Hoće li se Sigećani konačno ponovno moći napiti vode u Parku mladenaca?

Da ne kažete da nikad ne hvalimo rad (nove) zagrebačke gradske uprave

Na početku prvog ovoljetnog toplinskog vala upozorili smo na nemogućnost korištenja javne česme pokraj dječjeg igrališta u Parku mladenaca i pojilice u obližnjem parku za pse. Zahvaljujući brzoj reakciji nove zagrebačke gradske uprave i radu vijećnika MO Siget, problem bi konačno mogao biti riješen.

Kako doznajemo iz Facebook grupe Mjesni odbor Siget, u ponedjeljak 5. srpnja održana je druga te ujedno prva radna sjednica Vijeća mjesnog odbora Siget na kojoj su donijeti sljedeći zaključci koji su upućeni u daljnju proceduru:

  • uspostava zone smirenog prometa u Radmanovačkoj ulici od Osnovne škole Većeslava Holjevca do Avenije Većeslava Holjevca,
  • obnova više pješačkih prijelaza ispred OŠ Većeslava Holjevca, pješačke staze u Radmanovačkoj ulici uz igralište NK Hrvatski dragovoljac, prometnog zrcala na križanju ispred OŠ Većeslava Holjevca, pješački prijelazi u naselju Podbrežje te iscrtavanje dvaju pješačkih prijelaza kod OŠ Većeslava Holjevca,
  • saniranje divljeg odlagalište u Radmanovačkoj ulici uz južnu stranu DV Siget,
  • obavljanje čišćenje slivnika i odvodnih kanala oborinskih voda na području MO Siget,
  • osposobljavanje javne česme/slavine u Parku mladenaca i na dječjem igralištu u Podbrežju u razdoblju od 01.04.-01.11. svake godine te pojilice u parku za pse,
  • traži se mišljenje Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, Sektor za promet mišljenje o prometnom rješenju Sortine ulice.

Izuzetno nam je drago što je nova zagrebačka gradska uprava reagirala na primjedbu koju smo objavili na našoj Facebook stranici dana 22. lipnja, i to zbog javne česme u Parku mladenaca i pojilice u obližnjem parku za pse koje već duže vrijeme nisu u ispravnom stanju. Njihovo osposobljavanje, uz slavinu na dječjem igralištu u Podbrežju, bila je jedna od točaka dnevnog reda navedene sjednice MO Siget te se nadamo da će se uskoro ponovno staviti u funkciju.

Podsjećamo, na ovaj smo problem upozorili na početku prvog ovoljetnog toplinskog vala te istaknuli važnost redovitog unosa tekućine, posebice vode, pri čemu je prisutnost besplatne pitke vode na javnim površinama od velikog značaja za zdravlje ljudi. To se posebno odnosi na osjetljive skupine kao što su mala djeca, kronični bolesnici i starije osobe, ali i svi ljudi koji rade ili borave na otvorenom prostoru. Pritom, naravno, ne smijemo zaboraviti na pse kojima dostupnost svježe vode pomaže da podnesu velike ljetne vrućine.

Inače, na sjednici MO Siget dogovorena su i dežurstva vijećnika za vrijeme kojih će vijećnici primati građane i upoznati ih radom Vijeća mjesnog odbora te saslušati građane i njihove prijedloge. Prema najavi, dežurstva počinju u kolovozu - jedno će biti u prostorima Mjesnog odbora, a drugo na unaprijed oglašenoj vanjskoj lokaciji u Sigetu.

  • Park mladenaca / Ekovjesnik

Naša primjedba se već razmatrala te uz zahvalu vijećnicima MO Siget očekujemo skoro osposobljavanje navedenih javnih česmi i pojilice za pse. Građani/ke s područja MO Siget sva pitanja i prijedloge mogu slati na službenu email adresu mo_siget@zagreb.hr, a sve ostale građan(k)e upućujemo na njihove mjesne odbore. Također, koristimo priliku da zamolimo vozače da se suzdrže od parkiranja na pješačkoj stazi u Radmanovačkoj ulici uz igralište NK Hrvatski dragovoljac. Dokumentirali smo više prekršitelja!

S.F. / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Srpska vlada povukla sporne izmjene Zakona o vodama

Povučene su sporne izmjene Zakona o vodama koje je Narodna skupština Republike Srbije usvojila sredinom srpnja ove godine. Brojne nevladine organizacije ustale su protiv izmjena ovog zakona koje bi omogućile zakup prostora javnog vodnog dobra i postavljanje splavova neposrednom pogodbom, izvijestio je portal Balkan Green Energy News.

Tragovi koronavirusa pronađeni u pariškoj sirovoj vodi

Laboratorij pariške komunalne tvrtke za proizvodnju i distribuciju vode Eau de Paris u posljednja je 24 sata otkrio prisutnost vrlo malih količina koronavirusa u vodi koja se koristi za pranje ulica i zalijevanje javnih zelenih površina, priopćeno je u nedjelju poslijepodne.

U Parizu je besplatna pitka voda svugdje dostupna

Broj javnih česmi s pitkom vodom posljednjih se godina u francuskoj metropli konstantno povećava. Osim što služe za konzumaciju besplatne pitke vode na javnim površinama, njima će se uskoro osvježavati zrak i snižavati sve više ljetne temperature.

U Beču je pitka voda najbolje ljetno osvježenje

Bečani i njihovi gosti piju možda najkvalitetniju i najčistiju vodu u Europi, koja dolazi izravno s Alpa iz austrijskih pokrajina Donja Austrija i Štajerska, a u ovim vrućim ljetnim mjesecima baš nitko ne može ostati žedan. Naime, Beč svojim građanima i posjetiteljima nudi više od 900 javnih česmi s besplatnom pitkom vodom, ravnomjereno raspoređenih širom grada.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER