U ekološkom parku u Kostreni održana berba lavande

Ekološki park „Rasadnik“ u Kostreni ima i svoj „Mirisni vrt“

U četvrtak je u ekološkom parku „Rasadnik“ u Kostreni održana berba lavande koju uzgajaju i o kojoj zajednički brinu članovi udruge Ekoregija Kostrena i djelatnici lokalnog komunalnog društva KD Kostrena.

Berba je održana u idealnim vremenskim uvjetima, po suhom i sunčanom vremenu, a ubrana lavanda odmah je odvezena na preradu u destileriju. Dobiveno ulje i hidrolat uglavnom se podijeli u zajednici i koristi na radionicama udruge za izradu poklona, suvenira i prirodne kozmetike.

Za proizvodnju dragocjenog ulja, lavandu je najbolje brati kada je cvijet otvoren oko dvije trećine, za sunčanog i suhog vremena, po mogućnosti nakon nekoliko prethodnih dana bez kiše. Kod donošenja odluke o vremenu berbe lavande potrebno je i pomnije pratiti pčele i bumbare koji marljivo obilaze cvjetove, a kad se njihova aktivnost počne postupno smanjivati, to je znak da se i vrijeme cvatnje primiče kraju. Lavanda se bere tako da se snopovi sijeku ispod prvih listova na cvjetnoj stapki. Ubranu lavandu vrlo je važno čim prije otpremiti na obradu jer inače dolazi do ishlapljivanja dijela eteričnog ulja iz biljke, ističu u udruzi Ekoregija Kostrena.

  • Ekoregija Kostrena

Uz brigu o polju lavande članovi Ekoregije Kostrena obrađuju i 27 malih urbanih vrtova. Udruga je osnovana 2013. godine, s ciljem revitalizacije zapuštenog prostora nekadašnjeg rasadnika po kojem je ekološki park dobio ime. Udruga tijekom godine provodi i brojne zanimljive programe i radionice, usmjerene na jačanje suradnje sa zajednicom, edukaciju javnosti o ekološkom uzgoju i odgovornom suživotu čovjeka s prirodom, a suprotno uvriježenom mišljenju kako ovakve aktivnosti uobičajeno zanimaju treću dob, udruga ima velik broj mladih članova.

  • Primopredaja kucice u Rasadniku / Ekoregija Kostrena

Lijep uvod u berbu bila je vrijedna inicijativa INA-e i Općine Kostrena u nabavci drvene vrtne kućice vrijedne 22 tisuće kuna čija je namjena odlaganje alata i opreme potrebne za održavanje eko-parka te ne manje važno, i kao mjesto za čuvanje banke sjemenja iz lokalnih vrtova.

  • Ekološki park „Rasadnik“ u Kostreni ima i svoj „Mirisni vrt“ / Ekoregija Kostrena

Neposredno na Rasadnik nastavlja se „Mirisni vrt“, mjesto predaha, druženja i edukacije. Vrt je podijeljen na nekoliko tematskih cjelina - Mirisi proljeća, Mirisi ljeta, Mirisi jeseni i Mirisi zime, osmišljenih prema godišnjim dobima kako bi prostor tijekom čitave godine bio atraktivan i bogat biljnim vrstama.

  • „Mirisni vrt“ / Ekoregija Kostrena

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Puno je razloga zašto biste na Svjetski dan pčela trebali posjetiti Ljubljanu

Svjetski dan pčela u Ljubljani će se obilježiti brojnim događanjima, između ostalog, probama meda i pčelinjih proizvoda te upoznavanjem građana s projektom „Čebelja pot“ („Put pčela“). Dva dana kasnije, na Međunarodni dan bioraznolikosti 22. svibnja, u Stritarjevoj ulici organizirat će se ljubljanski festival bioraznolikosti Raznoživo.

Predstavljanje udruge Ekoregija Kostrena

U utorak 4. veljače 2020. u Dnevnom boravku susjedstva Kostrena (Narodna čitaonica, Sveta Lucija 14, Kostrena Sveta Lucija), jednom od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture, u 18.30 sati održat će se predstavljanje udruge Ekoregija Kostrena.

Štihanje? Ne, hvala!

U okviru programa „Edukacija mještana o održivom razvoju“, koji sufinancira Općina Kostrena, ove subote održat će se i zanimljivo predavanje o vrtlarenju bez prekopavanja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER