Bečka zračna luka uskoro postaje klimatski neutralna!

Bečka ZL Schwechat prva „zelena” zračna luka u Europi

Sljedeće godine zračna luka Schwechat trebala bi u pogon pustiti najveći solarni sustav u Austriji čija će ukupna površina odgovarati onoj 48 nogometnih igrališta

Bečka zračna luka Schwechat nastavlja provoditi mjere kojima nastoji doprinijeti zaštiti klime. Tako je u srijedu najavljeno da će se na području zračne luke izgraditi najveći fotonaponski sustav u Austriji. Obuhvaćat će osam solarnih sustava ukupne snage oko 24 MW koji će se prostirati na površini od oko 24 hektara, što otprilike odgovara površini 48 nogometnih igrališta. Očekuje se da će se ondje godišnje proizvoditi otprilike 30 milijuna kWh električne energije. Time bi trebali pokriti trećinu potrošnje struje na aerodromu, a tolika količina energije dovoljna je, primjerice, za opskrbu oko 7.000 kućanstava godišnje.

Aerodrom Schwechat je s postavljanjem solarnih sustava započeo još 2016. godine. Na području zračne luke dosad je instalirano ukupno pet takvih sustava koji se uglavnom nalaze na krovovima zgrada ili hangara, a sada namjeravaju postaviti još tri nova. Dva manja nalazit će se na parkiralištu, a jedan će biti smješten na površini u neposrednoj blizini piste. Izgradnja novih solarnih sustava trebala bi započeti ovog proljeća, dok bi na ljeto 2022. trebali biti pušteni u rad.  

  • Zračna luka Wien Schwechat / Unsplash

Postavljanje solarnih sustava samo je jedna od brojnih mjera koje ova zračna luka provodi s ciljem postizanja klimatske neutralnosti. Tako se, primjerice, postojeća rasvjeta postupno zamjenjuje ekološki prihvatljivim LED rasvjetnim tijelima. Bečki aerodrom sve se više oslanja i na električnu mobilnost, a trenutačno ima više od 380 e-vozila. Nova i moderna zgrada Vienna Airport Office Park 4 koristi geotermalnu energiju te je već nekoliko puta proglašena najodrživijom poslovnom zgradom u Austriji.

Posljednjih je godina zračna luka Schwechat smanjila emisiju CO2 za 70 %, a potrošnju energije za više od 40 %. Predsjednik uprave Günther Ofner istaknuo je da je ova zračna luka na dobrom putu da postane prva „zelena” zračna luka u Europi te da će za samo nekoliko godina postići klimatsku neutralnost.

EurocommPR / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Bečki Smart Campus u pet godina uštedio 10.000 tona CO2

Smart Campus nova je centrala najvećeg austrijskog poduzeća za distribuciju električne energije i prirodnog plina Wiener Netze. Objekt raspolaže pametnom tehnologijom i fotonaponskim modulima i izgrađen je prema standardima pasivne kuće te je u pet godina uštedio 10.000 tona CO2. Centrala osigurava 2.400 radnih mjesta i pridonosi zaštiti okoliša na mnoge načine.

IRENA: Troškovi proizvodnje obnovljive energije u 2018.

Obnovljivi izvori energije postaju sve konkurentniji način zadovoljavanja novih potreba za električnom energijom. Opsežno izvješće o troškovima „obnovljivaca“ Međunarodne agencije za obnovljive izvore energije (IRENA) ističe najnovije trendove za svaku od glavnih tehnologija obnovljivih izvora energije.

Vlasnici kuća u Italiji sada mogu besplatno instalirati fotonaponske sustave

Talijanska vlada je povećala potpore za energetsku obnovu zgrada i projekte nadogradnje obnovljivih izvora energije, uključujući fotonaponske sustave i sustave za pohranu energije za koje će se umjesto dosadašnjih 50 od sada financirati 110 posto troškova! To je tek dio nove uredbe talijanske vlade koja je prošlog tjedna izglasala paket mjera za oživljavanje gospodarstva kao odgovor na krizu COVID-19.

Trećina svjetske energije dolazi iz obnovljivih izvora energije

Međunarodna agencija za obnovljive izvore energiju (IRENA – International Renewable Energy Agency) prošlog je tjedna objavila najnovije podatke koji ukazuju na impresivan rast energije vjetra i sunca, što je doprinijelo promjenama u izvorima energije širom svijeta. Čak trećina globalno proizvedene energije sada se povezuje s obnovljivim izvorima energije.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER