Grad Zagreb: Pružite pomoć životinjama u vrijeme visokih dnevnih temperatura

Važnost javno dostupne besplatne pitke vode za ljude i životinje

Uslijed visokih dnevnih temperatura Grad Zagreb podsjeća vlasnike kućnih ljubimaca na potrebu pojačane brige o svojim ljubimcima

Kako se navodi na stranicama Grada Zagreba, preporučuje se šetnje s ljubimcima obavljati u jutarnjim i večernjim satima, a posebno se upozorava da ih se ne ostavlja u automobilima. Naravno, vrlo je važno uvijek im omogućiti pristup svježoj vodi.

Zagrebačka gradska uprava također je građanima/kama uputila zamolbu da pticama i manjim životinjama ostave posudice s vodom na lako dostupnim mjestima.

  • Kućnim ljubimcima i ostalim životinjama dostupnost svježe vode pomaže da podnesu velike ljetne vrućine / Pixabay

„U intenzivnom sušnom razdoblju divlje životinje i divljač približavaju se izvorima vode (potoci, jezera) te je prilikom šetnje potrebno kućne ljubimce držati na povodcu i ne približavati se divljim životinjama, a svako viđenje divljači u urbanom području potrebno je prijaviti Ustanovi Zoološki vrt grada Zagreba (tel.: 01/2302 198; e-mail: zastita.divljaci@zoo.hr)“, objavljeno je na stranicama Grada Zagreba.

Također, ukoliko se primijete ozlijeđene ili nemoćne životinje potrebno je kontaktirati  Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba (Dumovec, Franjčevićeva 43, tel: 01/2008 354; e- mail: info@dumovec.hr; Facebook: Azil-Dumovec).

  • Već smo upozorili na nemogućnost korištenja javne česme pokraj dječjeg igrališta u Parku mladenaca i pojilice u obližnjem parku za pse. / Ekovjesnik

Početkom srpnja, tijekom jednog od ovoljetnih toplinskih valova, na našem smo portalu i društvenim mrežama upozorili na nemogućnost korištenja pojedinih javnih česmi na području grada Zagreba. Tada smo se ugodno iznenadili brzom reakcijom nove zagrebačke gradske uprave i radom vijećnika gradskih mjesnih odbora koji su konačno uočili problem neispravnosti i zapuštenosti, ali i nedostatka mreže javnih česmi s besplatnom pitkom vodom. Također, ponadali smo se da bi ovaj veliki komunalni i javno-zdravstveni problem konačno mogao biti riješen. No ipak, čini se da ćemo se podizanju ovog civilizacijskog standarda, a u skladu s preporukom Europske komisije za veću dostupnost pitke vode u javnim prostorima, možda moći radovati tek sljedećeg ljeta.

  • Na budimpeštanskom trgu Fővám tér u blizini glavne gradske tržnice (Nagy Vásárcsarnok) psi se na fontani mogu napiti i igrati. / Ekovjesnik

Podsjetimo, redovita hidratacija je vrlo važna za ljudsko zdravlje i to posebno tijekom velikih vrućina, a pritom je od velike pomoći prisutnost besplatne pitke vode na javnim površinama. To se posebno odnosi na osjetljive skupine kao što su mala djeca, kronični bolesnici i starije osobe, ali i svi ljudi koji rade ili borave na otvorenom prostoru. Pritom, naravno, ne smijemo zaboraviti na kućne ljubimce i ostale životinje kojima dostupnost svježe vode također pomaže da podnesu velike ljetne vrućine.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Rekordne temperature u Vječnom Gradu lakše se podnose uz „velike nosove“

Kultne rimske fontane s pitkom vodom gase žeđ i rashlađuju stanovnike i posjetitelje Vječnog Grada otkako su prvi put postavljene 1872. godine. Tradicionalne rimske fontanelle Rimljani su od milja nazvali nasoni ili „veliki nosovi“, a procjenjuje se da ih na području grada ima oko 2 500, odnosno najviše 2 800.

U Parku mladenaca više nitko neće biti žedan

Krajem lipnja 2021., na početku prvog prošloljetnog toplinskog vala, upozorili smo na nemogućnost korištenja javne česme na dječjem igralištu u Parku mladenaca i pojilice u obližnjem parku za pse. Rješavanje problema pokrenuto je zahvaljujući brzoj reakciji nove zagrebačke gradske uprave i radu vijećnika MO Siget, a iz slavine od 1. travnja ponovno teče pitka voda.

Hoće li se Sigećani konačno ponovno moći napiti vode u Parku mladenaca?

Na početku prvog ovoljetnog toplinskog vala upozorili smo na nemogućnost korištenja javne česme pokraj dječjeg igrališta u Parku mladenaca i pojilice u obližnjem parku za pse. Zahvaljujući brzoj reakciji nove zagrebačke gradske uprave i radu vijećnika MO Siget, problem bi konačno mogao biti riješen.

U Varaždinu postavljene nove javne slavine s pitkom vodom

Zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković je s direktorom gradske tvrtke Varkom Brunom Isterom obišao nove javne slavine postavljene uz dječja igrališta, na Trgu Antuna Gustava Matoša – popularnom Štuku, i u Poljani Biškupečkoj.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER