strukture sastavljene od niza kosih stupova koji građevinu drže iznad vode, zahvaljujući čemu ostvaruje minimalan kontakt s ekosustavom. Na ovaj je način oblikovana i šetnica oko prstena hotela na kojoj će posjetitelji moći uživati ​​tijekom ljetnih mjeseci.

„Izgradnja u ovako dragocjenom okolišu postavlja jasne obveze očuvanja prirodnih ljepota, kao i njegovog biljnog i životinjskog svijeta“, izjavio je Kjetil Trædal Thorsen, osnivački partner Snøhetta. „Za nas je vrlo važan cilj izgraditi održivu zgradu koja će imati minimalan utjecaj na ovu prekrasnu prirodu. Izgradnja energetski pozitivnog hotela s minimalnim utjecajem na okoliš uz poštivanje svih njegovih jedinstvenih značajki, bitni su čimbenici stvaranja održivog turističkog odredišta.“

Strogi norveški standardi

Tvrtka Snøhetta je razvila Powerhouse standard u suradnji s partnerskim tvrtkama Entra, Skanska, ZERO Emission Resource Organization i Asplan Viak, a sam standard pretpostavlja izgradnju energetski pozitivnih građevina koje će u periodu od 60 godina stvoriti dovoljno obnovljive energije koja će biti dovoljna ne samo za svakodnevnu potrošnju, već i za njihovu izgradnju, proizvodnju materijala, pa čak i za njihovo rušenje kada za to dođe vrijeme.

Kako bi se postigla ova visoko zahtjevna razina održivosti, Snøhetta je na lokaciji budućeg hotela provela opsežno istraživanje solarnih uvjeta tijekom cijele godine. Time je unutar prstenastog oblika građevine na najoptimalniji način određen položaj soba, restorana i terasa, kako bi se što više iskoristila raspoloživa solarna energija.

Solarni paneli na krovu  bit će tijekom ljetne sezone daleko efikasniji od onih postavljenih na krovovima u južnijim predjelima Norveške, jer će proizvoditi više energije zbog gotovo 24-satne dnevne svjetlosti. Posjetiteljima neće biti hladno ni tijekom zimskih mjeseci – za grijanje će se koristiti geotermalna energija dostupna iz tla ispod samog hotela.

Tvrtka Snøhetta je projektirala i prvi europski podvodni restoran naziva „Under“, čiji se početak izgradnje očekuje ovog mjeseca, a otvorenje je planirano u ožujku 2019. godine.

S.F. / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Arboricole: sinergija suvremene arhitekture i visoke kvalitete življenja

Uz korištenje prirodnih materijala, vegetacije i obnovljivih izvora energije u suvremenom urbanom okruženju, Arboricole je izvrstan primjer biofilnog dizajna. Suvremena arhitektura slavi prirodu i uz nju se usko povezuje, i to ne samo zbog ostvarivanja povlastica zelene gradnje, već i zbog potrebe smanjenja stresa, povećanja funkcionalnosti i poticanja kreativnosti.

Ove biofilne kuće proizvode više energije nego što je troše

Nije tajna da je građevinski sektor resursno vrlo intenzivna industrija, no kalifornijska neprofitna organizacija Green New World vjeruje kako budućnost izgradnje može i treba biti zelenija i zdravija, a k tome može i sama proizvoditi energiju.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER