Kalifornijski par kažnjen globom od 18.000 dolara zbog uništavanja Jošuinog drva

Tijekom prošlogodišnjih kalifornijskih požara stradalo je oko 1,3 milijuna jedinki ove vrste

Jeffrey Walter i Jonetta Nordberg-Walter počeli su graditi novu kuću zbog čega su isčupali čak 36 zaštićenih juki poznatih pod imenom Jošuino drvo. Sada moraju platiti novčanu kaznu u visini od 18.000 dolara, javlja Los Angeles Times.

Ovaj par iz Kalifornije kažnjen je nakon što je jedan od njihovih susjeda poslao anonimnu dojavu kalifornijskom Odjelu za ribu i divlje životinje (CDFW). Naime, Jeffrey Walter i Jonetta Nordberg-Walter su tijekom gradnje novog doma buldožerom iščupali i potom zakopali čak 36 stabala ove čuvene vrste juke. Prema službenicima kalifornijskog Odjela za ribu i divlje životinje, susjed je upozorio bračni par na posljedice uništavanja ove vrste koja je prema kalifornijskom zakonu strogo zaštićena.

Nathaniel Arnold, zamjenik šefa kalifornijskog Odjela za ribu i divlje životinje, rekao je da zaštita ove ugrožene vrste najviše ovisi o lokalnom stanovništvu koje je uz nju vrlo povezano. „Većina građana Kalifornije koji žive u blizini staništa Jošuinog drva poštuju ovu ikoničnu pustinjsku vrstu, i to više nego ikad prije zbog dramatičnog smanjenja njihovog broja“, rekao je Arnold. „Drago nam je kad vidimo da građani reagiraju na uništavanje ove zaštićene vrste i nadamo se da će ovaj primjer utjecati na podizanje svijesti o važnosti njenog očuvanja i spriječiti pojedince u sličnim pokušajima.“

Okružno tužiteljstvo podiglo je 36 prekršajnih prijava protiv ovog kalifornijskog para, po jednu za svaku uništenu biljku, a prijetila im je novčana kazna u visini do 4.100 američkih dolara po svakom Jošuinom drvu ili šest mjeseci zatvora. Slijedom pravomoćne presude zaključena je sudska nagodba te Jeffrey Walter i Jonetta Nordberg-Walter trebaju platiti po 9.000 dolara. Novčana kazna ipak im može biti umanjena ako se odluče na volontiranje u NP Joshua Tree ili u pustinji Mojave.

Jošuino drvo (Yucca brevifolia) je čuvena vrsta juke po kojoj je nazvan i poznati NP Joshua Tree u Kaliforniji - dom najvećeg broja primjeraka ove vrste. Raste u suhom dijelu američkog jugozapada, posebice na jugoistoku Kalifornije i susjednoj Arizoni, Nevadi i Utahu, a zbog klimatskih promjena prijeti joj izumiranje do kraja stoljeća. Stoga je krajem rujna 2020. godine, u skladu s kalifornijskim zakonom o ugroženim vrstama, za sada uvedena jednogodišnja zaštita ove vrste. Jošuino drvo je tako postala prva biljna vrsta koja je u Kaliforniji zaštićena zbog prijetnje klimatskih promjena, a tijekom godine dana istraživači će pokušati pronaći najbolji način njenog očuvanja. U tijeku je jednogodišnji postupak revizije zaštite, a konačna odluka očekuje se do kraja ove godine.

Podsjetimo, procjenjuje se kako je tijekom prošlogodišnjih katastrofalnih požara u Kaliforniji stradalo oko 1,3 milijuna jedinki ove vrste, a također postoje brojni dokumentirani slučajevi kada su požari ili pojedinci doveli do njenog uništenja. Osim toga, Nacionalni park Joshua Tree je tijekom 2019. godine bio privremeno zatvoren nakon povećanog broja slučaja uništavanja ove vrste.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Pobjeda za crvene vukove!

Američkoj saveznoj Agenciji za ribu i divlje životinje (U.S. Fish and Wildlife Service) sudskom je presudom naložena izrada plana za puštanje u divljinu u zatočeništvu uzgojenih jedinki ugrožene vrste crvenog vuka. Sud je zaključio kako je ta mjera nužna s ciljem sprječavanja izumiranja posljednje svjetske populacije crvenog vuka, a nacrt plana trebao bi se izraditi do 1. ožujka.

Sivi vukovi pobijeni nakon uklanjanja s popisa ugroženih vrsta

Čak trećina sivih vukova u američkoj saveznoj državi Wisconsin stradala je nakon njihovog uklanjanja s popisa ugroženih vrsta. Prema istraživanju Sveučilišta Wisconsin-Madison između travnja 2020. i travnja 2021. od ljudske su ruke najvjerojatnije stradala 323 vuka.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER