Drukčiji Uskrs - bez zdrobljenih pilića, milijuna jaja i kupovine kunića

Prijatelji životinja predlažu vam da uskrsne blagdane provedete bez proizvoda okrutnosti na stolu

Znate li da zbog jaja koje ćete kupiti za uskrsne blagdane kokoši pate nagurane u kavezima i da pilići nikada ne vide svoju majku, dok muške piliće melju žive? Prijatelji životinja pozivaju vas da pokažete malo suosjećanja i da umjesto kokošjih jaja za bojanje izaberete drvena, a umjesto kupnje kunića ili pilića kao zabave za djecu udomite napuštenog psa ili mačku. Uskrsne blagdane možete proslaviti uživajući i u ukusnim veganskim jelima!

Jeste li znali da se godišnje u svijetu proda 68 milijuna tona, a u Hrvatskoj 750 milijuna komada jaja, od čega se kod nas u vrijeme uskrsnih blagdana proda oko 30 milijuna komada? Većina te goleme količine jaja i dalje dolazi iz kaveznog uzgoja u kojemu je prostor za jednu kokoš tek neznatno veći od površine A4 papira. Sve ono što se u tim skučenim uvjetima kaveza smatra obogaćenjem tek je osnovni minimum kako bi kokoši preživjele brutalne uvjete držanja do trenutka klanja.

„Uskrsni blagdani su vrijeme kada se nemilice troše jaja, a malo tko razmišlja odakle ona dolaze i koju cijenu zbog toga plaćaju životinje, okoliš i, u konačnici, naše zdravlje. Smisao proslave Uskrsa je pobjeda života nad smrću, što je u suprotnosti s praksom da se radi te proslave iskorištava i ubija najveći broj kokoši, pilića, svinja i drugih životinja kako bi se na stolovima našli jaja, šunke i kolači s jajima. Uskrsni blagdani mogu se i trebaju proslaviti bez tradicionalne okrutnosti prema životinjama”, kaže Emanuela Poturica iz Prijatelja životinja.

Foto: Prijatelji životinja

Prijatelji životinja upozoravaju kako je današnji uzgoj kokoši radi jaja moguć samo zbog tehnologije koja maksimalno iskorištava životinje i zbog ljudske bezobzirnosti. Pilići nikada ne vide svoju majku i ne rastu uz nju, nego se rađaju u valionicama. Tek rođene muške piliće u Hrvatskoj melju žive, a drugdje u svijetu ubijaju gušenjem jer nisu korisni u industriji jaja. Pilićima strojno režu kljun, nakon čega mnogi i umru, kako se kokoši zbog užasnih uvjeta držanja ne bi međusobno kljucale i ranjavale. Kako bi se potaknulo novo razdoblje nesenja jaja kokoši šokiraju jednotjednim uskraćivanjem hrane, vode i svjetla, što rezultira opadanjem perja i stresom. Nakon 12 – 14 mjeseci, potpuno iscrpljene i islužene kokoši u klaonicama vješaju za noge i režu im vratove. Njihovo meso koristi se za juhe, mačju i pseću hranu te gnojivo.

„Jaja nam nisu nutritivno potrebna u prehrani, a Uskrs se može obilježiti i uz namirnice i jela biljnoga podrijetla. Apeliramo na sve da umjesto kokošjih jaja za bojanje izaberu drvena; da se tijekom blagdana počaste ukusnim veganskim jelima kao što su pečenje od sejtana, francuska salata s biljnom majonezom i pinca bez jaja te da, umjesto kupnje kunića ili pilića kao zabave za djecu, udome napuštenog psa ili mačku.” – zaključuje Emanuela Poturica.

Foto: Prijatelji životinja

Više informacija i recepte veganskih uskrsnih jela možete pronaći ovdje.

VEZANE VIJESTI

Vege piknik na Bundeku

Svjetski dan zaštite životinja obilježit će se u organizaciji Grada Zagreba dana 6. listopada na Bundeku, gdje će biti postavljeni štandovi udruga za zaštitu životinja, a na Vege pikniku će svi zainteresirani moći isprobati veganske obroke.

Obilježite natjecanjem važne datume za životinje

Prijatelji životinja su povodom Svjetskog dana vegetarijanstva pripremili natjecanje u pripremi veganskih slanih i slatkih jela, a na Svjetski dan vegetarijanstva planiraju i degustaciju na zagrebačkom Trgu Petra Preradovića.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER