Francuska i Njemačka prve u svijetu zabranjuju ubijanje neželjenih muških pilića

Francuski ministar poljoprivrede potvrdio je uvođenje zabrane drobljenja muških pilića i njihovog usmrćivanja plinom

Diljem svijeta godišnje se ubije oko sedam milijardi muških pilića, a od toga oko 50 milijuna u Francuskoj i 45 milijuna u Njemačkoj. Budući da muški pilići ne polažu jaja i ne rastu dovoljno veliki da postanu brojleri, u intenzivnoj se peradarskoj proizvodnji smatraju suvišnima te se obično ubijaju ubrzo nakon izdvajanja - samo nekoliko dana nakon što se izlegu. Metode ubijanja su uistinu užasne te uključuju gušenje ugljikovim dioksidom i postupak maceracije pomoću brze brusilice.

Nakon što je početkom prošle godine Francuska najavila zabranu raširene prakse izdvajanja i ubijanja muških pilića, francuski ministar poljoprivrede Julien Denormandie krajem prošlog tjedna potvrdio je njenu konačnu zabranu od 1. siječnja 2022. godine.

„Francuska je prva zemlja na svijetu, zajedno s Njemačkom, koja zabranjuje drobljenje muških pilića i njihovo usmrćivanje plinom“, izjavio je Julien Denormandie za dnevnik Le Parisien te ujedno najavio i zabranu kastracije prasadi na živo.

Ova zabrana u Njemačkoj stupa na snagu u svibnju 2022. godine, a nakon dugogodišnje kampanje organizacija za zaštitu životinja, francuski ministar poljoprivrede očekuje se da će se ova „etički neprihvatljiva“ praksa zabraniti u cijeloj EU. Od početka 2022. godine francuski uzgajivači će tako morati nabaviti posebne strojeve za otkrivanje spola pilića prije nego što se izlegnu, za što će im se odobriti paket financijske pomoći u visini od 10 milijuna eura.

Kako je pokazalo istraživanje javnog mnijenja početkom prošle godine, tri četvrtine Francuza smatra da njihova vlada ne čini dovoljno da zaštiti životinje, no aktualna francuska vlada očito je konačno odlučila uvažiti mišljenje svojih građana.

Podsjetimo, ubijanje muških pilića uzgajivačima je omogućeno Direktivom EU 1099/2009 iz rujna 2009. godine i to pod uvjetom da je usmrćivanje „neposredno“, a pilići stari manje od 72 sata. Švicarska je prošle godine također zabranila drobljenje živih pilića, ali još uvijek dopušta njihovo usmrćivanje plinom.

„Ubijanje velikog broja jednodnevnih pilića je svakako važno etičko pitanje“, rekla je povjerenica EU-a za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides na sastanku ministara poljoprivrede, navodi Euractiv. Kyriakides je ujedno najavila „vrlo pažljivo razmatranje problema i pronalaženja najboljeg mogućeg rješenja“ tijekom nadolazeće revizije pravila o dobrobiti životinja u EU.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Lisice očito ne mogu odoljeti šarmu francuske metropole

Nakon što je krajem siječnja lisica Fox Trot iz pariške zračne luke Orly postala prava zvijezda društvenih mreža, početkom ovog tjedna viđena je još jedna i to usred pariške četvrti Balard. Neobičan, ali ne i tako rijedak susret koji se može doživjeti na pojedinim lokacijama francuske metropole ovaj put imao je novinar televizije BFMTV.

Drukčiji Uskrs - bez zdrobljenih pilića, milijuna jaja i kupovine kunića

Znate li da zbog jaja koje ćete kupiti za uskrsne blagdane kokoši pate nagurane u kavezima i da pilići nikada ne vide svoju majku, dok muške piliće melju žive? Prijatelji životinja pozivaju vas da pokažete malo suosjećanja i da umjesto kokošjih jaja za bojanje izaberete drvena, a umjesto kupnje kunića ili pilića kao zabave za djecu udomite napuštenog psa ili mačku. Uskrsne blagdane možete proslaviti uživajući i u ukusnim veganskim jelima!

Marš za životinje u subotu, 8. prosinca

Ne propustite drugo po redu javno okupljanje i povorku u centru Zagreba povodom Međunarodnog dana prava životinja koji će se održati u subotu, dana 8. prosinca 2018. godine u 11 sati

Marš za životinje vol. 2

Ne propustite drugu po redu povorku za prava životinja koja će se održati u subotu, dana 8. prosinca 2018. godine u 11 sati, povodom Međunarodnog dana prava životinja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER