Beč dobiva novi park, najveći u posljednjih 40 godina

Bečkom zelenom ofenzivom u sljedećih pet godina namjerava se stvoriti oko 400.000 m2 novih gradskih zelenih površina

Na području nekadašnje željezničke stanice u drugom bečkom okrugu nastat će novi park površine 93.000 m2. Poseban fokus je na očuvanju biološke raznolikosti na tom području.

Do 2025. godine na području nekadašnje željezničke stanice Nordbahnhof u drugom bečkom okrugu Leopoldstadt niknut će novi park površine 93.000 m2. Bit će to najveći park koji je izgrađen od 1974. godine. Tad je u povodu Bečke međunarodne vrtne izložbe u 10. okrugu Favoriten nastao Kurpark Oberlaa čija površina danas iznosi oko 608.600 m2.

Pri uređenju parka Freie Mitte austrijska se prijestolnica okreće novim rješenjima. Bit će to dom brojnih biljnih i životinjskih vrsta gdje bi priroda u velikoj mjeri trebala ostati netaknuta. Osim toga, bit će očuvane postojeće topografske karakteristike, uključujući visinske razlike, kao i dio tračnica stare željezničke stanice. Poseban je fokus na očuvanju biološke raznolikosti. Na tom području već obitava nekoliko zaštićenih vrsta poput zelene krastače i livadne gušterice. Cilj je stvoriti zelenu oazu koja će biti više od običnog gradskog parka. Ondje će biljne i životinjske vrste moći nesmetano živjeti, a stanovnici austrijske metropole i turisti moći će se rekreirati i opustiti te promatrati prirodu. 

Park će tako dobiti površine za odmaranje i sunčanje, sportske sadržaje, poligon za bicikliste i zajedničke vrtove. Osim toga, u sljedećih nekoliko godina nastat će i skate park, dječja igrališta i ograđene zone za pse. Sadnja oko 300 novih stabala pozitivno će utjecati na mikroklimu ovog područja. U postupak planiranja bili su uključeni i građani koji su mogli poslati svoje ideje za uređenje parka.

  • Novi park Freie Mitte  trebao bi biti završen do 2025. © Wiener Stadtgärten

Izgradnja parka odvijat će se u nekoliko faza. Sredinom srpnja ove godine postavljen je kamen temeljac, a u istom mjesecu započinju i radovi na prva dijela ukupne površine oko 21.000 m2 koji bi trebali biti završeni ove jeseni. Kako bi se osigurala zaštita biljnog i životinjskog svijeta, građevinske radove nadzirat će posebna ekološka inspekcija.

Park Freie Mitte važan je dio zelene ofenzive austrijske prijestolnice u sklopu koje se u sljedećih pet godina gradnjom parkova namjerava stvoriti oko 400.000 m2 novih gradskih zelenih površina

  • © Arge Praterstern, KENH Architekten und DnD Landschaftsplanung

Trenutno izuzetno frekventan kružni tok bečkog Pratersterna, također u drugom bečkom okrugu Leopoldstadt, do ljeta 2022. godine postat će nova gradska zelena oaza s dvostruko većom zelenom površinom.

  • © Arge Praterstern, KENH Architekten und DnD Landschaftsplanung

EurocommPR / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Kako se Beč štiti od vrućine?

Grad Beč provodi niz mjera kojima želi sniziti temperature u gradu, kao i pomoći građanima da se lakše nose s vrućinama. Putem posebne telefonske linije građani mogu dobiti savjete kako bi nakon izlaganja vrućini prepoznali simptome dehidracije ili sunčanice i saznali trebaju li se obratiti liječniku.

U Beču je prošle godine posađeno 4.500 stabala

Nadaleko poznata kvaliteta života u austrijskom glavnom gradu povezana je i s visokim udjelom zelenih površina koja iznosi čak 53 posto, što Beč čini jednim od najzelenijih gradova u svijetu! 

Resselpark postaje zeleni dnevni boravak obnovljenog Muzeja grada Beča

Nakon višegodišnje obnove Muzej grada Beča (Wien Museum) ponovno bi se trebao otvoriti krajem 2023., a do tada će se ispred ove bečke muzejske ustanove urediti i više od 6 500 četvornih metara zelenih površina. Resselpark će postati svojevrsni zeleni dnevni boravak s novim zelenim površinama, drvećem, grmljem i vodenim površinama.

Beč do 2025. planira izgraditi 400.000 m2 zelenih površina

U okviru svoje zelene ofenzive Grad Beč planira do 2025. sanirati i izgraditi 400.000 kvadratnih metara zelenih površina. Jedan od 23 takva projekta u 2021. je i obnova Parka kardinala Nagla u trećem bečkom okrugu. Prilikom radova realizirat će se ideje, prijedlozi i želje gotovo tisuću stanovnika tog okruga.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER