Beč dobiva novi park, najveći u posljednjih 40 godina

Bečkom zelenom ofenzivom u sljedećih pet godina namjerava se stvoriti oko 400.000 m2 novih gradskih zelenih površina

Na području nekadašnje željezničke stanice u drugom bečkom okrugu nastat će novi park površine 93.000 m2. Poseban fokus je na očuvanju biološke raznolikosti na tom području.

Do 2025. godine na području nekadašnje željezničke stanice Nordbahnhof u drugom bečkom okrugu Leopoldstadt niknut će novi park površine 93.000 m2. Bit će to najveći park koji je izgrađen od 1974. godine. Tad je u povodu Bečke međunarodne vrtne izložbe u 10. okrugu Favoriten nastao Kurpark Oberlaa čija površina danas iznosi oko 608.600 m2.

Pri uređenju parka Freie Mitte austrijska se prijestolnica okreće novim rješenjima. Bit će to dom brojnih biljnih i životinjskih vrsta gdje bi priroda u velikoj mjeri trebala ostati netaknuta. Osim toga, bit će očuvane postojeće topografske karakteristike, uključujući visinske razlike, kao i dio tračnica stare željezničke stanice. Poseban je fokus na očuvanju biološke raznolikosti. Na tom području već obitava nekoliko zaštićenih vrsta poput zelene krastače i livadne gušterice. Cilj je stvoriti zelenu oazu koja će biti više od običnog gradskog parka. Ondje će biljne i životinjske vrste moći nesmetano živjeti, a stanovnici austrijske metropole i turisti moći će se rekreirati i opustiti te promatrati prirodu. 

Park će tako dobiti površine za odmaranje i sunčanje, sportske sadržaje, poligon za bicikliste i zajedničke vrtove. Osim toga, u sljedećih nekoliko godina nastat će i skate park, dječja igrališta i ograđene zone za pse. Sadnja oko 300 novih stabala pozitivno će utjecati na mikroklimu ovog područja. U postupak planiranja bili su uključeni i građani koji su mogli poslati svoje ideje za uređenje parka.

  • Novi park Freie Mitte  trebao bi biti završen do 2025. © Wiener Stadtgärten

Izgradnja parka odvijat će se u nekoliko faza. Sredinom srpnja ove godine postavljen je kamen temeljac, a u istom mjesecu započinju i radovi na prva dijela ukupne površine oko 21.000 m2 koji bi trebali biti završeni ove jeseni. Kako bi se osigurala zaštita biljnog i životinjskog svijeta, građevinske radove nadzirat će posebna ekološka inspekcija.

Park Freie Mitte važan je dio zelene ofenzive austrijske prijestolnice u sklopu koje se u sljedećih pet godina gradnjom parkova namjerava stvoriti oko 400.000 m2 novih gradskih zelenih površina

  • © Arge Praterstern, KENH Architekten und DnD Landschaftsplanung

Trenutno izuzetno frekventan kružni tok bečkog Pratersterna, također u drugom bečkom okrugu Leopoldstadt, do ljeta 2022. godine postat će nova gradska zelena oaza s dvostruko većom zelenom površinom.

  • © Arge Praterstern, KENH Architekten und DnD Landschaftsplanung

EurocommPR / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Novo LIFE programsko razdoblje (LIFE 2021.-2027.)

Program LIFE jedini je financijski instrument Europske unije namijenjen isključivo financiranju aktivnosti na području zaštite okoliša, prirode i klime s ciljem provedbe, poboljšanja i razvoja EU politika i zakonodavstva iz područja okoliša, prirode i klime kroz sufinanciranje projekata s europskom dodanom vrijednošću.

Predstavljen novi izgled bečkog trga Praterstern

Trenutno izuzetno frekventan kružni tok bečkog Pratersterna do ljeta 2022. godine postat će nova gradska zelena oaza s dvostruko većom zelenom površinom. Nakon glasne kritike upućene iz redova bečkih Zelenih, „optužena“ Ulli Sima, koja je u bečkoj gradskoj upravi zadužena za inovacije, urbanističko planiranje i mobilnost, ponovno je revidirala plan obnove ovog trga nakon stupanja na dužnost prošle jeseni.

Bečku ulicu Zollergasse sada hladi i „potok“, a sadnja XL drveća slijedi na jesen

U srijedu je u Beču otvorena preuređena ulica Zollergasse u sedmom gradskom okrugu Neubau. Tijekom posljednjih nekoliko mjeseci provedene su mjere smirivanja prometa i ozelenjavanja između križanja s ulicama Lindengasse i Mariahilfer Straße, a sadnja stabala s već široko formiranim krošnjama i debljim deblima planira se na jesen, kada će vremenski uvjeti ipak biti naklonjeniji njihovom uspješnom rastu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER