Kostrenska obalna šetnica bogatija za atraktivni vidikovac i nove dizajnerske klupe

Je li opatijski Lungomare dobio konkurenciju?

Iznad jedne od najljepših kostrenskih plaža postavljen je atraktivni vidikovac s klupama koje je dizajnirao poznati umjetnički kolektiv Numen/For Use, a izradila tvrtka Prostoria. Uređenje obalnog puta nastavlja se novim zanimljivim projektom za koji je Općina Kostrena dobila bespovratnih 981 tisuću kuna.

Umjetnička intervencija u prostoru iznad plaže Svežanj dio je programa Lungomare Art Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020. čiji je glavni partner u provedbi projekta Općina Kostrena. Ostali partneri programskog pravca Lungomare Art su Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Jadrolinija.

Osim vidikovca i klupa na šetnici, dizajnersku urbanu opremu dobila je i plaža Svežanj. Umjesto umjetničkih instalacija, Općina Kostrena odlučila je iskoristiti priliku i okviru projekta dobiti dodanu vrijednost. Dizajnerski kolektiv Numen/For Us (Sven Jonke, Christoph Katzler, Nikola Radeljković) koji radi na području scenografije, industrijskog dizajna, dizajna interijera i konceptualne umjetnosti, razvio je za Kostrenu posebno dizajniranu urbanu opremu koja bi mogla postati njezin prepoznatljiv znak, a klupe je izradila hrvatska tvrtka Prostoria, širom svijeta poznata po proizvodnji vrhunskog dizajnerskog namještaja.

  • Klupe je dizajnirao poznati umjetnički kolektiv Numen/For Use, a izradila tvrtka Prostoria / Foto: Općina Kostrena

Posebna pažnja usmjerena je na klupe koje se mogu povezati s projektom revitalizacije kostrenskih počivala. Stjecanjem autorskih prava Općine Kostrena nad rješenjima, stvoren je potencijal za umnožavanje urbane opreme, pa će zanimljive dizajnerske klupe postati nova kostrenska počivala i upravo pod tim nazivom pronaći svoje mjesto ne samo duž obalnog puta, nego i na drugim javnim prostorima diljem Kostrene.

  • Umjetnička intervencija u prostoru iznad plaže Svežanj dio je programa Lungomare Art Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020. / Foto: Općina Kostrena

„Uređenje i opremanje edukativne obalne šetnice u Kostreni“, novi je projekt i nastavak uređenja obalne šetnice koji je Kostrena koncem prošle godine prijavila  na natječaj LAGUR-a TUNERA, u okviru Mjere B.2.1. Lokalne razvojne strategije u ribarstvu. Nakon provedenog postupka kontrole i ocjenjivanja projektne dokumentacije, Odlukom o odabiru projekta, Općini Kostrena su dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu od 981 tisuće kuna.

 

  • Duž edukativne šetnice, između uvale Žurkovo i uvale Svežanj, postavit će se pet informativno-edukativnih točaka s totemima, a jedan od njih predstavljat će dalekozor u podmorje.

Projekt obuhvaća uređenje obalnog puta i njegovu transformaciju u edukativnu šetnicu na kojoj će biti postavljeno pet informativno-edukativnih točaka s totemima, raspoređenih na potezu između uvale Žurkovo i uvale Svežanj. Svaki edukativni totem razrađuje drugačiju tematiku, od pogleda u podmorje, vremeplova, prirodnih pojava i promjena pa do čovjekovog utjecaja na prirodu.

Posebna pažnja bit će usmjerena na osmišljavanje edukativnih sadržaja koji će posjetiteljima omogućiti aktivan doživljaj i ukazati na važnosti zaštite okoliša i nužnost očuvanja prirodnih resursa. Projekt doprinosi i povećavanju turističke privlačnosti i održivom turističkom razvoju Kostrene. Ukupna vrijednost projekta iznosit će približno 1,9 milijuna kuna, a trebao bi započeti u sljedećoj proračunskoj godini.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Obala najvećeg grada Sardinije postaje zelena promenada

Projektom se planira potaknuti razvoj šireg metropolitanskog područja grada Cagliarija uz revitalizaciju trga Piazza Giacomo Matteotti i središnjeg dijela ulice Via Roma te njihovo pretvaranje u novo intermodalno središte grada.

Predstavljanje udruge Ekoregija Kostrena

U utorak 4. veljače 2020. u Dnevnom boravku susjedstva Kostrena (Narodna čitaonica, Sveta Lucija 14, Kostrena Sveta Lucija), jednom od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture, u 18.30 sati održat će se predstavljanje udruge Ekoregija Kostrena.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER