Obavijest na riječkoj plaži: „Ne dirajte ove šarene oblutke, važni su nam!“

Pazite, snima se! Na plaži je u rujnu 2020. postavljen sustav za video monitoring

U sklopu provedbe projekta Beachex, na plaži Ploče na riječkoj Kantridi postavljena je informativna ploča kojom se posjetitelji mole da ne diraju oblutke označene bojama. Naime, pomoću njih znanstvenici prate kretanje plažnog materijala na nasutim plažama.

Kako je izvijestio riječki Novi list, na informativnoj ploči postavljenoj na plaži Ploče – neposredno ispod kompleksa bazena, istaknuto je sljedeće: „U tijeku je znanstveni projekt monitoringa plaže Ploče. Cilj projekta je otkriti mehanizme kretanja plažnog materijala na nasutim plažama. U sklopu projekta postavljeni su obluci označeni bojama, pomoću kojih znanstvenici evidentiraju pomicanje pojedinih oblutaka. Molimo sve sugrađane da ne diraju označene oblutke, kako bi projekt rezultirao što boljim rezultatima.“

  • Izvor: Nova riječka enciklopedija - Fluminensia | Facebook

U fokusu interesa projekta Beachex je održivo upravljanje plažama, a posebno održiva gradnja novih plaža, kao i rješavanje problema dohranjivanja i nasipanja jadranskih plaža neprirodnim materijalima. „Hrvatske šljunčane plaže su pod pritiskom brzorastuće turističke industrije koja zahtijeva povećanje postojećih kapaciteta nasipavanjem žala, a istovremeno trpe utjecaj pojačanih olujnih aktivnosti kao posljedicu klimatskih promjena”, navodi se u opisu projekta.

Projekt je osmišljen s namjerom pružanja tehničke podrške za dugoročno dohranjivanje plaža s ciljem postizanja održivog porasta kapaciteta plaža i smanjenja utjecaja klimatskih promjena, a oslanja se na istraživanje i razumijevanje mehanizama erozije i oporavka šljunčanih plaža.

Ciljevi projekta su razvijanje baze podataka dohranjivanih plaža i informiranje javnost i jedinica lokalne samouprave o eroziji plaža. Projektom se nastoje odrediti morfodinamičke karakteristike nasutih plaža na temelju mjerenja na plaži Ploče na Kantridi i to sustavom video monitoringa, postavljenim u rujnu 2020., na  pametnim oblutcima i hidrografskom plutačom u kombinaciji s geodetskim mjerenjima. Nadalje, projektom će se ocijeniti utjecaj dohranjivanja plaža na biljne i životinjske zajednice višestrukim ronilačkim istraživanjima na plažama na području Rijeke, Primoštena, Vodica, Splita i Šibenika, u suradnji s biolozima mora te opisati mehanizam oporavka nasutih plaža vršenjem višestrukih numeričkih simulacija s ciljem izoliranja pojedinih utjecajnih faktora na održivost plaža. Naposljetku, projektom se nastoji predvidjeti utjecaj klimatskih promjena na održivost plaža čime se trena omogućiti pravodobno djelovanje s ciljem umanjenja neželjenih učinaka na plaže, turizam i gospodarstvo.

  • Plaža Ploče na riječkoj Kantridi / Izvor: Beachex
Projekt BEACHEX | Održiva gradnja plaža – gradnja novih i povećanje kapaciteta postojećih plaža (2019. – 2023.) je znanstveni projekt koji provode Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu (voditelj: dr. sc. Dalibor Carević, izv. prof.) i Lancaster Environment Centre - Lancaster University (suvoditeljica: dr. sc. Suzana Ilić, izv. prof.) uz partnere Građevinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Prirodoslovni muzej Rijeka. Projekt se financira se iz Programa „Znanstvena suradnja“ Hrvatske zaklade za znanost, koji je financirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Više informacija o projektu potražite ovdje.

 

  • Ekovjesnik / Naslovna fotografija: Tonko Bogovac - Beachex

VEZANE VIJESTI

Stoljetnoj piniji s opatijske Slatine udahnut novi život

U opatijskoj Osnovnoj školi „Rikard Katalinić Jeretov“ je povodom Dana planeta Zemlje, uz „Empatiju za Opatiju“, održana prezentacija projekta „Novi život stoljetne pinije“, izvijestili su iz Grada Opatije.

Riječke plaže spremne za sezonu kupanja

Riječke plaže, na kojima su izvedeni potrebni pripremni radovi i čišćenje, kao i prvo uzorkovanje kvalitete mora za kupanje, spremne su za sezonu kupnja koja počinje prvog dana lipnja, izvijestili su iz Grada Rijeke.

FER nije „FER“ prema drveću

Prošlog mjeseca u pogon je puštena prva brza punionica za električna vozila na FER-u. Pozdravljamo poticanje e-mobilnosti, no jesu li zbog toga morala stradati dva stabla?

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER